Ανθαγορά Αχαρνών

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011


 
Σε προηγούμενη ανάρτηση έγινε αναφορά για ένα τμήμα του αγροδασικού κτήματος “Αμυγδαλέζα” που ανήκει κατά κυριότητα στο δήμο Αχαρνών. (κλικ εδώ).
Υπάρχουν και άλλα τμήματα του κτήματος που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες ή κρατικές υπηρεσίες. Ένα από αυτά είναι η ανθαγορά.
Ο Χώρος που βρίσκεται η ανθαγορά.

Και αυτή είναι η εικόνα από ψηλά και κοντά!
Η παραχώρηση της έκτασης έγινε το 1983 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με εισήγηση του τότε Υφυπουργού Γεωργίας Στάθη Γιώτα.
  
Η ανθαγορά άρχισε να κτίζεται το 1984. Η τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής έγινε στις 20 Μαΐου 1984.
  
Στις 5 Μαΐου 1985  εγκαινιάστηκε  η Ανθαγορά.
    
    
    
    
Σήμερα η ανθαγορά φθίνει, γιατί γίνονται εισαγωγές από το  εξωτερικό. Στο κτίριο έχουν αρχίσει να φαίνονται τα σημάδια του χρόνου. Οι επισκευές στοιχίζουν.
    
Δίπλα στην ανθαγορά υπάρχουν θερμοκήπια για ανθοπαραγωγούς.
    
Για τις οικονομικές δραστηριότητες της ανθαγοράς δεν υπάρχουν δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία.
Ο δήμος μαζεύει τα σκουπίδια της Ανθαγοράς.
    
Ο χώρος των 70 στρεμμάτων που βρίσκεται μέσα στο χώρο του δασοκτήματος Αμυγδαλέζα ανήκει κατά ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ στην  Ανθαγορά  σύμφωνα με την πράξη 91/10-11-83 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και εφόσον τηρούνται οι όροι παραχώρησης.
Τώρα που γράφω αυτή την ανάρτηση αναρωτιέμαι. Η ανθαγορά είναι τοπική ή υπερτοπική χρήση;

Είμαστε πολίτες της Ελλάδος ή μόνο δημότες Αχαρνων;

Αναρτήθηκε από τον/την koszig στο 25 Μαΐου 2011
Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες στον κόσμο με το πρόβλημα της μετανάστευσης ανθρώπων.
Η μετανάστευση των ανθρώπων, που είναι φαινόμενο πανάρχαιο και που κάθε φορά καθορίζεται από διαφορετικούς παράγοντες. Στα προϊστορικά ακόμη χρόνια, οι διάφορες ανθρώπινες φυλές ήταν αναγκασμένες να μεταναστεύουν από τον έναν τόπο στον άλλο, προσπαθώντας να επιβιώσουν. Από τα κρύα κλίματα πήγαιναν στα πιο ζεστά, από τα ορεινά στα πεδινά, από τα φτωχά σε καρπούς και κυνήγι στα περισσότερο πλούσια. Βλέπουμε λοιπόν πως ο κύριος λόγος που δικαιολογούσε τη σταθερή μετανάστευση στο παρελθόν, ήταν η προσπάθεια επιβίωσης. Ο ίδιος λόγος ισχύει σε σημαντικό βαθμό και μέχρι σήμερα, που η μετανάστευση εμφανίζεται με καινούριες μορφές.
Η μετανάστευση μπορεί να λειτουργήσει και ως μηχανισμός ανάπτυξης για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: τόσο για τις χώρες υποδοχής- προέλευσης, όπου το μέγεθος της φτώχειας των μεταναστών είναι μεγάλο,  όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους μετανάστες. Η σχέση μετανάστευσης και ανάπτυξης ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζεται διεθνώς εξαιτίας της αύξησης της ροής των μεταναστευτικών εμβασμάτων, των επενδυτικών μεταφορών, της τεχνολογίας και των δεξιοτήτων με την επιστροφή των μεταναστών, και της διασποράς.
Το πρόβλημα της μετανάστευσης, που για την Ελλάδα είναι αρκετά σοβαρό, στη σύγχρονη εποχή είναι αρκετά πολύπλευρο κι ιδιόμορφο. Η μετανάστευση εξακολουθεί να αποτελεί το κομμάτι εκείνο της παγκοσμιοποίησης που δεν έχει επαρκώς αντιμετωπιστεί και επιπλέον είναι το πιο σύνθετο γιατί αφορά ανθρώπους.
Πολλοί διαφορετικοί λόγοι ωθούν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν: οι βίαιες συγκρούσεις και οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές, η κοινωνική και πολιτική καταπίεση, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιθυμία για οικογενειακή επανένωση, η φτώχεια και η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Η διεθνής μετανάστευση είναι το αποτέλεσμα των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες.
Η Ελλάδα έγινε ψώρα εξαγωγής μεταναστών, μέχρι τις αρχές του 1990. Με την κατάρρευση των χωρών του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού” η Ελλάδα έγινε χώρα υποδοχής μεταναστών, από τη γειτονική Αλβανία, τους ομογενείς από τις Ανατολικές Χώρες, τους βαφτισμένους ομογενείς, τους μετανάστες από την Ινδία και το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Τύνιδα, την Υποσαχάρια Αφρική και τέλος από το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη.
Για διάφορους λόγους, όταν η Ελλάδα ήταν σε περίοδο ανάπτυξης οι μετανάστες ήταν χρήσιμοι ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Οι μετανάστες δούλευαν και οι Έλληνες έγιναν τεμπέληδες!!
Σήμερα, σε περίοδο ύφεσης, οι μετανάστες δε βρίσκουν δουλειά για να επιζήσουν, οι συνθήκες ζωής τους είναι άθλιες και είναι εύκολη ο ροπή στην παραβατικότητα.
Λόγω αυτής της έκρυθμης κατάστασης η πολιτεία αποφάσισε να πάρει  μέτρα, στο μέτρο του δυνατού, για να λύσει το πρόβλημα που υπάρχει με τους παράνομους μετανάστες. Ένα από τα μέτρα που έπρεπε να πάρει, με βάση τους νόμους και τις υπάρχουσες συνθήκες ήταν να δημιουργήσει Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, προκειμένου να καταγραφούν οι παράνομοι μετανάστες και στη συνέχεια είτε να δοθεί άδεια προσωρινής παραμονής, είτε να κινηθεί η διαδικασία επιστροφής  τους  στις χώρες προέλευσης.
Ένα από τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής ήταν για φύλαξη ανηλίκων, που με την ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθεί σε χώρο που ήδη υπάρχει και έχει χρησιμοποιηθεί για παρόμοιο σκοπό.
Είναι κατανοητό ότι ένας ανήλικος που δεν έχει εργατική εμπειρία και ρώμη προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε χειρωνακτικές εργασίες είναι περισσότερο ευάλωτος σε παραβατική συμπεριφορά. Κατά την κρίση της πολιτείας είναι ορθότερο να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους, με πρόνοια να συνδεθούν με την οικογένειά τους.
Μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση ο δήμαρχος κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση, όπου όλοι αποφάσισαν να μην επιτρέψουν τη δημιουργία αυτού του κέντρου. (κλικ εδώ).
Άλλοι έλεγαν να αποκλείσουν οι κάτοικοι τις εισόδου του χώρου στην Αμυγδαλέζα που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Αστυνομίας, άλλοι να μην γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών. Ο δήμαρχος και μερικοί άλλοι είπαν ότι θα ζητήσουν δικαστικά την αποβολή της Αστυνομίας από την Αμυγδαλέζα.
Κλασική αναφορά ότι οι Αχαρνές δε μπορούν να δεχτούν άλλες υπερτοπικές χρήσεις. Ποιες είναι οι υπερτοπικές χρήσεις που έχουν δεχτεί οι Αχαρνές; Είναι η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, Αστυνομία. Τι μπορεί να πουν για υπερτοπικές χρήσεις  στη Μεγαλόπολη (λιγνιτωρυχεία και εργοστάσια ΔΕΗ), Πτολεμαΐδα (λιγνιτωρυχεία και εργοστάσια ΔΕΗ) και ο γειτονικός δήμος Φυλής με τη χωματερή! Τι θα πουν οι Αχαρνείς αν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών αποφασίσουν να κινηθούν δυναμικά και ζητήσουν την απομάκρυνση όλων των οχλουσών βιομηχανιών υπερτοπικής χρήσης στην περιοχή τους;
Η λογική των περιοχών της Κερατέας και του Γραμματικού να μη δέχονται τα απορρίμματά τους, αλλά να τα μεταφέρουν αλλού απεικονίζει τον πολιτισμό του Έλληνα.
Όχι λοιπόν στις υπερτοπικές χρήσεις!! Μπροστάρηδες στον αγώνα όλο το δημοτικό συμβούλιο. Μετά τα επαναστατικά λόγια ήρθε η ώρα το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη προκειμένου να γίνουν κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής στο Μετόχι, σε χώρο που ένα μέρος της δημιουργίας της κατασκήνωσης διεκδικείται από δημότη Αχαρνών, ένα χώρο που ένα μέρος του έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή NATURA, τελικά με θετικούς ψήφους της παράταξης του δημάρχου και μεμονωμένους συμβούλους,  εκτός της  Σοφίας Χριστοπούλου που καταψήφισε, της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” και των Γ.Κασσαβού και Π. Πολυμενέα. Η παράταξη Φωτιάδη και Σ. Στριφτός έστριψαν έγκαιρα αποχωρώντας!
Τελικά θέση για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών και την ανάγκη δημιουργίας διαδικασίας επιστροφής στις πατρίδες τους δεν έγινε. Η άποψη ήταν: Οι δημότες δεν τους θέλουν. Η Κυβέρνηση να βρει άλλο δήμο να τους πάει. Ο Διονύσης Σαββόπουλος είπε να τους μεταφέρουν σε άγονο νησί να το καλλιεργήσουν. Δεν έγινε υπόδειξη για τη Γυάρο ή τη Μακρόνησο. Εκεί είχαν στείλει Έλληνες.
Οι κάτοικοι της Ελλάδος. Άλλες φορές σκέπτονται ως Έλληνες και άλλες φορές ως δημότες. Ανάλογα τι τους συμφέρει.

Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο Ψυχιατρείο.


...

0 σχόλια στο Ανθαγορά Αχαρνών

Δημοσίευση σχολίου