«Παλαιστινιακό κράτος µε τα σύνορα του 1967»

Σάββατο, 21 Μαΐου 2011


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα τάχθηκε δηµόσια χθες για πρώτη φορά υπέρ της δηµιουργίας παλαιστινιακού κράτους βασισµένου στα σύνορα του 1967 πριν από τον Πόλεµο των Εξι Ηµερών, κατά τον οποίο τοΙσραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήµ, τη ∆υτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η θέση που υιοθέτησε ο αµερικανός πρόεδρος στην πολυαναµενόµενη οµιλία του, µε την οποία έδωσε την πρώτη συνολική απάντηση στις εξεγέρσεις που σαρώνουν  ...
τον αραβικό κόσµο, είναι σίγουρο ότι θα εξοργίσει το Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαµίν Νετανιάχου απέρριψε το ενδεχόµενο αυτό µε δήλωση που εξέδωσε αµέσως µετά την οµιλία, ενώ ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχµούντ Αµπάς καλωσόρισε τη νέα αµερικανική θέση. Το εβραϊκό κράτος διατείνεται πως η υποστήριξη των συνόρων του 1967 προκαταλαµβάνει τις ειρηνευτικές διαπραγµατεύσεις. Ο Οµπάµα, ο οποίος θα συναντηθεί σήµερα στην Ουάσιγκτον µε τον Νετανιάχου, τάχθηκε επίσης κατηγορηµατικά υπέρ της λύσης των δύο κρατών, όµως απέρριψε την επιδίωξη των Παλαιστινίων να αναγνωρίσει αργότερα φέτος ο ΟΗΕ ένα παλαιστινιακό κράτος στη ∆υτική Οχθη και τη Γάζα µε πρωτεύουσα την αραβική Ανατολική Ιερουσαλήµ. «Συµβολικές ενέργειες για να αποµονωθεί το Ισραήλ το Σεπτέµβριο στον ΟΗΕ δεν θα δηµιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος», τόνισε.

Με τη χθεσινή οµιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ, ο Οµπάµα έδωσε την πρώτη συνολική απάντησή του στις εξεγέρσεις που σαρώνουν τον αραβικό κόσµο δηλώνοντας πως ανοίγει ένα «νέο κεφάλαιο για την αµερικανική διπλωµατία» και πως το µέλλον των ΗΠΑ συνδέεται µε τη Μέση Ανατολή από τις δυνάµεις της οικονοµίας, την ασφάλεια, την ιστορία και τη µοίρα. Υπογράµµισε πως η κορυφαία προτεραιότητα των ΗΠΑ στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι να προωθήσουν τη µεταρρύθµιση και να σταµατήσουν τη χρήση βίας και την καταπίεση. «Βρισκόµαστε µπροστά σε µια ιστορική ευκαιρία. Εχουµε την ευκαιρία να δείξουµε πως η Αµερική υπολογίζει την αξιοπρέπεια ενός πλανόδιου πωλητή στην Τυνησία περισσότερο από την ωµή ισχύ του δικτάτορα», υπογράµµισε. Παράλληλα προειδοποίησε πως «αν αποτύχουµε να αλλάξουµε την προσέγγισή µας (στη Μέση Ανατολή), η διαίρεση ανάµεσα στις ΗΠΑ και τις µουσουλµανικές κοινότητες θα βαθύνει».

Παρατηρητές εκτιµούν ότι ο πρόεδρος Οµπάµα θέλει να κάνει µια νέα αρχή µε τον µουσουλµανικό κόσµο µετά τον θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάµα Μπιν Λάντεν.

Ο Μπενιαµίν Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση του αµερικανού προέδρου
Οι ΉΠΑ θα παραγράψουν χρέη ενός δισεκατοµµυρίου δολαρίων για τη δηµοκρατική αίγυπτο και θα εργαστούν για να δηµιουργήσουν επιχειρηµατικά ταµεία που θα επενδύσουν στην Τυνησία και την αίγυπτο
Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-ασαντ πρέπει να ηγηθεί µιας πολιτικής µετάβασης ή να φύγει από τη µέση
Από ΤΑ ΝΕΑ
...

0 σχόλια στο «Παλαιστινιακό κράτος µε τα σύνορα του 1967»

Δημοσίευση σχολίου