Αμυγδαλέζα. Τα χαλάσματα είναι εκεί

Σάββατο, 28 Μαΐου 2011


Ένα χρόνο μετά τη “Σωτήρια Επανάσταση” της 21ης Απριλίου η χούντα  άρχισε να ικανοποιεί ανθρώπους του περιβάλλοντός της. Άρχισε από τη Βασιλική Χωροφυλακή που στις 20-1-1968 παραχώρησε στην περιοχή Αμυγδαλέζα 350 στρέμματα για τις εγκαταστάσεις της. (κλικ εδώ).

Δεκαπέντε μήνες αργότερα, στις 14-5-1969 παραχώρησε άλλα 300 στρέμματα στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης προκειμένου να δημιουργηθεί κτιριακό συγκρότημα για την εγκατάσταση των Κέντρων Ερευνών της Εθνικής Αμύνης.
Αυτή είναι η απόφαση παραχώρησης.
     
Επειδή το κείμενο είναι δυσανάγνωστο υπάρχει η μεταφορά του σε ευανάγνωστο κείμενο.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι ” παραχωρούμεν κατά χρήσιν και άνευ τιμήματος στο Υπουργείον Εθνικής Αμύνης δημόσια δασικήν έκτασιν 300 στρεμμάτων …”.
Στο κείμενο αναφέρονται οι προϋποθέσεις που υπάρχουν για την παραχώρηση. Μια από αυτές είναι:
Γ) Η παραχωρούμενη έκτασις θέλει επανέλθει κατά νομήν και κατά κυριότητα εις το δημόσιον και υπό την διαχείρισιν της Δασικής Υπηρεσίας εκ νέου και άνευ τινός διατυπώσεως, άμα ως ήθελεν εκλείψει ή μεταβληθεί ο σκοπός της παραχωρήσεως  ή δεν ήθελεν εκπληρωθεί ούτος (εγκατάστασις Κέντρων Ερευνών Εθνικής Αμύνης) εντός πενταετίας από της εγκαταστάσεως που παραχωρησιούχου.
Η περιοχή παρελήφθη και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημιούργησε εγκαταστάσεις για τα Κέντρα Ερευνών του.
Με το σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999 το κτίριο έπαθε ανεπανόρθωτες ζημιές και εγκαταλείφθηκε.
   
Η είσοδος στο “στρατόπεδο” και μια αμυγδαλιά, ίσως η μόνη σε σε μια έκταση που λέγεται “Αμυγδαλέζα”
   
   
   
   
   
   
   
Παρακολουθείστε τον περιβάλλοντα χώρο.
Στην απόφαση παραχώρησης αναφέρεται επίσης:
” Το Δ/γ’ (αναδασώσεων) προς ο  κοινοποιείται η παρουσα παρακαλείται όπως χωρήση εις περαιρετέρω ενεργείας δια την άρσιν της αναδασώσεως , ο οριστικός αποκερματισμός και η οριοθέτηση της παραχωρούμενης εκτάσεως γενήσεται μερίμνη του Δασαρχείου Πάρνηθος…”
Με την απόφαση1404/1998 του Άρειου Πάγου η περιοχή της Αμυγδαλέζας ανήκει κατά κυριότητα  και νομή στο Δήμο Αχαρνών, εκτός από την  Ανθαγορά που βρίσκεται μέσα στην περιοχή της Αμυγδαλέζας και ο χώρος των 70 στρεμμάτων της ανήκει κατά κυριότητα και νομή και των 350 στρεμμάτων της Αστυνομίας που έχει μόνο την νομή.
Η περιοχή των 300 στρεμμάτων με τα χαλάσματα του συγκροτήματος ανήκει στο Δήμο Αχαρνών και δεν είναι δασική έκταση, επομένως μπορεί να αξιοποιηθεί. Ποια θα είναι η αξιοποίηση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Σκέψεις για την αξιοποίηση του χώρου αργότερα. Πριν από όλα πρέπει να γίνει η κατεδάφιση του συγκροτήματος. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει νομική διερεύνηση αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει την υποχρέωση να παραδώσει το χώρο στο Δήμο Αχαρνών, όπως τον παρέλαβε πριν την οικοδόμηση. Άλλωστε υπάρχει το μηχανικό του Στρατού που μπορεί να αναλάβει το έργο. Εκεί θα πρέπει να είναι οι πρώτες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για να ακολουθήσουν σχέδια αξιοποίησης του χώρου.

Κινηθείτε πριν το “βγάλουν στο σφυρί” για να ελαττωθεί το δημόσιο χρέος.


...

0 σχόλια στο Αμυγδαλέζα. Τα χαλάσματα είναι εκεί

Δημοσίευση σχολίου