ΑΧΑΡΝΑΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΡΑΦΗΝΑ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ!

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011


ΑΧΑΡΝΑΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΡΑΦΗΝΑ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ!

Στους πρώτους και στα αυθαίρετα ο Δήμος Αχαρνών! 
Σύμφωνα με την έκθεση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Αθήνας και δημοσίευσε η Κυριακάτικη "Κ", οι περιοχές με τη χαμηλότερη δασική βλάστηση της Αττικής είναι και τα μεγάλα "θύματα" της παράνομης δόμησης. 
Αντικείμενο της έκθεσης ήταν η καταγραφή των αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων από τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής (Δασαρχεία Πάρνηθας, Καπανδριτίου, Πεντέλης και Λαυρίου). 
Σύμφωνα με τα στατιστικά, μέσα σε 20 χρόνια, την περίοδο 1991-2011, εκδόθηκαν μόλις 1.050 αποφάσεις από τα τέσσερα Δασαρχεία. 
Όσον αφορά δε τη χωρική κατανομή των αυθαιρέτων, τα περισσότερα βρίσκονται στους (Καποδιστριακούς) Δήμους Κερατέας και Ραφήνας (60 περιπτώσεις έκαστος), Αχαρνών (40), Μαρκόπουλου Μεσογαίας (39) και Λαυρεωτικής (36 αποφάσεις), ενώ στο Δήμο Αγίου Στεφάνου έχει καταγραφεί μόλις ένα αυθαίρετο σε δάσος. 
"Οι μεγαλύτερες αλλαγές καλύψεων γης -όχι απαραίτητα παράνομες- συμπίπτουν σε σημαντικό βαθμό με τις περιοχές που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό κατεδάφισης αυθαιρέτων. 
Οι δασικές εκτάσεις (χαμηλή βλάστηση) απορροφούν μεγαλύτερες πιέσεις σε κάποια σημεία ενδιάμεσων περιοχών (παραλιακό μέτωπο, Υμηττός), αν και περισσότερο πιέζονται ως ενδιάμεσοι κρίκοι στη διαδικασία αποψίλωσης των δασών και σταδιακής αλλαγής της χρήσης τους", σημειώνεται στην έκθεση. 
Παράλληλα, οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας (WWF, Greenpeace, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Mοm) στρέφονται κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας με κοινή ανακοίνωσή τους τη διαφωνία τους για το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα. "Η κυβέρνηση, με μεγάλη ευθύνη του ίδιου του υπουργού ΠΕΚΑ, επιδιώκει τη νομιμοποίηση καταπατήσεων και αυθαιρεσιών εις βάρος του φυσικού μας πλούτου και την επιδείνωση σημαντικών περιβαλλοντικών κεκτημένων, όπως η δασική νομοθεσία. 
Αν ο πραγματικός στόχος ήταν η είσπραξη από τα αυθαίρετα και η χάραξη "κόκκινης γραμμής", τότε το ΥΠΕΚΑ θα προχωρούσε σε αυστηρή και άμεση επιβολή προστίμων στους αυθαιρετούχους, σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και σε επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού που εδώ και δεκαετίες χωλαίνει αδικαιολόγητα, δίνοντας κίνητρο για παρανομίες", αναφέρουν. Πηγή: Κυριακάτικη «Κ»
...

0 σχόλια στο ΑΧΑΡΝΑΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΡΑΦΗΝΑ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ!

Δημοσίευση σχολίου