«Καταθέτω ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία»

Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011


«Καταθέτω ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία»
Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση του χρέους, έδωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία κατά την παρουσίαση της έκθεσης του διεθνούς οργανισμού για την Ελλάδα.
«Ηρθα για να καταθέσω ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, στους Ελληνες πολίτες, στην ελληνική οικονομία και στην κυβέρνηση»,....
δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα της Ελλάδας θα επιτύχει αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».
Η έκθεση του ΟΟΣΑ παρουσιάσθηκε από τον κ. Γκουρία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.
Η έκθεση προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάκαμψης το 2012 ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Γκουρία «υπάρχει ζωή και μετά το χρέος».
Οπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, «βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις μακροοικονομικής προσαρμογής, βελτιώνονται οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα». Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του διεθνούς οργανισμού για την Ελλάδα ζήτησε την περιστολή της φοροδιαφυγής και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα είπε ότι πρέπει «να συνεχιστεί η μείωση του ελλείμματος με καλύτερους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» αλλά και «να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας».
Εκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο χαρακτήρισε «φιλόδοξο», τονίζοντας ότι συνδέεται με την ανάπτυξη και ότι μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μπορούν να οδηγήσουν το ελληνικό χρέος σε επίπεδα κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2035, δηλαδή στην «επόμενη γενιά».
«Η προσπάθεια που καταβάλλετε έχει νόημα», είπε. «Είναι εφικτό να πετύχετε και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε για να σταματήσει η αβεβαιότητα και το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί η κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ στην Αθήνα.
Eυάγγελος Βενιζέλος
Στη δική του παρέμβαση στην εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών «πρέπει να καταστήσουμε όχι μόνο το δημόσιο χρέος αλλά το ίδιο το κράτος μας και την ίδια την κοινωνία μας βιώσιμη».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή βοήθεια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι «έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό "Σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα».
Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι για τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών υπάρχουν διεθνείς διασφαλίσεις οι οποίες αφορούν ακόμη και «τις μικρές, τις πολύ μικρές τράπεζες».
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
«Επιτέλους η ελληνική οικονομία άρχισε να παράγει καλές ειδήσεις, και αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από την έκθεση του ΟΟΣΑ», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός είπε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ «διαψεύδει τις Κασσάνδρες που πόνταραν στη χρεοκοπία της χώρας του τελευταίους 20 μήνες» και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό έκθεση διεθνούς οργανισμού καταγράφει ένα τέρμα στην κατρακύλα της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.
www.iefimerida.gr
...

0 σχόλια στο «Καταθέτω ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία»

Δημοσίευση σχολίου