Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Μοιράστηκε σε φεστιβάλ του Ναυπλίου Αφελής ή εσκεμένη είναι η έκδοση ημερολογίου με το κεφάλι του Ατατούρκ στη θέση του ήλιου που λάμπει πάνω από τον Παρθενώνα στον οποίο ζωγραφίστηκε η Τουρκική σημαία;

Λίγες ημέρες πριν την θλιβερή επέτειο της 37ης επετείου από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, κάποιοι θεώρησαν ως εικαστικό έργο φιλίας, τη ζωγραφιά Τουρκάλας που εμφανίζει δεκάδες πολίτες χαμογελαστούς κάτω από τον "τουρκοποιημένο" Παρθενώνα ενώ το κεφάλι του Ατατούρκ βρίσκεται στο κέντρο του ήλιου.  Ταυτόχρονα ένα κοριτσάκι στη πρώτη γραμμή, ανεμίζει μια μικρή τουρκική σημαία.  Και αυτό το έργο, κάποιοι θέλουν να το εμφανίζουν ώς ένδειξη ...ελληνοτουρκικής φιλίας.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του AntiNews.gr, στο Ναύπλιο ξέσπασε θύελλα. Οι κάτοικοι της υπέροχης αυτής πόλης που τυγχάνει να είναι και η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, είναι έξαλλοι με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ. Η αιτία είναι μία. Στα ημερολόγια που μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους υπήρχε ένα έργο, μια ζωγραφιά Τουρκάλας καλλιτέχνιδος όπου απεικονίζεται ο Παρθενώνας με τουρκική σημαία ενώ στη θέση του ήλιου “αστράφτει” το πρόσωπο του Κεμάλ Ατατούρκ.

 Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα αλλά και από την εικόνα που εμφανίζεται, μια προσεκτικότερη ματιά στην φαινομενικά “αθώα” ζωγραφιά του ημερολογίου δείχνει ότι και ο κόσμος κάτω από το μνημείο -σύμβολο της χώρας μας κρατάει σημαιάκια με την ημισέληνο, και χαμογελάει, ενώ στον -Αττικό- ουρανό πετούν περιστέρια…

Οι κάτοικοι στο Ναύπλιο αλλά και όσοι πήραν στα χέρια τους το ημερολόγιο δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν μπροστά σε αυτό που έβλεπαν τα μάτια τους. Το εφετινό φεστιβάλ Ναυπλίου έγινε από τις 17 μέχρι της 26 Ιουνίου και όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του, φέτος είχε χρώμα ...Ανατολής.

Η ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει:  “Άρωμα ανατολής θα αποπνέει φέτος το Φεστιβάλ Ναυπλίου, που συμπληρώνει 20 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς. Στα χρόνια αυτά, το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπής και επιτυχημένος θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας”.  Και παρακάτω συνεχίζει: “Οι φίλοι του φεστιβάλ θα έχουν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν την Παραδοσιακή Ορχήστρα του Δήμου της Κωνσταντινούπολης σε παραδοσιακή τούρκικη μουσική, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Ναυπλίου «Κ. ΝΟΝΗΣ», την Τρίτη 21 και ένα ρεσιτάλ της πιο διάσημης ίσως Τουρκάλας πιανίστα,Gulsin Onay, σε έργα Haydn, Schubert, Saygun και Liszt, την Τετάρτη 22 Ιουνίου.”

Η ανακοίνωση καταλήγει : “Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από έκθεση ζωγραφικής, με θέμα «Δύο Φίλες» από τις Σοφία Καλογεροπούλου και την Hatice Kumbaracı Gürsöz, στο Βουλευτικό 17-26 Ιουνίου, καθώς και διάλεξη για την αρχιτεκτονική του Topkapi και τη σχέση του με τα παλάτια των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων από τον Dr İlber Ortaylı, Διευθυντή του μνημείου.”

Πάντως μετά τις αντιδράσεις οι υπεύθυνοι αλλά και η καλλιτέχνης έσπευσαν να τονίσουν ότι το συγκεκριμένο έργο προβάλει την φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς (!)  και δεν έχει καμία σχέση με εθνικές ή εθνικιστικές βλέψεις από την πλευρά των γειτόνων μας. “Μην συγχέουμε την πολιτική με τους Καλλιτέχνες” δήλωναν κάποιοι εκ των διοργανωτών.

Άραγε, πώς θα αντιδρούσαν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης εάν σε ανάλογο πίνακα,  έστω και στην Βυζαντινή Αγία Σοφία,  απεικονιζόταν η Ελληνική σημαία με την εικόνα του Χριστού ή τη ζωγραφιά του Ελευθέριου Βενιζέλου πάνω από την εκκλησία;
...

0 σχόλια στο Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση σχολίου