Νέο ψαλίδι στις συντάξεις - Πώς θα εφαρμοστεί ο ΛΑΦΚΑ

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011


_2
Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Θέτει πλαφόν στις συντάξιμες αποδοχές, αναπροσαρμόζει τα όρια ηλικίας. Επιβάλλεται και ο ΛΑΦΚΑ.
Έτσι, όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά από την 1η/1/1993 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από την 1η/1/2013 και μετά θα λαμβάνουν σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 40 έτη πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. 


Παράλληλα, επεκτείνονται, για λόγους ισότητας και σε όσους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά από την 1η/1/1993 και μετά οι ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους βαριά αναπήρους (τυφλοί, τετραπληγικοί, νεφροπαθείς κ.ά.) και προβλέπουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των προσώπων αυτών με τη συμπλήρωση 15 ετών υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και τον υπολογισμό της σύνταξής τους με βάση τα 35 έτη υπηρεσίας.

Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών θέτει ανώτατο όριο στις συντάξιμες αποδοχές, διευκρινίζοντας ότι το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μπορεί να υπερβαίνει τον μηνιαίο συντάξιμο μισθό μόνο στην περίπτωση όπου η σύνταξη προσαυξάνεται με πτητικά κ.λπ. εξάμηνα ή υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις των νόμων 1897/1990 και 1977/1991 (θύματα τρομοκρατίας), οπότε για την κατά τα ανωτέρω σύγκριση το ποσό του μηνιαίου συντάξιμου μισθού προσαυξάνεται κατά 50%.

www.marketbeast.gr
...

0 σχόλια στο Νέο ψαλίδι στις συντάξεις - Πώς θα εφαρμοστεί ο ΛΑΦΚΑ

Δημοσίευση σχολίου