AYTOΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ομιλία του επικεφαλής της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Πέτρου Φιλίππου

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011


O Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου στο βήμα της Συνέλευσης

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Φτάσαμε επιτέλους στην γενική συνέλευση και στην εκλογή των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης έχοντας σχεδόν διανύσει τον πρώτο χρόνο της θητείας μας. Ποτέ στην ιστορία της αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον των τελευταίων 20 χρόνων δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Το μέχρι τώρα καθιερωμένο ήταν στο πρώτο τρίμηνο κάθε νέας δημοτικής περιόδου η Αυτοδιοίκηση να έχει εκλέξει τα συλλογικά της όργανα, δίνοντας έγκαιρα τη δυνατότητα, σε όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα στους νεοεκλεγέντες να έχουν την απαραίτητη στήριξη και συγχρόνως να αναδεικνύονται τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς όμως αυτή τη φορά αγαπητοί συνάδελφοι τόσο η Κυβέρνηση όσο και πρωτοκλασάτα αυτοδιοικητικά στελέχη που ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη και οι οποίοι ξεχνούν ότι οι πολίτες τους ψήφισαν για δημάρχους και όχι για κομματικούς εκπροσώπους, προτίμησαν να απαξιώσουν την ΤΑ, επιδιώκοντας να την μετατρέψουν σε βραχίονα του κεντρικού κράτους που θα εκτελεί πειθήνια τις αποφάσεις του. Ειδικά δε αυτήν την περίοδο που λόγω της εφαρμογής του Καλλικράτη όσο και της εποχής του Μνημονίου και της τρόικας, που θέλαμε, όσο τίποτε άλλο περισσότερο, δίπλα μας οργανωμένα τα συλλογικά όργανα να μας κατευθύνουν, το κομματικό καθήκον υπερίσχυσε των αναγκών μας. Πρώτα απ' όλα το καθιερωμένο, πια, μαγείρεμα των προεδρικών διαταγμάτων για το πώς θα γίνουν οι εκλογές στα συλλογικά μας όργανα. Κάθε κυβέρνηση πριν από τις εκάστοτε εκλογές φτιάχνει και μία νέα εκλογική διαδικασία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της για να μπορέσει να ελέγχει την αυτοδιοίκηση . Έτσι και τώρα , εννέα μήνες μετά, με ένα Π.Δ. κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, σε μια προσπάθεια να αποκλείσουν όλες τις μικρές παρατάξεις να εκπροσωπηθούν, και για το οποίο κάναμε αγώνα για να το ανατρέψουμε, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να νομιμοποιήσουμε ακριβώς αυτή τους την επιλογή. Και το πετυχαίνουν συνήθως ξέρετε γιατί; Γιατί δεχόμαστε παθητικά τον ρόλο που μας έχουν επιφυλάξει, να μετράμε μόνο σαν αριθμοί και ψήφοι. Σαν «κουκιά» μας αντιμετωπίζουν τα κομματικά επιτελεία και όχι σαν προσωπικότητες ενός θεσμού που έχει την λαϊκή εντολή. Και το άσχημο είναι ότι και εμείς οι ίδιοι αποδεχόμαστε για διαφόρους λόγους αυτό τον ρόλο. Η εκπροσώπηση όμως εδώ σήμερα -και έτσι όπως έχει γίνει- δεν έχει σχέση, ούτε με το πώς αποφάσισε η κοινωνία να εκπροσωπηθεί στις περυσινές δημοτικές εκλογές, αλλά κυρίως ούτε και με τη διαμορφωμένη κοινωνική κατάσταση.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ένα χρόνο μετά τις δημοτικές εκλογές ,ένα χρόνο με τον Καλλικράτη, αλλά και το Μνημόνιο και ακόμη δεν έχω συναντήσει έναν συνάδελφο, όπου και αν ανήκει πολιτικά που να είναι ευχαριστημένος και ικανοποιημένος με την πορεία της εντός πολλών εισαγωγικών μεταρρύθμισης. Οι πάντες είναι δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι, οι πάντες ομολογούν ότι καλλίτερα ήμασταν πριν. Οι μόνοι που δηλώνουν ικανοποιημένοι είναι οι υπουργοί και οι επικεφαλής για τα όργανα εκπρόσωποι της κυβερνητικής παράταξης που απ΄ότι φαίνεται μάλλον επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους το ρόλο του εκπροσώπου της Κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση. Ο Καλλικράτης αντί να δημιουργήσει ισχυρούς ΟΤΑ, μας έχει οδηγήσει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και την χρεοκοπία. Είμαστε σε μία τραγελαφική κατάσταση με αλληλοσυγκρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, αρμοδιότητες που δίνονται και αφαιρούνται, αρμοδιότητες που μας δίνονται αυθαίρετα χωρίς πόρους απλά για να τις ξεφορτωθεί το κράτος, όργανα που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, δημότες που έχουν χάσει την οποιαδήποτε δυνατότητα επαφής και συμμετοχής στην επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων. Για τα οικονομικά των ΟΤΑ δεν θα μιλήσω,
· ούτε για τις τεράστιες περικοπές από τους ΚΑΠ και από την ΣΑΤΑ ,
· ούτε για παρακρατηθέντα που ακόμη παρακρατούνται αν και είχε συμφωνηθεί με νόμο η απόδοσή τους,
· ούτε για το ΕΣΠΑ που λιμνάζει και αδυνατούμε λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας να εντάξουμε έστω και ένα έργο,
· ούτε για τον Θησέα που σταμάτησε και μας έχει αφήσει τεράστιες υποχρεώσεις απλήρωτες,
· ούτε ακόμη για το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ που εξαφανίστηκε και αγνοείται η τύχη του.
Είναι γνωστά σε όλους μας και μάλλον θα σας κουράσω να τα επαναλαμβάνω. Όπως επίσης γνωστό είναι ότι από τον επόμενο κιόλας μήνα θα έχουμε νέες περικοπές στους ΚΑΠ.
Επιτρέψτε μου όμως να σας απαριθμήσω ζητήματα που πιστεύω πως απασχολούν σε καθημερινή βάση το τελευταίο διάστημα όλους τους συναδέλφους. Θα σας μιλήσω μόνο για τα οικονομικά μας προβλήματα μιας εβδομάδας μόνο, της τελευταίας εβδομάδας. · Οι ουρές για την διακοπή των ηλεκτροδοτήσεων είναι τεράστιες προκειμένου ο κόσμος να αποφύγει να πληρώσει το καινούργιο χαράτσι.
· Οι αιτήσεις στους δήμους για μείωση των τετραγωνικών μέτρων των σπιτιών εκατοντάδες, προκειμένου να μειωθούν τα δημοτικά τέλη αλλά και το παράνομο χαράτσι. · Λογαριασμοί του νερού κατά χιλιάδες απλήρωτοι γιατί απολυμένοι και άνεργοι όπως και χαμηλοσυνταξιούχοι αδυνατούν να πληρώσουν. Η ΕΥΔΑΠ όμως μας μπλοκάρει όλους τους λογαριασμούς μας στην Τράπεζα.
· Οι φωτοτυπίες για τα μαθήματα των παιδιών στα σχολεία, τεράστια ποσά , χωρίς να υπάρχει η ευαισθησία από τους υπευθύνους για μία συγγνώμη ή έστω ένα ευχαριστώ.
· Για τις μεταφορές των μαθητών; Άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι. Θα σας διαβάσω χωρίς σχόλια την τελευταία παράγραφο της πρόσφατης εγκυκλίου του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου: «στην εν λόγω ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αν η μεταφορά των μαθητών είναι αδύνατη ή κρίνεται οικονομικά ασύμφορη στους δικαιούχους μαθητές καταβάλλονται επιδόματα από τους οικείους δήμους!!!!».
Έχουμε καταντήσει κάλαθος των αχρήστων και ό,τι δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας, δεν το μεταθέτουν σαν αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης, γιατί αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να δώσουν και τα αντίστοιχα χρήματα, το πετάνε στην κυριολεξία στο καλάθι της Αυτοδιοίκησης και ας τα βγάλει πέρα μόνη της, να πάει να κόψει το κεφάλι της.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ανεργία κοντεύει στο 20% , προωθούν και στους δήμους ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, βίαιες μετατάξεις, εργασιακή εφεδρεία για τουλάχιστον 200.000 εργαζομένους στο δημόσιο με ταυτόχρονη απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Οι τοπικές κοινωνίες ζουν σε κατάσταση πανικού, τρόμου και κάτω από το καθεστώς διαρκών φορολογικών επιβαρύνσεων και χρεών. Και η αυτοδιοίκηση από παντού απούσα. Ούτε μία συζήτηση δεν έχει γίνει για όλα αυτά τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα αυτήν την τραγική περίοδο. (ανάγνωση κειμένου)
«Τις τελευταίες όμως μέρες, μέσα στην κατάσταση του γενικευμένου πανικού που επικρατεί στην πατρίδα μας, των σπασμωδικών αποφάσεων των υπευθύνων διαχειριστών της ζωής και του μέλλοντός μας, την επαναλαμβανόμενη εναλλαγή υποσχέσεων και διαψεύσεων που έχουν κουρελιάσει το ηθικό και την αξιοπρέπειά μας, τον καταιγισμό των χωρίς τέλος φορολογικών επιβαρύνσεων, δέχθηκα σωρεία τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων πολιτών της περιοχής μας που ζητούν απεγνωσμένα μία παρέμβαση και κάποια συμπαράσταση στο οικονομικό τους αδιέξοδο και δράμα. Οι μισθοί περικόπηκαν, αρκετοί απολύθηκαν, πολλοί στέγνωσαν οικονομικά. Και ξαφνικά τους ζητείται απειλητικά και εκβιαστικά να πληρώσουν έκτακτο φόρο για το σπίτι που μένουν. Φτάσαμε αντί τα έξοδά μας να γίνονται για το φαγητό, το σπίτι και τις ανάγκες μας, ό,τι ξοδεύουμε να πηγαίνει σε δύο φοβερές λέξεις: σε φόρους και σε χρέη». Ξέρετε ποιος τα λέει αυτά; Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. Μέχρι και η εκκλησία παίρνει για την πραγματικά τραγική σημερινή κοινωνική κατάσταση θέση, εκτός από την αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση έχει σήμερα τα δικά της προβλήματα:
-Ποιο κόμμα θα υπερισχύσει στις σημερινές εκλογές,
-τι χρώμα θα γίνουν οι ΠΕΔ,
-πως θα κρατήσουμε τις θεσούλες μας.
Και η αξιοπρέπεια της αυτοδιοίκησης αλλά και η δική μας, στον κάλαθο των αχρήστων. Και για τις έστω μικρές δυνατότητες άσκησης οποιασδήποτε ελάχιστης κοινωνικής πολιτικής που έχουμε, πλέον δεν χρειάζεται να περικόπτονται τα όποια ελάχιστα κονδύλια. Φροντίζουν για αυτά οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «οι πραγματικοί δήμαρχοι και αφέντες» της αυτοδιοίκησης και εντεταλμένοι της Κυβέρνησης, χωρίς καμία υπερβολή. (Παράδειγμα πρόσφατο επιχορηγήσεων φορέων - δήμαρχος Ελληνικού , εντέλλεσθε).
Κοινωνικές δομές και δράσεις:
-Παιδικοί σταθμοί
-Βοήθεια στο σπίτι
-ΚΔΑΠ κ.λπ.
Αγαπητοί φίλοι, Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αν όλα αυτά συνεχιστούν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα οι ΟΤΑ θα έχουν πλήρη αδυναμία λειτουργίας και είναι βέβαιο ότι θα μεταβληθούν σε φορείς ενοικίασης κοινωφελών δράσεων σε ιδιώτες, σε απλά εξαρτήματα της κεντρικής κυβέρνησης. Γι αυτό και πρέπει να αντιδράσουμε. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτές τις πολιτικές, αλλά και σε αυτούς που είτε από την κεντρική κυβέρνηση, είτε από τον χώρο της αυτοδιοίκησης προσπαθούν να μας τις επιβάλλουν. Πρέπει με την καθημερινή μας παρουσία και αγώνα να αποδοκιμάσουμε τις δυνάμεις εκείνες που βλέπουν τα όργανα της αυτοδιοίκησης ως ιμάντα προώθησης των κυβερνητικών θέσεων, καλλιεργώντας την ηττοπάθεια και κυρίως τον «ατομικό» διακανονισμό των προβλημάτων. Να αποκτήσουμε όργανα (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ) που θα διεκδικούν δυναμικά και θα αγωνίζονται για τις θέσεις μας και τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Που θα σχεδιάσουν και θα προωθήσουν νέα αιτήματα και θα καταθέσουν νέες προτάσεις διεξόδου από το αδιέξοδο που βιώνει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα και έξω από κάθε κυβερνητικό ή κομματικό εναγκαλισμό. Πάνω από όλα όμως πρέπει να συμπορευτούμε με τους εργαζόμενους, τη μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, και κυρίως να σταθούμε δίπλα στον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και να φωνάξουμε σε όλους αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον και τις ζωές μας φτάνει πια. Είναι ο μόνος τρόπος να ξαναφέρουμε την αυτοδιοίκηση εκεί που πραγματικά είναι από την φύση της ταγμένη να ανήκει: κοντά και δίπλα στο πολίτη. Έτσι θα αποκτήσει την χαμένη της αξιοπρέπεια, και την κοινωνική της βαρύτητα και σοβαρότητα η οποία από πολλά κοινωνικά στρώματα πλέον αμφισβητείται. Προτείνω την επόμενη Τετάρτη να προχωρήσουμε σε συμβολικό κλείσιμο των δήμων μας, για να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που έχουν αποφασίσει σε βάρος μας , για να συμπαρασταθούμε στους εργαζομένους και στον λαό που τόσο βάναυσα σήμερα χτυπιέται. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας για την περίοδο της κρίσης, για την περίοδο του μνημονίου: Δυνατοί - δημοκρατικοί - αποτελεσματικοί δήμοι Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, καθοριστικός παράγοντας για μια κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
...

0 σχόλια στο AYTOΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ομιλία του επικεφαλής της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Πέτρου Φιλίππου

Δημοσίευση σχολίου