Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στις Αχαρνές

Κυριακή, 22 Μαΐου 2011


ΚομποστοποίησηΑλλαγή σελίδας για το Δήμο Αχαρνών, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων του, σηματοδοτεί η ένταξή του στο έργο ZERO WASTE. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, την περασμένη Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νίκος Κρημνανιώτης παρουσιάστηκε το έργο, οι δράσεις και η σημασία του για την πόλη των Αχαρνών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κρημνανιώτης αναφέρθηκε στις δράσεις που θα υλοποιηθούν, σε πρώτη φάση, σε οικιακό επίπεδο με σκοπό τον μηδενισμό των οικιακών απορριμμάτων και την ανακύκλωσή τους. Το έργο ZERO WASTE, όπως ειπώθηκε. στοχεύει στην ανάπτυξη εργαλείων για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, με στόχο τη μεγιστοποίηση πόρων και ενέργειας και τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερές.
Τα οικιακά απορρίμματα σε ποσοστό έως και 100% μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν ένα φυσικό λίπασμα που χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά μέχρι την αγροτική καλλιέργεια. Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη . Ο κάτοχος του κάδου κομποστοποίησης το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να τοποθετηθεί τα οργανικά απορρίμματα στον κάδο.
Όπως, ανέφερε ο γ.γ του Δήμου, ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη του σχεδίου επικοινωνίας και ενημέρωσης των κατοίκων, στην ανάλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων από την τοπική κοινωνία, στην καταγραφή του καλύτερου τρόπου διαχείρισής τους και τέλος στη διοργάνωση εργαστηρίων σε εθνικό επίπεδο για ανταλλαγή εμπειριών και βελτίωση του προγράμματος.
Στον Δήμο Αχαρνών αναμένεται να δοθούν 193 κάδοι κομποστοποίησης σε νοικοκυριά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των δημοτικών υπαλλήλων πρόκειται να εκπαιδευτεί με σκοπό να ενημερωθεί για την σωστή διαχείριση των κάδων κομποστοποίησης. Ήδη, μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο ενημέρωσης του κοινού όπου όσοι δημότες επιθυμούσαν, δήλωναν ενδιαφέρον για την παραλαβή του οικιακού κάδου κομποστοποίησης.
Ειδικότερα στο Δήμο Αχαρνών, θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:
• Μελέτη υφιστάμενης κατάστασης της διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου
• Πιλοτική εφαρμογή οικιακής κομποστοποίησης με παροχή κάδων σε επιλεγμένα νοικοκυριά του Δήμου, πρόγραμμα υποστήριξης των χρηστών και αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής
• Μελέτη επέκτασης του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης • Διοργάνωση Ενημερωτικών Σεμιναρίων για τους δημότες
• Διοργάνωση σεμιναρίων για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων σε δημοτικούς υπαλλήλους, και εκπαίδευσή τους για την υποστήριξη των χρηστών κάδων οικιακής κομποστοποίησης
• Ολοκληρωμένη μελέτη για την εφαρμογή ορθής διαχείρισης απορριμμάτων και πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές υλοποίησης (συμπεριλαμβάνονται, π.χ., ο καταλληλότερος για το Δήμο τρόπος διαχείρισης του κάθε είδους απορρίμματος, μεθοδολογία υλοποίησης, μελέτη κόστους / ωφέλειας, …)
• Χρήση των κοινών παραδοτέων
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το εταιρικό σχήμα του έργου συμπεριλαμβάνει εφτά εταίρους
- Εύξεινη Πόλη, Δίκτυο Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για την Κοινωνική, Πολιτιστική, Τουριστική, Περιβαλλοντική και Αγροτική Ανάπτυξη (Επικεφαλής εταίρος), Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ΕΛΛΑΔΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΕΛΛΑΔΑ, BRGM - Regional Geological Survey of Provence Alpes Côte-d’Azur ΓΑΛΛΙΑ, Research Centre Bistra Ptuj ΣΛΟΒΕΝΙΑ, Municipality of Ragusa ΙΤΑΛΙΑ, UAB- Universitat Autonoma de Barcelona, ΙΣΠΑΝΙΑ. Όλοι οι εταίροι δουλεύουν για ένα κοινό στόχο, τη διευκόλυνση των ΟΤΑ και του ευρύτερου κοινού στην εφαρμογή μεθόδων μείωσης των απορριμμάτων.

...

0 σχόλια στο Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στις Αχαρνές

Δημοσίευση σχολίου