Χωρίς ρεύμα 100.000 σπίτια και επιχειρήσεις λόγω απλήρωτων λογαριασμών

Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011


Χωρίς ρεύμα 100.000 σπίτια και επιχειρήσεις λόγω απλήρωτων λογαριασμών


Περισσότερα από 100.000 σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ρεύμα τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας των ενοίκων τους να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (κατανάλωση ρεύματος και πρόσθετες χρεώσεις φόροι, τέλη και ΕΡΤ που υπερδιπλασιάζουν την τελική χρέωση).
Οπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που προσέρχονται καθημερινά στα περιφερειακά γραφεία της επιχείρησης σε όλη τη χώρα προκειμένου να διακανονίσουν τα χρέη τους προκειμένου να αποφύγουν τη διακοπή της σύνδεσής τους.
Πάντως, στελέχη της ΔΕΗ χαρακτηρίζουν «ασύμφορο» το διακανονισμό, λέγοντας ότι αν δεν πληρωθούν οι λογαριασμοί εντός τριμήνου, επιβαρύνονται με επιτόκιο 6,5%.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΔΕΗ, το 8% των καταναλωτών καθυστερεί να πληρώσει το λογαριασμό περίπου για ένα εξάμηνο, ενώ το 2% δεν πληρώνει τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και πέραν του εξαμήνου. Από την επιχείρηση επισημαίνεται ότι από τα 250.000 νοικοκυριά στα οποία λόγω χρεών διέκοψε η ΔΕΗ την παροχή ρεύματος, περίπου 100.000 δεν επανασυνδέθηκαν. Ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετές μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν.
Συνεπείς οι μισθωτοί
Ως «συνεπείς» πελάτες κρίνουν τους μισθωτούς, οι οποίοι εξαναγκάζονται να εφαρμόζουν αυστηρό προγραμματισμό στις οφειλές τους. Υπέρογκες θεωρούν οι καταναλωτές, αλλά και οι εκπρόσωποι της επιχείρησης, τις έμμεσες επιβαρύνσεις που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς του ρεύματος: 13% ΦΠΑ, 1,2 δισ. ετησίως για δημοτικά τέλη, 300 εκατ. ευρώ υπέρ ΕΡΤ, πρόσθετα ειδικά τέλη, φόρος κατανάλωσης δικαιωμάτων τελωνειακών.
...

0 σχόλια στο Χωρίς ρεύμα 100.000 σπίτια και επιχειρήσεις λόγω απλήρωτων λογαριασμών

Δημοσίευση σχολίου