ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ…

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ…

Παπακωνσταντίνου: Στροφή της πόλης στην θάλασσα
Ο σταδιακός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, η αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων και η ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς προβλέπονται μεταξύ άλλων στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα για τα επόμενα 10 χρόνια που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος το πρωί της Τετάρτης.Η αξιοποίηση και η βέλτιστη χρήση της ήδη πολεοδομημένης γης με επανάχρηση κτηρίων, οι αναπλάσεις, η ανάσχεση της διάχυσης της πόλης, η θωράκιση του εξωαστικού χώρου, της γεωργικής γης, των χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων είναι ορισμένα από τα βασικά κομμάτια του Ρυθμιστικού Σχεδίου.
Για τις Αχαρνές, το Ρυθμιστικό αναφέρθηκε σε τρία τμήματα στον περιορισμό δόμησης στους ορεινούς όγκους συμπεριλαμβανομένου της Πάρνηθας, στο Περιαστικό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου που ορίζει το Τατόι, ενώ γενική αναφορά γίνεται και στο Συγκοινωνιακό Κέντρο των Αχαρνών (ΣΚΑ). Κατά την άποψή μας, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε περιοχές που… βρέχονται από θάλασσα και όχι στις Αχαρνές που θεωρούνται πρόποδες του Εθνικού μας Δρυμού. Πολλά θα μπορούσαν να είχαν ενταχθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο που αφορούν τον Δήμο μας, ωστόσο, κάτι τέτοιο με μία πρώτη ματιά δεν έγινε. Η φράση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου ωστόσο τα λέει όλα: «Στροφή της πόλης προς τη θάλασσα. Η πόλη πρέπει να αναγνωρίσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα να αναδείξει τη σχέση της με τη θάλασσα, να αποκτήσει το συντομότερο τους μεγάλους πόλους πρασίνου στο «Φαληρικό Μέτωπο» και στην περιοχή του «Ελληνικού».
Ακολουθούν οι βασικοί πυλώνες του Ρυθμιστικού:

Περιορισμός της δόμησης στους ορεινούς όγκους
Στο «πράσινο τόξο» το οποίο δημιουργείται από τους ορεινούς όγκους που περιβάλλουν το Λεκανοπέδιο δηλαδή τα όρη Πάρνηθα, Αιγάλεω, Πεντέλη, Υμηττό, καθώς και τα όρη Κιθαιρώνα, Πάστρα, Πατέρα και Γεράνεια που συγκροτούν το ορεινό σύμπλεγμα της Δυτικής Αττικής θεσμοθετείται δέσμη μέτρων περιορισμού της δόμησης και προστασίας στα πεδινά τμήματα, με στόχο την προστασία τους. Επίσης προωθείται η θεσμική θωράκιση και προστασία αστικών νησίδων πρασίνου.

Ως «πράσινες αστικές νησίδες» οι οποίες χρήζουν περαιτέρω σχεδιασμού και προστασίας ορίζονται:
- το δασόκτημα Συγγρού,
- οι λόφοι Αρδηττού, Φιλοπάππου, Λυκαβηττού, Σελεπίτσαρι Νίκαιας, Κορυδαλλού, Ιππείου Κολωνού, Στρέφη, Φινοπούλου και Σκουζέ,
- οι, μεταξύ Καρέα - Βύρωνα - Υμηττού, αδόμητες περιοχές,
- ο λόφος της Ηλιούπολης στο Χαλικάκι, καθώς και ο λόφος Πανί Αλίμου.

Ελληνικό και άλλα μητροπολιτικά πάρκα
Προωθείται η βελτίωση της προσβασιμότητάς τους με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και επιδιώκεται η αρμονική ένταξη των Ολυμπιακών Ακινήτων στα Μητροπολιτικά Πάρκα, με την επανεξέταση των μεταολυμπιακών χρήσεων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.
- Στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού προωθείται Μητροπολιτικό Πάρκο, κυρίως πρασίνου, με χρήσεις αθλητισμού, αναψυχής, πολιτισμού. Θα συνδυαστεί με αστική ανάπτυξη μικτών χρήσεων υπηρεσιών, επιχειρηματικού κέντρου, κέντρου έρευνας και εκπαίδευσης, τουρισμού αλλά και κατοικίας σε περιορισμένη έκταση. Διατηρούνται και επαναχρησιμοποιούνται, με συμβατές με το χαρακτήρα τους χρήσεις, τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά κτίρια τα οποία βρίσκονται στον χώρο του Ελληνικού. Η προσπέλαση του Πάρκου θα ενισχυθεί με Μέσα Σταθερής Τροχιάς ενώ θα αποτραπεί η διάσπαση της συνοχής του χώρου από τη διαμπερή κυκλοφορία οχημάτων.
Στον κατάλογο των μητροπολιτικών πάρκων περιλαμβάνονται το «Γουδή - Ιλισίων», «Τουρκοβουνίων - Αττικό Άλσος», «Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Πύργου Βασιλίσσης», Φαληρικού Ορμου και Σελεπίτσαρι.

Ως Περιαστικά Μητροπολιτικά Πάρκα Πρασίνου προτείνονται τα εξής:
- Τατοΐου
- Αρχαίων Λατομείων Πεντέλης
- Αρχαίων Μεταλλείων Σουνίου
- Σχοινιά Μαραθώνα
- Οικολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Βραώνας Μεσογείων
Για τη διαχείριση των Μητροπολιτικών Πάρκων, προβλέπεται η σύσταση Μητροπολιτικού Φορέα Διαχείρισης Αστικού Πρασίνου ή Φορέα Ειδικού Σκοπού.

Δυνατότητα εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων θα επιτρέπεται σε νόμιμα υφιστάμενα κτίρια και στέγαστρα, εντός και εκτός εγκεκριμένων σχεδίων, με την προϋπόθεση ότι η χρήση των εγκαταστάσεων αυτών επιτρέπεται από τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις. Ακόμη προτείνεται η δυνατότητα εγκατάστασης σε οικόπεδα εντός ή εκτός σχεδίου, τα οποία βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικές ζώνες και σε εμπορευματικά πάρκα καθώς και σε εγκαταστάσεις αεροδρομίων και μεγάλων σιδηροδρομικών σταθμών, λιμανιών και γενικά επί εγκαταστάσεων συγκοινωνιακών υποδομών. Στις ζώνες προστασίας ορεινών όγκων, ρεμάτων και ευαίσθητων περιοχών, στις δασικές εκτάσεις και στη γεωργική γη Α' προτεραιότητας, δεν θα επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, προκρίνεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στο ηπειρωτικό τμήμα της Αττικής, μόνο σε περιοχές των ορεινών όγκων Πάστρας, Πανείου, Λαυρεωτικού Ολύμπου, στο εκτός επιρροής του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος τμήμα της Μερέντας, καθώς και στο ηπειρωτικό τμήμα της Τροιζηνίας. Επιπλέον, επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέρια, σε συνδυασμό με μονάδες επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων.

Περιορισμός της δόμησης σε γεωργικές εκτάσεις της Αττικής
Έτσι, καθορίζονται «Γεωργικά Πάρκα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης» σε Αττικά Πάρκα Μεσογείων, Παιανία, Μέγαρα, Ερυθρές και Βόρεια Αττική καθώς και «Γεωργικές Περιοχές Α' Προτεραιότητας». Εκεί περιορίζεται η δόμηση για κατοικία έως ότου γίνει η εξειδίκευση του σχεδιασμού για τον καθορισμό των ορίων τους, των χρήσεων και των ειδικών όρων δόμησης. Θα επιτρέπεται η εγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, μικρών μονάδων εστίασης και πολιτισμού, συνδεδεμένων με την αντίστοιχη παραγωγή. Ειδικότερα στην Αττική, ως Γεωργικές Περιοχές Α' Προτεραιότητας με το νέο ρυθμιστικό θα θεωρούνται εκτάσεις που φιλοξενούν καλλιέργειες οι οποίες συγκροτούν φυσικές ενότητες, όπως ελαιώνες, αμπελώνες κ.ά., ή εκτάσεις για τις οποίες εισπράττονται επιδοτήσεις στα πλαίσια του συστήματος της ενιαίας ενίσχυσης.
Επίσης, ως πρώτης προτεραιότητας θα καταχωρηθούν εκτάσεις που είναι οριοθετημένες και παράγουν οίνους ποιότητας ή Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Τα Γεωργικά Πάρκα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης θα αφορούν περιαστικές γεωργικές ενιαίες εκτάσεις, οι οποίες σήμερα υποβαθμίζονται κυρίως λόγω της αστικής ή οικιστικής ανάπτυξης και χρήζουν άμεσης προστασίας.

Εμπορικά κέντρα εντός των πόλεων
Τα εμπορικά κέντρα θα εγκρίνονται μετά από άδεια χωροθέτησης. Θα χωροθετούνται εντός του αστικού ιστού στα κέντρα των πόλεων και θα ενθαρρύνεται η επανάχρηση υφιστάμενων κτηρίων. Στα πλαίσια προγραμμάτων αστικής ανασυγκρότησης θα μπορούν να χωροθετούνται, πάντοτε εντός του αστικού ιστού, αλλά, εκτός των ήδη διαμορφωμένων πολεοδομικών κέντρων, σε υποβαθμισμένες περιοχές όπου θα λειτουργούν ως καταλύτης για την αναβάθμισή τους. Προϋπόθεση η εξυπηρέτησή τους από Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

'Όχι σε νέους αυτοκινητόδρομους
Η αποφυγή κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων οι οποίοι επιτείνουν το φαινόμενο της αστικής διάχυσης αποτελεί στόχο της πολιτικής μεταφορών του νέου Ρυθμιστικού.
Ειδικότερα η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού σχεδιάζεται να επεκταθεί έως τη Βουλιαγμένης, να αναβαθμιστεί η Βάρης - Κορωπίου και να προωθηθεί ο αυτοκινητόδρομος «Ελευσίνα - Θήβα».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
- η ολοκλήρωση της Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλής Ταχύτητας (ΣΓΥΤ) Αθηνών-Θεσσαλονίκης με νέο κλάδο Ελευσίνα - Θήβα, για τη συντόμευση κατά 30 χλμ της διαδρομής και την απόδοση της υφιστάμενης γραμμής Αθήνας - Θήβας / Χαλκίδας αποκλειστικά σε προαστιακή χρήση.
- Νέος Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων Εξωτερικού και Εσωτερικού (ΚΤΕΛ) πλησίον του σταθμού Μετρό Ελαιώνας. Επίσης προτείνεται ανάπτυξη του δικτύου προαστιακού σιδηροδρόμου:
- Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών - Κόρινθος - Κιάτο, με διακλάδωση Ισθμός - Λουτράκι: Ταχεία εξυπηρέτηση Δυτικής Αττικής / Θριασίου / Κορινθίας - Αγ. Ανάργυροι - Ελευσίνα - Μέγαρα: Επαναλειτουργία παλαιάς γραμμής ΟΣΕ, για την εξυπηρέτηση Δυτικής Αττικής / Θριασίου Πεδίου (εναλλακτικά μπορεί να λειτουργήσει με Ελαφρύ Μετρό ή Τραμ)
- Ελληνικό - Βάρη - Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας: Νέα σύνδεση που καταρχήν μπορεί να υλοποιηθεί με ταχύ λεωφορειόδρομο (BRT) ή Ελαφρύ Μετρό Στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο ορίζονται επεκτάσεις στις υφιστάμενες γραμμές του Μετρό καθώς και νέες γραμμές τραμ και Ελαφρού Μετρό όπως:
- Σύνταγμα - Πλ. Αιγύπτου - Ανω Πατήσια
- Στ. Λαρίσης - Νοσοκομεία Παίδων / Γουδί
- Καμίνια - Φρεαττύδα / Χατζηκυριάκειο
- Πειραιάς - Κερατσίνι - Πέραμα
- Ελληνικό - Σταθμός Μετρό Αργυρούπολης
- Πειραιάς - Τζιτζιφιές - Λεωφ. Θησέως - Φιξ
- Λιμένας Κρουαζιερόπλοιων (Πειραϊκή) - Ακτή Ξαβερίου - Ακτή Κονδύλη - Ηετιώνεια Ακτή - Δραπετσώνα: ειδικό Μέσο Σταθερής Τροχιάς για την εσωτερική εξυπηρέτηση της λιμενικής ζώνης
...

0 σχόλια στο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ…

Δημοσίευση σχολίου