Δέκα αλήθειες για τα όνειρα

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011


Δέκα αλήθειες για τα όνειρα
Πόλλες φορές είδαμε ένα όνειρο και ξυπνήσαμε αγχωμένοι. Πόλλες φορές σηκωθήκαμε από το κρεββάτι και δεν μπορούσαμε να θυμσθούμε τί είδαμε στον ύπνο μας, Πολλά τα ερωτήματα που γεννιούνται από τα όνειρα και σίγορα πολλές και οι ερμηνείες. Παρακάτω ακολουθούν δέκα αλήθειες γι αυτά που βλέπουμε όσο κοιμόμαστε.

1) Ξεχνάμε το 90% των ονείρων μας
Πέντε λεπτά αφού ξυπνήσουμε, τα μισά από τα όνειρα που είδαμε στον ύπνο μας έχουν ξεχαστεί. Μέσα σε 10 λεπτά, το 90% των ονείρων έχει χαθεί.
2) Όλοι ονειρεύονται
Κάθε ανθρώπινο ον βλέπει όνειρα, εκτός από μερικές περιπτώσεις ακραίων ψυχολογικών διαταραχών. Αν νομίζετε ότι δεν βλέπετε, ξανασκεφτείτε το. Απλά τα ξεχνάτε!
3) Στα όνειρά μας, βλέπουμε μόνο τα πρόσωπα ανθρώπων που ξέρουμε και στην πραγματικότητα
Το μυαλό μας δεν μπορεί να επινοήσει πρόσωπα και έτσι στα όνειρά μας, βλέπουμε μόνο τα πρόσωπα ανθρώπων που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ενδεχομένως μάλιστα, να μην θυμόμαστε κάποιο πρόσωπο που βλέπουμε στα όνειρα μας ή και να μην το γνωρίζουμε, όμως σίγουρα το έχουμε δει σε κάποια φάση της ζωής μας.
4) Δεν είναι έγχρωμα όλα τα όνειρα
Ένα 12% των ανθρώπων ονειρεύεται αποκλειστικά σε μαυρόασπρο χρώμα. Μόνο το 4.4% των ονείρων ατόμων κάτω των 25 ετών είναι σε μαυρόασπρο χρώμα. Στο παρελθόν όμως, από τη δεκαετία του 1910 έως τη δεκαετία του 1950, η πλειοψηφία των ονείρων ήταν μαυρόασπρα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στην κυριαρχία του χρώματος στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
5) Τα όνειρα είναι συμβολικά
Τα όνειρα μας "μιλούν" σε μια ιδιαιτέρως συμβολική γλώσσα. Ανάλογα με το θέμα που κυριαρχεί στο όνειρο, μπορείς να ερμηνεύσεις και τι συμβολίζει το ίδιο το όνειρο.
6) Μερικά όνειρα έχουν συνέχεια
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα όνειρα τα βλέπουμε μόνο μια φορά, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επαναλαμβανόμενα όνειρα.
Αυτό σημαίνει πως το ίδιο σχετικά όνειρο εμφανίζεται σε διαφορετικές περιόδους στη ζωή κάποιων ανθρώπων. 70% των γυναικών και 65% των αντρών έχουν αναφέρει πως βλέπουν επαναλαμβανόμενα όνειρα.
7) Ο εγκέφαλος παραλύει το σώμα μας στον ύπνο, ώστε να μην πραγματοποιεί κινήσεις που γίνονται στα όνειρα
Ο ύπνος ταχείας κίνησης του ματιού (Rapid Eye movement REM sleep) είναι ένα φυσιολογικό στάδιο του ύπνου, το οποίο χαρακτηρίζεται από ταχείες κινήσεις του ματιού. Ο ύπνος σε κατάσταση REM αποτελεί το 20-25% ολόκληρου του ύπνου, δηλαδή περίπου 90 με 120 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ο εγκέφαλος παραλύει το σώμα μας, με τη χρήση ενός μηχανισμού, ώστε αυτό να μην πραγματοποιεί κινήσεις που γίνονται στα όνειρά μας. Όμως είναι δυνατόν αυτός ο μηχανισμός να ενεργοποιείται και πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του κανονικού ύπνου.
8) Ενσωμάτωση των ονείρων
Το μυαλό μας ενσωματώνει τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχονται οι αισθήσεις μας όταν κοιμόμαστε και τα μετατρέπει σε τμήματα των ονείρων μας. Αν πχ ακούσουμε έναν ήχο όταν κοιμόμαστε, τότε αυτός θα εμφανιστεί και στα όνειρά μας. Δηλαδή, αν κάποιος παίζει ένα μουσικό όργανό εκεί που κοιμόμαστε, πολύ πιθανό να ονειρευτούμε πως βρισκόμαστε σε μια συναυλία!
9) Άντρες και γυναίκες ονειρεύονται διαφορετικά
Οι άντρες έχουν την τάση να ονειρεύονται περισσότερο άλλους άντρες. Ένα ποσοστό της τάξεως του 70% των χαρακτήρων που εμφανίζονται στα όνειρα των αντρών είναι άλλοι άντρες. Από την άλλη πλευρά, τα όνειρα των γυναικών περιλαμβάνουν ένα ίσο αριθμό αντρών και γυναικών. Πέρα από αυτό, οι άντρες βιώνουν πιο επιθετικά συναισθήματα στα όνειρά τους από ότι οι γυναίκες.
10) "Προγνωστικά" όνειρα
Τα αποτελέσματα από διάφορες μελέτες καταδεικνύουν πως ένα ποσοστό μεταξύ 18% και 38% των ανθρώπων έχουν βιώσει μια εμπειρία από προγνωστικά όνειρα, δηλαδή από όνειρα που προμηνύουν το μέλλον. Το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύει πως τα όνειρα μπορούν να προβλέψουν το μέλλον είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς ανέρχεται στο 63 με 98%.

ΠΗΓΗ: cosmo.gr
...

0 σχόλια στο Δέκα αλήθειες για τα όνειρα

Δημοσίευση σχολίου