Παγκόσμια “ευρεσιτεχνία” – Ελληνική πατέντα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011


Εκπαιδευτικός, πρώην Αντιδήμαρχος Θερμαϊκού και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θερμαϊκού.
Μετά από την αποτυχία της διαχείρισης του μεγάλου προβλήματος των απορριμάτων στο Δήμο Θερμαϊκού, μετά από την απέλπιδα προσπάθεια της αποκομιδής σε συνεργασία με ιδιώτη και τέλος πάντων μετά από την αγανάκτηση που επικρατεί ήρθε νομίζω ο καιρός να γίνουν προτάσεις που να είναι:
υλοποιήσημες οικολογικές με υψηλή τεχνολογία και γιατί όχι σε συνεργασία με ελληνική εταιρία υψηλής τεχνολογίας (όχι δεν είναι ανέκδοτο) Ο Δήμος Θερμαϊκού χρειάζεται λύση πρωτότυπη, που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα “την πεπατημένη” που λέμε, επειδή δεν έχει πλέον περιθώρια να βρει βιώσιμη λύση στο προβλημα των σκουπιδιών. Πιο συγκεκριμένα:

Η μεταφορά στην Μαυροράχη κοστίζει πολλά χρήματα. Τα απορριματοφόρα χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν εκεί και να επιστρέψουν. Αποτέλεσμα είναι να μεταφέρουν λιγότερα σκουπίδια από τους κάδους της γειτονιάς μας και τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν.
Χρειάζεται λοιπόν άλλου τύπου διαχείριση του προβλήματος. Γι αυτό,  ερευνώνας το τί κάνουν άλλοι δήμοι σας παρουσιάζω μια καθαρά ελληνική πρόταση – λύση που βρήκε γόνιμο έδαφος στην Άνδρο, την Καλαμάτα, την Καβάλα και αλλού. Διαβάστε λοιπόν και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Τι έχουμε σήμερα;
Άμεση οικονομική επίπτωση πέραν της υποβάθμισης των περιοχών με παράνομες χωματερές.
Επιβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρογκων ημερήσιων προστίμων ύψους 30.000 ευρώ για καθεμία από τις περισσότερες από 100 παράνομες χωματερές σε όλη τη χώρα.
Και όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχουν αποτελεσματικοί μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων και μάλιστα με ελληνική πατέντα.Τα στερεά απόβλητα και οι σύγχρονοι τρόποι επεξεργασίας τους, παρουσιάζονται διαρκώς σε διάφορους δήμους από τον πρόεδρο της εταιρείας SOUKOS ROBOTS ΑΒΕΕ Κωνσταντίνο Σούκο και καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Μεταφέρω δημοσίευμα σχετικό:
Καθημερινός Τύπος Καβάλας 22/09/2010
Ο «ΘΗΣΕΑΣ» είναι ένα σύγχρονο οικολογικό σύστημα ψυχρής επεξεργασίας και ανακύκλωσης αστικών στερεών απορριμμάτων που καταργεί τους ΧΥΤΑ, συντελεί στην ανακύκλωση και καταργεί τις μεθόδους θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων και τη δεματοποίηση.
Είναι ένα σύστημα κινητό, αποδοτικό, αξιόπιστο, οικονομικά και περιβαλλοντικά ασφαλές, που μπορεί να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα της συνολικής διαχείρισης των αστικών στερεών απορριμμάτων.
Διαχωρίζει τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα εισερχόμενα απόβλητα και μεταλλάσσει τα εναπομείναντα απορρίμματα, που υφίστανται την ψυχρή επεξεργασία, σε εμπορεύσιμα προϊόντα ή ενέργεια.
Τα απορρίμματα εισάγονται στο σταθμό χωρίς να απαιτείται κάποια επεξεργασία τους πριν από την εισαγωγή τους. Οι δυνατότητες του οικολογικού σταθμού είναι οι εξής:
-  Επεξεργασία 50.000 έως 100.000 λίτρων απορριμμάτων ανά ώρα ανάλογα με τη δυναμικότητα του σταθμού.
-  Μείωση βάρους των απορριμμάτων που υπέστησαν την επεξεργασία έως και 40% σε σχέση με το αρχικό τους βάρος.
-  Μείωση του όγκου των απορριμμάτων που υπέστησαν την επεξεργασία έως και 90% σε σχέση με τον αρχικό τους όγκο.
-  Πλήρης μετατροπή των απορριμμάτων σε βιομηχανικό υλικό πλήρως σταθεροποιημένο και φιλικό προς το περιβάλλον κατάλληλο για πολλές χρήσεις όπως:
1) Στερεό καύσιμο (pellet).
2) Υγρό καύσιμο.
3) Δομικά υλικά.
4) Εδαφοβελτιωτικό.
Τα απορρίμματα μέσα στο σταθμό υπόκεινται σε επεξεργασία που στηρίζεται στο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, την έκθεση τους σε ακτινοβολία UV, τον τεμαχισμό, την ομογενοποίησή τους και τέλος τη νέκρωση όλων των ζώντων μικροοργανισμών όπως είναι τα βακτήρια.
του Τατιανού Μάγγου

http://odimotis.wordpress.com/
...

0 σχόλια στο Παγκόσμια “ευρεσιτεχνία” – Ελληνική πατέντα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Δημοσίευση σχολίου