Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011∆εκάδες χιλιάδες Αθηναίοι πληµµύρισαν την Πλατεία Συντάγµατος και έστειλαν ειρηνικό µήνυµα αγανάκτησης

Λαοθάλασσα πολιτών έστειλε χθες το απόγευµαµηνύµατα αγανάκτησης από την ασφυκτικά γεµάτη Πλατεία Συντάγµατος και τους γύρω δρόµους σε µια ειρηνική συγκέντρωση διαµαρτυρίας που ξεπέρασε κάθε προηγούµενο. Από τις έξι το απόγευµα έως αργά το βράδυ η ροή των ανθρώπων που ...
έφταναν στο σηµείο της διαδήλωσης, η οποία όµως είχε ατµόσφαιρα γιορτής, ήταν αδιάκοπη.


ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ. Γονείς µε παιδιά στην αγκαλιά, µαθητές, φοιτητές, ποδηλάτες, συνταξιούχοι, νοικοκυρές, καλλιτέχνες ενώθηκαν προκειµένου να εκφράσουν – όπως έλεγαν – την αγανάκτησή τους για την οικονοµική κρίση και τα µέτρα λιτότητας. ∆ύο ήταν τα κυρίαρχα συνθήµατα: «Πάρτε το Μνηµόνιο και φύγετε από εδώ» και «Κλέφτες».

Ο όγκος της διαδήλωσης ήταν τέτοιος που ξεπερνούσε προεκλογικές συγκεντρώσεις οι οποίες πραγµατοποιήθηκαν στο Σύνταγµατα προηγούµενα χρόνια. Εκτιµάται ότι ο αριθµός των συγκεντρωµένων ξεπέρασε τις 70.000. ∆εν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν τον παραλληλισµό λέγοντας ότι, εάν ήταν µια κοµµατική συγκέντρωση, θα έλεγαν «ο λαός της Αθήνας µίλησε. Και σήµερα το ίδιο µπορούν να πουν, µόνο που δεν ανήκουµε σε κανένα κόµµα». Βασικά... αξεσουάρ των πολιτών ήταν οι σφυρίχτρες, τα κατσαρολικά – τα οποία τα χτυπούσαν ρυθµικά –, σηµαίες αλλά και αυτοσχέδια πανό.

Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά, µετά την περασµένη Τετάρτη, ηµέρα που ξεκίνησαν οιδιαδηλώσεις των «Αγανακτισµένων», η Πλατεία Συντάγµατος γέµισε ασφυκτικά όχι µόνο µπροστά από τη Βουλή, στη Λεωφόρο Αµαλίας, αλλά σχεδόν παντού: κόσµος υπήρχε από τις αρχές της Πανεπιστηµίου έως το Ζάππειο και από τη Φιλελλήνων έως τις αρχές της Σταδίου. Αρκετοί µάλιστα είχαν σκαρφαλώσει σε δέντρα, κάγκελα, ακόµη στο µικρό στέγαστρο στον σταθµό του τραµ.

Η αριθµητική υπεροχήτης χθεσινής συγκέντρωσης των χιλιάδων «Αγανακτισµένων» άρχισε ναφαίνεται ξεκάθαρα από τηµεγάλη κίνηση στους σταθµούς του Μετρό. Οι συρµοί περνούσαν ασφυκτικά γεµάτοι, οι πίνακες µε τα δροµολόγια άρχισαν να αυξάνουν τα λεπτά καθυστέρησης. ∆εν είναι τυχαίο ότι οι οδηγοί των συρµών έλεγαν ότι τόσο κόσµο µέσα στα βαγόνια δεν είχαν δει ούτε σε µεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Αλλο ένα στοιχείο που έκανεαυτή τη συγκέντρωση διαφορετική ήταν η άρτια οργάνωση. Είχαν δηµιουργηθεί οµάδες καθαριότητας αλλά και ένα ιατρείο σε ετοιµότητα για τις πρώτες βοήθειες. Πολλοί διαδηλωτές είχαν µαζί τους απόµια σακούλα απορριµµάτων διότι οι κάδοι δεν επαρκούν.

Μολονότι και αυτή η συγκέντρωση δεν είχε κοµµατική καισυνδικαλιστική ταυτότητα, δενέλειψαν και εκείνοι που επιχείρησανανεπιτυχώς να µοιράσουν κοµµατικά φυλλάδια και εφηµερίδες, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν ανταπόκριση από τους διαδηλωτές.
Εκτιµάται ότι οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν χθες στην Αθήνα ξεπέρασαν τις εβδοµήντα χιλιάδες

Κάτω από τον Λευκό Πύργο
Η ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ έκανε τους θεσσαλονικείς «αγανακτισµένους» να αργήσουν λίγο χθες το απόγευµα στο ραντεβού τους µπροστά στον Λευκό Πύργο.

οµως µετά τις οκτώ, χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν για πέµπτη ηµέρα. Μαζί τους διαδήλωσαν και εργαζόµενοι στην Εταιρεία υδρευσης - αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) που διαµαρτύρονται για την επικείµενη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. 


Με στυλ και φαντασία

«Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ βία είναι η φτώχεια», φώναξαν οι διαδηλωτές της Πλατείας Συντάγµατος. Εκτός από συνθήµατα, όµως, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες έδιναν το στίγµα της διαµαρτυρίας µε θεατρικά και µουσικά δρώµενα. Στη φωτογραφία, το καρότσι της νοικοκυράς γεµίζει µε... πείνα, µε τα µέτρα του Μνηµονίου και τις απαιτήσεις του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, µάλιστα, είχαν αρχίσει από νωρίς χθες το πρωί και εξελίσσονταν παράλληλα µε τη συγκέντρωση έως αργά το βράδυ.

Κατσαρόλες αντί για σηµαίες

ΣΗΜΑΙΕΣ – µε εξαίρεση κάποιες ελληνικές – οι συγκεντρώσεις των «αγανακτισµένων» δεν έχουν. Κατσαρόλες, τηγάνια και άλλα µαγειρικά σκεύη, τα οποία χτυπούσαν δυνατά και µε ρυθµό, κρατούσαν όµως χιλιάδες διαδηλωτές. αλλωστε, ένα από τα συνθήµατα που ακούστηκαν χθες ήταν:

«Kάνουµε θόρυβο γιατί πεινάµε, κρατάµε τον ρυθµό γιατί ελπίζουµε».


«Αγανάκτηση» Πεταλωτή για Πάγκαλο


Σε εντυπωσιακό «άδειασµα» του Θόδωρου Πάγκαλου προχώρησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής: Πήρε σαφείςαποστάσεις από τη θεωρία που διατύπωσε στο«Εθνος της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας«µόδα νέων τεχνολογιών χωρίς ιδεολογία» το συνεχώς διογκούµενο κίνηµα των «Αγανακτισµένων»που γέµισε χθες την Πλατεία Συντάγµατος, ενώ έκανε µεγάλες συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας.

«Ας µην ξεχνάµε ότι συγκεκριµένες ιδεολογίες στο Πολυτεχνείο θεωρούσαν ότι εκείνο το κίνηµαήταν προβοκατόρικο» , δήλωσεστον Αnt1 ο κ. Πεταλωτής, επιχειρώντας µια συσχέτιση των θέσεων Πάγκαλου µε τις απόψεις του παράνοµου ΚΚΕ τις πρώτες ηµέρες τηςεξέγερσηςτου Νοέµβρη του ‘73.

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι τα όσα συµβαίνουν στις πλατείες τις τελευταίες ηµέρες «δείχνουν πραγµατικά ποιεςείναι οι ανάγκες του κόσµου σήµερα».

«Ακόµα και η µόδα των νέων τεχνολογιών είναι ιδεολογία»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μάλιστα, σε µια εµφανή προσπάθεια να µη βρεθεί απέναντι από τους «Αγανακτισµένους», ο κ. Πεταλωτής εξέ φρασε τηνάποψη ότιοι αγανακτισµένοι πολίτες έχουν ιδεολογικά κίνητρα όταν κατεβαίνουν στους δρόµους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι µια συνεχής άρνηση δεν βγάζει πουθενά. Στη συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε µεταξύ άλλων ότι «κινήµατα χωρίς ιδεολογία και οργάνωση, δηλαδή κινήµατα που βασίζονται σε ένασυναίσθηµα, σε µιαστιγµή οργής,δύο πράγµατα µπορούν ναπροσφέρουν: είτε ενός είδους ανώδυνη και αναποτελεσµατική τελικά εκτόνωση είτε ανοίγουν τονδρόµο γιατην κατάληψη της εξουσίας µε αντιδηµοκρατικές µεθόδους σεοργανωµένες µειοψηφίες. Τα εύκολα “όχι” πολλές φορές ενώνουν πολύ πιο άνετα απ’ τα πολύ πιο δύσκολα “ναι”».

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ. Η δήλωσητου κ. Πάγκαλου είχε ως αποτέλεσµα να βρεθεί στο στόχαστρο – πέραν της κυβέρνησης – των διαδηλωτών της Πλατείας Συντάγµατος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε «την τιµητική του», ειδικά στον κεντρικό πυρήνα της χθεσινής συγκέντρωσης µπροστά από τη Βουλή,απ’ όπουακούστηκαν αρκετά προσωπικά συνθήµατα εναντίον του, µεχαρακτηριστικότερο εκείνο που έλεγε: «∆εν τα φάγαµε µαζί».

Από τη Μαδρίτη στη Βαστίλλη

ΕΠΕΙΤΑ από δυο εβδοµάδες συνεχούς παρουσίας στην Πουέρτα ντελ Σολ κι αφού διαπιστώθηκε κάποια κόπωση, οι «Αγανακτισµένοι» της Μαδρίτης συγκεντρώθηκαν χθες προκειµένου να συζητήσουν για το µέλλον της κινητοποίησής τους. Πιστοί στους ρυθµούς µιας πόλης που φηµίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, οι Μαδριλένοι άρχισαν τη δηµόσια διαβούλευση µετά τις 9 το βράδυ τοπική ώρα.

Στη Βαρκελώνη, εκατοντάδες «Αγανακτισµένοι» έδωσαν ραντεβού στην Πλάζα Καταλούνια. Η συγκέντρωση συνοδεύτηκε από µίνι συναυλία του δηµοφιλούς τραγουδιστή Πάκο Ιµπάνιεθ.

Την ίδια ώρα στη Βαλένθια περίπου 5.000 διαδήλωσαν στους ρυθµούς του συνθήµατος «Ελα µαζί µας, κλέβουνκι εσένα».

Η ισπανική διαµαρτυρία συνοδεύτηκε χθες από εκδηλώσεις συµπαράστασης που είχαν προγραµµατιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Τρεις χιλιάδες Γάλλοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους µε συγκέντρωση στη Βαστίλλη. Οι «Αγανακτισµένοι» διαµαρτυρήθηκαν εναντίον της «ανεργίας, της διαφθοράς και της ανασφάλειας», ενώ ένα πανό έκανε την εµφάνισή του µε το ισπανικής εµπνεύσεως σύνθηµα «Πραγµατική ∆ηµοκρατία τώρα».

Με άλλα πανό και πλακάτ, οι διαδηλωτές καλούσαν τους Παριζιάνους να «ξυπνήσουν». Συγκέντρωση λίγων εκατοντάδων ατόµων πραγµατοποιήθηκε και στη Λισαβώνα, ενώ στις Βρυξέλλες οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν τις λίγες δεκάδες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΣΙΟΣ, ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ, ΖΩΗ ΛΙΑΚΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ απόΤΑ ΝΕΑ
...

0 σχόλια στο

Δημοσίευση σχολίου