ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

logo


                                                        ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΣΤΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΡΙΦΤΟΥ 33, ΤΚ: 13674 ΑΧΑΡΝΕΣ
ΤΗΛ./FAX: 210-2467871
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
            Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι υψηλούεπιπέδου τριήμερες εκδηλώσεις τουΠαραρτήματος Αχαρνών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας την Παρασκευή,Σάββατο και Κυριακή 27, 28, 29 Μαΐου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων τουΔημαρχείου Αχαρνών.

            Την Παρασκευή το Παράρτημα συμμετείχε στηνεκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Αχαρνών για τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων τηςπόλης μας, με ομιλία από την  κ. Κάτια Μακρυνίκα - Μηχ. Περιβάλλοντος της Οικολογικής ΕταιρείαςΑνακύκλωσης- με θέμα: «Απορρίμματα καιΥγεία».
            Την Κυριακήέγινε η κεντρική εκδήλωση με ομιλία του Ακτινοφυσικού κ. Κων/νου Χουρδάκη - Προϊσταμένου του τμήματος Αδειών και ελέγχων τηςΕλληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας -  με θέμα: «Βιολογικέςεπιδράσεις των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στον άνθρωπο».  Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα είδη τωνακτινοβολιών και στο ποσό από αυτά που δέχεται ο άνθρωπος. Επισήμανε τις επιπτώσεις και τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν.  Τόνισε πως το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνίαδεν είχε καμία επίπτωση στον Ελλαδικό χώρο και τελείωσε με τις δράσεις τηςΕλληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
            Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική.Στο πιάνο ο κ. Πέτρος Καρπαθάκης και στο τραγούδι η κ. Κατερίνα Σκρέκη. Δύοκαλλιτέχνες που άφησαν άριστες εντυπώσεις και διασκέδασαν το κοινό.
Πάγια αρχή του Δ.Σ. του Παραρτήματοςείναι, εκτός από τις ενημερωτικές ομιλίες να πλαισιώνει τις  εκδηλώσεις του με μουσικά και πολιτιστικά θέματα θέλοντας να προάγει τον πολιτισμόκαι την παράδοση και να αναδείξει καλλιτέχνες της πόλης μας.
Στα πλαίσια  αυτά,  το τριήμερο (πρωί και απόγευμα)λειτούργησαν εκθέσεις:
·   Έργα (πίνακες,κεραμικά) παιδιών της «ΑΡΩΓΗΣ» πουκατέπληξαν με τις ειδικές ικανότητές τους
·   Ζωγραφικήςπαιδιών Δημοτικών Σχολείων πουζωγράφισαν εντυπώσεις από την αντικαπνιστικήενημέρωση που έγινε στα σχολεία τους από το Παράρτημα Αχαρνών σε συνεργασίαμε ειδικούς επιστήμονες από την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού.
·   Χειροποίητηςπαραδοσιακής σκαλιστής γκλίτσας από τον κ. Κώστα Μάρκου
·   Καλλιτεχνήματααπό σφυρήλατο σίδερο από τον κ. Γιάννη Ζώη
Οι δύοτελευταίοι  μάγεψαν με τις δημιουργίεςτους. Είναι άνθρωποι της δικής μας πόλης, της δικής μας γειτονιάς, δημιουργοίέργων που παρόμοιά τους δεν συναντάς εύκολα. Καλλιτέχνες που το ΠαράρτημαΑχαρνών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αναδεικνύει στις εκδηλώσεις του.

ΟΜΙΛΙΑ 29-05-2011

Από μέρους του Δ.Σ. του Παραρτήματος  Αχαρνών της Ελληνικής ΑντικαρκινικήςΕταιρείας σας καλωσορίζω στην αποψινή μας εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στοΠεριβάλλον.

Όπως γνωρίζετε στις 5 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα τουΠεριβάλλοντος. Ημέρα της Γης. Η γη είναι το σπίτι μας, αλλά δυστυχώς δεν τηβλέπουμε έτσι. Τη μολύνουμε με χημικά και πυρηνικά, με τόνους σκουπιδιών καιτοξικών αποβλήτων, καταστρέφοντας έτσι τη χλωρίδα και την πανίδα. Πολλά είδηζώων απειλούνται με εξαφάνιση, νέοι μεταλλαγμένοι ιοί κάνουν την εμφάνισή τουςκαι οι αρρώστιες πολλαπλασιάζονται.
Στο βωμό του εύκολου και μεγάλου  κέρδους θυσιάζεται το μέλλον  του πλανήτη, το μέλλον των παιδιών μας.
Με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία θα μας μιλήσει οκύριος Κωνσταντίνος Χουρδάκης, που είναι Ακτινοφυσικός και Προϊστάμενος τουτμήματος αδειών και ελέγχων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας , μεθέμα «Βιολογικές επιδράσεις των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στον άνθρωπο»
Εγώ θα σας μεταφέρω ορισμένες σκέψεις μου για την σημερινήκατάσταση της κοινωνίας μας. Θα μιλήσω για τις ηθικές και κοινωνικές αξίες που χάθηκαν πρώτα και μετά ήρθε η οικονομικήκρίση.   Μέσα στον ευδαιμονισμό τωνυλικών αγαθών και του καταναλωτισμού χάσαμε την ανθρωπιά μας. Δεν μαςενδιαφέρει τι γίνεται δίπλα μας. ‘’Εγώ να περνάω καλά κι ας γίνουν όλαστάχτη’’. Μέχρι πότε; Τη στάχτη την παίρνει ο άνεμος και την απλώνει παντού.
Τώρα φτάσαμε στο πάρα πέντε, οδηγηθήκαμε σε οικονομικό,κοινωνικό , και προπαντός σε αδιέξοδο αξιών.
Τι κάνουμε; Υπάρχει ελπίδα αναγέννησης ; Και βέβαια και οδρόμος  είναι ένας: Επιστροφή στιςχαμένες αξίες. Η πορεία  θα είναι δύσκοληκαι επίπονη, αλλά αξίζει τον κόπο. Ας ξαναβρούμε τον αλτρουισμό μας, τοενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και πουθα αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας. Ας ξαναβρούμε το εμείς, αποβάλλοντας το εγώ,αποβάλλοντας τον ωχαδερφισμό, την επιδειξιομανία.  Ας βγούμε από το καβούκι μας, ας κοιτάξουμεστα μάτια το διπλανό μας, ας του δώσουμε το χέρι.
Βέβαια, έχουμε φτάσει στο σημείο, αν δώσεις σε κάποιον τοχέρι, να φοβάται, ότι κάτι θέλεις απ’ αυτόν, ότι κάτι άλλο έχεις κρυμμένο καιυστερόβουλο στο πίσω μέρος του μυαλού σου.
Είμαστε καχύποπτοι. Πολλές φορές δεν δεχόμαστε τηνειλικρίνεια του άλλου και όταν αποδεικνύεται το λάθος μας δεν ζητούμε συγνώμη.
Ακόμα και οι δράσεις και οι προσπάθειες του Παραρτήματός μαςπου ουσιαστικά καλύπτουν τα κενά  και τιςανάγκες της κοινωνίας σε κοινωνική πολιτική, ως όφειλε η Πολιτεία (τόσο ηκεντρική όσο και η τοπική διοίκηση) και που όλοι γνωρίζετε ότι είναι δωρεάνκοινωνική προσφορά,  έτυχαν κάποιες φορέςαμφισβήτησης και δυσπιστίας, κάτι που μας πίκρανε βαθύτατα. Όμως σίγουρα αφού ζούμε σε χρόνια που οι απατεώνεςέχουν πληθύνει,  τέτοιες προσπάθειεςείναι αναμενόμενο ότι θα αντιμετωπίζονται κάποιες φορές με δυσπιστία. Είμαστε σίγουροι πως όσοιπαρασύρθηκαν από την εποχή όταν βεβαιωθούν για τη διαφορετικότητά μας, θαγίνουν αρωγοί και υποστηρικτές μας χωρίς ενδοιασμούς.
Και αυτό γιατί υπάρχουν ακόμα πυρήνες ανθρώπων στην κοινωνίαμας που υποκινούνται από ιδέες και αίσθημα ευθύνης, ενδιαφέρον για τονσυνάνθρωπο, επειδή έτσι απλά το νοιώθουν, επειδή είναι εθελοντές, με ό,τι  σημαίνει αυτή η λέξη. Που παίρνουνικανοποίηση και ενέργεια μόνο απ’ αυτό που κάνουν. Γιατί ο εθελοντής είναι  « Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο απόΆνθρωπος» όπως έγραψε ο Ρίτσος.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα λειτουργούμε στο Παράρτημα Αχαρνών. Οκαθένας  από εμάς διαθέτει όσο μπορεί απότο χρόνο του και μαζί ένα κομμάτι από τη ψυχή του, αλλά και οικονομικήσυνεισφορά για να υλοποιήσουμε τους στόχους της Ελληνικής ΑντικαρκινικήςΕταιρείας, αναδεικνύοντας αξίες και αισθήματα αλληλεγγύης. Οι δράσεις μας έχουνστόχο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Αυτή την περίοδο σεσυνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, πραγματοποιούμε ενημερωτικήκαμπάνια στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης μας κατά του καπνίσματοςμε ομιλητές ιατρούς πνευμονολόγους, διανέμοντας σχετικά φυλλάδια στους μαθητέςκαι ζητώντας από τα παιδιά του Δημοτικού να μας ζωγραφίσουν αυτό πουαποκόμισαν. Οι ζωγραφιές τους εκτίθενται στην αίθουσα εκθέσεων.
Συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις για ενημέρωση σε θέματα πρόληψηςκαι έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και γενικότερα σε ότι αφορά την υγεία. Όπωςδιαπιστώνετε, αυτές οι εκδηλώσεις, πλαισιώνονται με εικαστικά και μουσικάθέματα, παρεμβαίνοντας έτσι και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.
Διανείμουμε  φυλλάδιαενημερώνοντας για τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.
Συνεχίζουμε την αποστολή ομάδων γυναικών στην Παιανία γιαψηφιακή μαστογραφία και τεστ-παπ. Ιούνιο και Ιούλιο προγραμματίζονται 11 ομάδεςτων 25 ατόμων η κάθε μια.
Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω πως υπάρχουν γιατροί, ευτυχώς ελάχιστοι, που αμφισβητούν τιςαπαντήσεις των εξετάσεων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και προτείνουνοι εξετάσεις να γίνονται σε δικά τους διαγνωστικά κέντρα. Όλοι καταλαβαίνουμετο γιατί.
Όραμά μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε στην πόλη μαςιατρείο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ούτως ώστε οι εξετάσεις ναγίνονται εδώ, και να μην χρειάζονται οι μετακινήσεις στην Παιανία. Ήδη γιατροίτης περιοχής εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά.
Τελειώνοντας σας πληροφορώ ότι κατόπιν σχετικής επιστολής τουΠροέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας καθηγητή κ. Σταύρου Μπεσμπέα,ενημερωθήκαμε για τις οικονομικές δυσκολίες του κέντρου της Παιανίας. Ηπροσπάθεια αυτή που γίνεται και το σύστημα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεωναπειλούνται γι αυτό και ζητούμε τη δική σας ενίσχυση. Στην είσοδο της αίθουσαςυπάρχει ένα κουτί. Όποιος θέλει ας αφήσει ό,τι θέλει και μπορεί. Συγχρόνως,μπορείτε να γραφτείτε μέλη μας. Η ετήσια συνδρομή είναι 25 ευρώ και εφάπαξ 6ευρώ η εγγραφή. Όσο περισσότεροι γίνουμε, τόσο πιο ισχυρό θ γίνει το Παράρτημάμας.
Επίσης αφήστε μας στην είσοδο το τηλέφωνό σας και όσοι έχετεηλεκτρονική διεύθυνση για να σας ενημερώνουμε για τις δράσεις μας.
Ευχαριστώ τα μέλη του Δ.Σ. για την προσφορά τους, τα μέλη καιτους εθελοντές, τους χορηγούς, τον τοπικό τύπο που προβάλλει αφιλοκερδώς τιςδράσεις μας καθώς και τον Δήμο για τη δωρεάν παροχή του πούλμαν και τηςαίθουσας. 
...

0 σχόλια στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσίευση σχολίου