ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ… ΑΤΑΞΙΑ ΤΗΣ Λ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ… ΑΤΑΞΙΑ ΤΗΣ Λ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ
Λειτουργούν μεγάλες επιχειρήσεις με άδεια… ψιλικατζίδικου! 
«Τάξη» στην… αταξία που επικρατεί στην Λεωφόρο Καραμανλή προσπάθησε να βάλει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Παναγιώτης Κορνιλάκης με την εισήγηση του για καθορισμό χρήσεων γης εκατέρωθεν της Λεωφόρου, από τις Σιδηροδρομικές Γραμμές μέχρι την Λ. Θρακομακεδόνων.


Επί της Λ. Καραμανλή αναπτύσσονται παρόδιες εμπορικές χρήσεις με μεγάλα ποσοστά συγκεκριμένων χρήσεων γης όπως: οικοδομικά υλικά όλων των ειδών, εμπορικές χρήσεις και άλλες κεντρικές λειτουργίες τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα. Κατά μήκος της εντοπίζεται μια ολοένα αυξανόμενη ανάπτυξη συγκεκριμένων λειτουργιών τις οποίες το θεσμικό πλαίσιο (ΓΠΣ Δ. Αχαρνών) δεν έχει προτείνει, αλλά πρέπει να θεσμοθετήσει, ώστε να οριοθετηθούν και να τεθούν κάτω από πολεοδομικούς κανόνες.
Ο υπερτοπικός αυτός άξονας όπου πάλλεται η οικονομική καρδιά του Δήμου, εφάπτεται με τις Πολεοδομικές Ενότητες 17 Μονομάτι, 20 Κοντοχέρι, 1 Λαθέα και 13 Αγριλέζα. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις, σύμφωνα με το ΓΠΣ, είναι αυτές της Γενικής Κατοικίας. Ωστόσο, όπως πολύ καλά αποτυπώνεται σε αεροφωτογραφίες και κτηματογραφικές αποτυπώσεις οι μεγάλες εκτάσεις που εφάπτονται στον άξονα της Λ. Καραμανή αποτελούν κίνητρο προσέλκυσης χρήσεων και επενδύσεων που είναι ικανές να ανακάμψουν την οικονομική ύφεση και μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του άξονα: υπερτοπικός χαρακτήρας, γειτνίαση και σύνδεση με περιοχές υψηλών εισοδημάτων (Κηφισιά, Ερυθραία κλπ) και επαφή με τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Η πρόταση του Αντιδημάρχου λοιπόν ήταν να οριστούν χρήσεις γης στο συγκεκριμένο τμήμα της Λ. Καραμανλή, ώστε να σταματήσει αυτή η αταξία που επικρατεί και να οριστούν ως χρήσεις αυτές του Άρθρου 4 (Περιεχόμενο Πολεοδομικού Κέντρου Κεντρικής Λειτουργίας Πόλης – Τοπικού Κέντρου συνοικίας γειτονιάς) όπου επιτρέπονται: κατοικίες, ξενώνες, εμπορικά καταστήματα (συμπεριλαμβανομένων πολυκαταστημάτων & υπεραγορών), γραφεία, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμοί, διοίκηση, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης αναψυχής, θρησκευτικοί χώροι επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, πρατήρια βενζίνης, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ. αλλά και του Άρθρου 7 (Περιεχόμενο Χονδρεμπορίου) που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, εμπορικών εκθέσεων, κτίρια γήπεδα αποθήκευσης, πρατήρια βενζίνης, υγραερίου, γραφεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια κλπ. Με τον καθορισμό των παραπάνω χρήσεων σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κορνιλάκη «επέρχεται ισορροπία και επιβάλλεται δικαιοσύνη ως προς την ίση αντιμετώπιση των οικονομικών παραγόντων και ταυτόχρονα τίθεται πολεοδομικοί κανόνες για την θεσμοθέτηση χρήσεων επιτρεπτών και συμβατών με τους περιβαλλοντικούς όρους και κανόνες μιας περιοχής που αποτελεί την είσοδο στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και την υπερτοπική του αξία»
Μερίδα Δημοτικών Συμβούλων δεν δέχτηκε να ψηφίσει την απόφαση όχι τόσο γιατί δεν τους αντιπροσώπευε η ουσία του κειμένου (εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης που είναι κατά), αλλά γιατί θεώρησε πως πρέπει ταυτόχρονα να ολοκληρωθούν οι ενέργειες για τα υπερτοπικής χρήσεις κομμάτια όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ που βρίσκονται λίγο πιο πάνω από την Λ. Καραμανλή. Ο Δήμαρχος κ. Ντούρος, ωστόσο, θεώρησε πως ο ένας μήνας που ζήτησε η ομάδα των Συμβούλων δεν θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα γι’ αυτό πρότεινε την λήψη της απόφασης για το καθορισμό χρήσης στο τμήμα της Λ. Καραμανλή και ταυτόχρονα την σύσταση Επιτροπής η οποία θα ερευνήσει τα τμήματα υπερτοπικής χρήσης και θα φέρει προτάσεις αξιοποίησής τους.
Το δικό μας συμπέρασμα, δεδομένου ότι πολλές από τις μεγάλες επιχειρήσεις επί της Λ. Καραμανλή, στο ύψος της Λαθέας, όπου δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το ΓΠΣ τίποτα παραπάνω από οικίες, αλλά λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια με άδειες πχ. ψιλικατζίδικου (!!), πως πρέπει να μπει άμεσα μία τάξη. Η τάξη στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με την συγκεκριμένη τροποποίηση. Δεν θα ερευνήσουμε αν μπορεί αυτή η μεταβολή να αυξήσει την εμπορική κίνηση στην πόλη μας και ταυτόχρονα να μειώσει τα επίπεδα της ανεργίας, σίγουρα όμως η Λ. Καραμανλή δεν θα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι με τις ευλογίες, όμως, μερίδας… «συντηρητικών» όπως ο Δήμαρχος τους χαρακτήρισε.

...

0 σχόλια στο ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ… ΑΤΑΞΙΑ ΤΗΣ Λ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ

Δημοσίευση σχολίου