Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να στέλνουν πίσω στην Ελλάδα όσους ζητούν άσυλο

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011


Οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να στέλνουν πίσω στην Ελλάδα πρόσωπα που ζητούν άσυλο επειδή στη χώρα αυτή είναι πιθανόν να παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, δήλωσε σήμερα κορυφαία νομικός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο.

"Το ελληνικό σύστημα ασύλου δέχεται σημαντική πίεση λόγω υπερκορεσμού, ως αποτέλεσμα της οποίας δεν υπάρχει πλέον εγγύηση ότι τα πρόσωπα που ζητούν άσυλο θα έχουν την αρμόζουσα αντιμετώπιση και ότι θα εξεταστούν οι αιτήσεις τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ", δήλωσε η γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου Βέριτσα Τριστένγιακ.
Η γνωμοδότηση αυτή της Τριστένγιακ συνδέεται με δύο δικαστικές υποθέσεις που αφορούν έξι ανθρώπους από το Αφγανιστάν, την Αλγερία και το Ιράν, οι οποίοι εισήλθαν στην αρχή παράνομα στην ΕΕ μέσω Ελλάδας και συνελήφθησαν εκεί, αλλά δεν υπέβαλαν τότε αίτηση για άσυλο.
Ένας Αφγανός κατάφερε αργότερα να φύγει για τη Βρετανία, ενώ οι άλλοι πέντε κατάφεραν να πάνε στην Ιρλανδία. Και στις δύο χώρες υπέβαλαν αμέσως αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.
Οι κανονισμοί της ΕΕ θα επέβαλαν οι άνδρες αυτοί να μεταφερθούν πίσω στην Ελλάδα ώστε τα αιτήματά τους να εξεταστούν εκεί.
Ωστόσο η Τριστένγιακ πρότεινε οι χώρες της ΕΕ να μην στέλνουν τα πρόσωπα που ζητούν άσυλο πίσω στη χώρα μέλος της ΕΕ στην οποία εισήλθαν αρχικά, εφόσον υπάρχουν ανησυχίες για παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Αντιθέτως οι χώρες στις οποίες φτάνουν στη συνέχεια θα πρέπει "αυτές να εξετάζουν την αίτηση χορήγησης ασύλου", σύμφωνα με την ίδια.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί σε πλήρη σύνθεση για την υπόθεση αυτή, αλλά συνήθως οι δικαστές του Στρασβούργου ακολουθούν την εισήγηση της γενικής εισαγγελέα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
...

0 σχόλια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να στέλνουν πίσω στην Ελλάδα όσους ζητούν άσυλο

Δημοσίευση σχολίου