Τέθηκε στους "27" το θέμα των γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011


Προϋπόθεση για να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, είναι η συμμόρφωση της Άγκυρας με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, περιλαμβανομένης της σύναψης διμερών συμφωνιών, καθώς και τα δικαιώματα που προκύπτουν από την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε η Κύπρια υπουργός Εμπορίου- Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου,................
στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας των ''27'' στη Πολωνία.
Η κα Αντωνιάδου έθεσε υπόψη των Ευρωπαίων εταίρων το γεγονός της έναρξης ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες, στην ΑΟΖ της Κύπρου και τη θετική επίδραση που ο πιθανός εντοπισμός κοιτασμάτων μπορεί να έχει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η υπουργός εξήγησε ότι η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ δεν σχετίζεται άμεσα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις οποιασδήποτε υποψήφιας χώρας και τόνισε ότι η Κύπρος οραματίζεται τη μόνιμη ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι αυτό το όραμα περιλαμβάνει την Τουρκία ως συνέταιρο ειρήνης.
Κάλεσε, ως εκ τούτου, την Τουρκία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών, σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και συμβάλλοντας στην θετική κατάληξη των δικοινοτικών συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την επανένωση της Κύπρου, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Η κα Αντωνιάδου αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να έχουν όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου φυσικού πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας και ότι η Τουρκία έχει πολλά να κερδίσει από τη λύση του Κυπριακού, αφού η λύση θα οδηγήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, στη συνεργασία μεταξύ τους και στη σύναψη συμφωνιών, ακόμα και στον τομέα της ενέργειας.
Οι Υπουργοί Ενέργειας αντάλλαξαν απόψεις επί της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη διεθνή συνεργασία, στην οποία διατυπώνεται για πρώτη φορά μια αναλυτική στρατηγική όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η κα Αντωνιάδου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Πολωνίας αρμόδιο για θέματα ενέργειας Βαλντεμάρ Πάουλακ (Waldemar Pawlak). Αντηλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων που αφορούν το συντονισμό σε θέματα ενέργειας. Η υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον εκπρόσωπο της Τουρκίας στην Ενεργειακή Κοινότητα και έκανε μια πρώτη γνωριμία με εκπροσώπους διαφόρων αντιπροσωπειών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
...

0 σχόλια στο Τέθηκε στους "27" το θέμα των γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση σχολίου