Κινεζικό & Ινδικό ενδιαφέρον για ΣΕΚΑΠ

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011


Εντείνεται το ενδιαφέρον του Κινεζικού Μονοπωλίου Καπνού για συνεργασία αλλά και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ. Όπως δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ Δημήτρης Πράτσος η κινεζική πλευρά ενδιαφέρεται έντονα για την αξιοποίηση αλλά και την προώθηση στην αγορά της χώρας τους, του βιολογικού φίλτρου biofilter, που από το 1997 έχει χρησιμοποιηθεί στα τσιγάρα τύπου BF της ΣΕΚΑΠ και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της εταιρείας.


Ωστόσο όπως είπε οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη αν και δεν απέκλεισε σύντομα να υπάρξουν νεότερα σε ό,τι αφορά στο εμπορικό κομμάτι. 
Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του 2010 και αφορούν στη διανομή των προϊόντων της κινεζικής εταιρείας μέσω του εμπορικού δικτύου της ΣΕΚΑΠ, στη συνεργασία για την εμπορική εκμετάλλευση του βιολογικού φίλτρου biofilter αλλά και στην παραγωγή στην Ελλάδα τσιγάρων με βάση παραδοσιακές ποικιλίες καπνού, όπως ο μπασμάς, και η κυκλοφορία τους στην Κίνα με κινέζικο σήμα. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η China National Tobacco Corporation είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων καπνού ανά τον κόσμο, με περισσότερα από 900 brands, που απευθύνονται σε 350 εκατ. καπνιστές. Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον για την ελληνική καπνοβιομηχανία έχει εκδηλώσει επίσημα και ο ινδικός όμιλος επιχειρήσεων ΒΒΜ Bommidala Group ο οποίος προτίθεται να προχωρήσει σε αγορά μετοχών από την Αγροτική Τράπεζα, βασικό μέτοχο της ΣΕΚΑΠ. 


Σημειώνεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΕΚΑΠ συμμετέχουν η Αγροτική Τράπεζα με ποσοστό 44,5%, η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία (ΣΕΚΕ) με ποσοστό 34,5% , ο συνεταιρισμός εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ με ποσοστό 8,5% ενώ το υπόλοιπο 12,5% είναι κατανεμημένο σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα. 


Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πράτσος, στις 8 Ιουνίου ενεργοποιείται η συμφωνία της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδας για την εξαγωγή 165 κοντέϊνερ σε πέντε χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων Ιράκ, Ιορδανία και Περσία, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις και για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας και με την Ινδία. Τέλος, σημειώνεται ότι η ΣΕΚΑΠ έκλεισε το 2010 με ζημιές 11 εκατ. ευρώ και μερίδιο στην ελληνική αγορά 8,5%. Βασικός στόχος για την τρέχουσα χρήση είναι η ενίσχυση των εξαγωγών από 1.000 τόνους σε 2.500 τόνους. 
...

0 σχόλια στο Κινεζικό & Ινδικό ενδιαφέρον για ΣΕΚΑΠ

Δημοσίευση σχολίου