Οι αποκρατικοποιήσεις, τα «φιλέτα» και οι εναλλακτικές λύσεις

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011


Οι αποκρατικοποιήσεις, τα «φιλέτα» και οι εναλλακτικές λύσεις
Προβληματισμό προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο οι χαμηλές αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εν όψει υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς ήδη ακούγονται πολλές και έντονες μουρμούρες στη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για το ότι η πώληση κινητών και ακινήτων του Δημοσίου κινδυνεύει να εξελιχθεί ή να χαρακτηριστεί ως «ξεπούλημα».
Η προσοχή όλων στρέφεται, βέβαια, στα αποκαλούμενα «φιλέτα» ήτοι στον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ αλλά και στις συμμετοχές του Δημοσίου στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ε. Βενιζέλος έχει λάβει το μήνυμα και γι' αυτόν τον λόγο αναζητά εναλλακτικές λύσεις κατ' αρχήν για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος με βάση το πρόγραμμα πρέπει να έχει περάσει στα χέρια ιδιωτών έως το τέλος του έτους, έχοντας «προικοδοτηθεί» εν τω μεταξύ με νέες άδειες παιχνιδιών. Αυτό που επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών είναι να διατηρήσει με κάποιον τρόπο πρόσβαση στον Οργανισμό, έτσι ώστε να καρπωθεί μέρος της υπεραξίας που εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει μεσοπρόθεσμα ο ΟΠΑΠ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, ωστόσο, ότι το μοντέλο των τιτλοποιήσεων δεν συγκινεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς χαρακτηρίζεται ξεπερασμένο.
Σε κάθε περίπτωση τα χρονοδιαγράμματα παραμένουν ασφυκτικά για την υλοποίηση του προγράμματος ή την εύρεση εναλλακτικών λύσεων και είναι προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει ή δεν πρέπει να υπάρχει σκέψη για καθυστερήσεις. Εν αναμονή των επικεφαλής της Τρόικας, οι οποίοι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθούν τις παλινωδίες των προηγούμενων μηνών, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί κανονικά. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του "Ελευθέριος Βενιζέλος" βρίσκεται σε πολύ ώριμο στάδιο, ενώ έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στον ΟΠΑΠ. Μικρό (;) ερωτηματικό τίθεται δίπλα στον στόχο της πώλησης του 100% των Κρατικών Λαχείων, καθώς όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, επειδή πρόκειται για διεθνή- άρα χρονοβόρο- διαγωνισμό, υπάρχει ένα ζήτημα εάν θα προλάβουν οι επενδυτές να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια. Το "πακέτο" του Σεπτεμβρίου απ' όπου πρέπει να συγκεντρωθούν 1,3 δισ ευρώ, συμπληρώνεται από τη πώληση του 23,3% του ΟΛΘ και του 40% της ΕΥΑΘ...http://www.iefimerida.gr

...

0 σχόλια στο Οι αποκρατικοποιήσεις, τα «φιλέτα» και οι εναλλακτικές λύσεις

Δημοσίευση σχολίου