Θέλετε να αγοράσετε ένα κομμάτι από ένα ελληνικό νησί;

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011


Τώρα μπορεί να είναι η ευκαιρία σας να αγοράσετε εκείνο το τμήμα του ελληνικού νησιού που σας αρέσει! Αυτό αναφέρεται σήμερα σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, στην κατηγορία Real Estate.
Το δημοσίευμα λέει:
Στο πλαίσιο του σχεδίου ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα, για να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθεί το χρέος της, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει για € 30.000.000.000 (42.900.000.000 δολάρια) δημόσια περιουσία. 

Είναι ακόμα στην αρχή της η όλη διαδικασία, αλλά στις μελλοντικές πωλήσεις είναι πιθανόν να περιλαμβάνονται περιουσιακά στοιχεία όπως το Μοντ Παρνές Resort Casino στην Αθήνα, ξενοδοχεία, ακόμα και ένα πολυτελές θέρετρο με γήπεδο γκολφ στη Ρόδο και άλλα...

Η ΚΕΔ - Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου - έχει μια λίστα με περίπου 75.000 κρατικές ιδιοκτησίες. Η εταιρεία έχει αναθέσει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας να ορίσει συμβούλους οι οποίοι ετοιμάζονται να πουλήσουν ένα αρχικό χαρτοφυλάκιο 20 με 30 ιδιοκτησιών, οι πρώτες των οποίων θα μπορούσαν να διατεθούν στην αγορά κατά τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Καρυτινό, γενικό διευθυντή του τμήματος ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, εκτιμά ότι έως και € 15.000.000.000 θα μπορούσαν να εισέρθουν στα ταμεία μέσω της πώλησης ακίνητης περιουσίας. Ο κ. Καρυτινός λέει ότι τα αναμενόμενα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων ή τη χρηματοδοτική μίσθωση εκτιμάται ότι είναι μεταξύ € 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και 30 δισεκατομμυρίων €. Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξουν προσεκτικά τον μακρύ κατάλογο της δημόσιας περιουσίας, να εντοπίσουν τα καλύτερα ακίνητα και να επιλύσουν όποια νομικά ζητήματα, εξασφαλίζοντας ότι το ακίνητο θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί πλήρως από τους επενδυτές.

Η ιδιωτικοποίηση των ακινήτων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για την πώληση συμμετοχών της κυβέρνησης και εκτιμάται σε περίπου € 50 δις ευρώ. Η Αθήνα συμφώνησε να γίνει αυτό, για να λάβει τα € 110.000.000.000 διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα για την επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και επιθυμεί ιδιαίτερα να δει την Αθήνα να διαθέτει μερίδια σε ακίνητα και βιομηχανίες.

Η Ελλάδα ελπίζει να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές για τη δημιουργία σύγχρονων τουριστικών και οικιστικών κοινοτήτων για τους ξένους τουρίστες. "Η τουριστική βιομηχανία είναι σαφώς μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις μας", δήλωσε ο κ. Καρυτινός. "Αυτός είναι ένας τομέας όπου έχουμε ένα πλεονέκτημα, και μιλάμε για διεθνείς επενδυτές σχετικά με τη δημιουργία αυτών των τύπων των εξελίξεων."

Τα περισσότερα από τα δημόσια ακίνητα είναι υπανάπτυκτη γη ή παρατημένες περιοχές, όπως το παλιό αεροδρόμιο Αθηνών στο Ελληνικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πουλήσει το ακίνητο οριστικά, αλλά είναι πιο πιθανό να το μισθώσει προκειμένου να αναπτυχθεί.

"Η στρατηγική μας είναι να συνάπτουν συμβάσεις παραχωρήσεων, μακροχρόνιες μισθώσεις των 30 έως 40 ετών, ανάλογα με την ιδιοκτησία, αλλά η κυβέρνηση θα διατηρήσει την ιδιοκτησία της γης" δήλωσε ο κ. Καρυτινός.

Οι Μακροχρόνιες μισθώσεις είναι ελκυστικές εν μέρει, για πολιτικούς λόγους. Η Ανάπτυξη από ξένους επενδυτές θα είναι πιο εύπεπτες για τους Έλληνες πολίτες, εάν η "γη" παραμένει στα χέρια της κυβέρνησης.
Όμως, οι επενδυτές μπορούν επίσης να καλωσορίσουν μια τέτοια συμφωνία. Μεγάλο μέρος της περιουσίας που ανήκει στο κράτος, αποτελείται από μεγάλα οικόπεδα κοντά στη θάλασσα, τα οποία μπορεί να είναι απαγορευτικά ακριβά για μία άμεση πώληση. Επίσης, θα είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να μισθώσει γη από το να την πωλήσει οριστικά, επειδή το ελληνικό κοινό είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετο με τις ιδιωτικοποιήσεις...
webdaily.gr
...

0 σχόλια στο Θέλετε να αγοράσετε ένα κομμάτι από ένα ελληνικό νησί;

Δημοσίευση σχολίου