Εκτοξεύτηκε το καλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο του κόσμου

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011


Εκτοξεύτηκε το καλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο του κόσμου
Η ρωσική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos έθεσε σήμερα σε τροχιά ένα ραδιοτηλεσκόπιο που θα μπορεί να παρατηρεί μακρινά ηλιακά συστήματα και την άκρη του Γαλαξία μας.
Ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν έθεσε το διαστημικό όχημα,.....
που ονομάζεται Αστροφυσικό Παρατηρητήριο RadioAstron σε σταθερή αλλά εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά, δήλωσαν αξιωματούχοι της Roskosmos στο Πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Το βάρους 3,8 τόνων τηλεσκόπιο θα ανοίξει μια μήκους 10μέτρων κεραία και θα επικοινωνεί με επίγειους σταθμούς για να παρέχει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση στις φωτογραφίες, που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, μακρινών σωμάτων στο διάστημα, δήλωσε ο Βίκτορ Χαρτόφ, ένας εκπρόσωπος της Roskosmos.
Με την ελλειπτική τροχιά του, το ραδιοτηλεσκόπιο RadioAstron, η όπως ονομάζεται στη Ρωσία, Spectrum-R, θα κινείται γύρω από την γη σε διαφορετικά υψόμετρα.
Στο απόγειο του--το σημείο στο οποίο το τηλεσκόπιο θα απέχει το περισσότερο από τη Γη, περίπου 340.000 χιλιόμετρα--η βαρύτητα της Σελήνης θα αλλάξει λίγο την τροχιακή του διαδρομή.
Το τηλεσκόπιο που θα αλλάζει συνεχώς τροχιακή διαδρομή σε συνδυασμό με τη νέας γενιάς υπολογιστική ικανότητα των επίγειων σταθμών θα επιτρέψει στη Roskosmos να αναπτύξει εικόνες μακρινών πλανητών και ηλιακών συστημάτων τέτοιας ποιότητας που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Αντρεάνοφ, ένας από τους σχεδιαστές του τηλεσκοπίου.
Επίγειοι σταθμοί στην Αυστραλία, τη Χιλή, την Κίνα, την Ευρώπη, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Κορέα, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Ουκρανία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συμβάλουν στις δυνατότητες του πολυεθνικού προγράμματος.
Το τηλεσκόπιο Spectrum-R θα παραμείνει σε τροχιά για πέντε χρόνια, και θα παρέχει εικόνες καλύτερες "θεωρητικά...κατά εκατοντάδες χιλιάδες φορές" από τις υψηλότερης ποιότητας φωτογραφίες του διαστήματος από τηλεσκόπια όπως το Hubble, είπε ο Αντρεάνοφ.
Δείτε τα βίντεο:
www.iefimerida.gr
...

0 σχόλια στο Εκτοξεύτηκε το καλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο του κόσμου

Δημοσίευση σχολίου