Νόμος του κράτους το «χαράτσι» στα ακίνητα

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011


Νόμος του κράτους το «χαράτσι» στα ακίνητα
Παρά τις απειλές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες μέρες, τελικά το χαράτσι για τα ακίνητα αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Στην ψηφοφορία που έγινε απόψε και οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν «ναι» στην ρύθμιση. 
Στην αρχή της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε μια μικρή παρέμβαση και διευκρίνισε ότι θα εξαιρούνται από το νέο χαράτσι.....
που ψηφίστηκε τόσο οι κοινόχρηστοι χώροι των ξενοδοχείων όσο και αυτές των πολυκατοικιών, ενώ προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί εξαίρεσης από το τέλος ακινήτων, των ιδιοκτητών των κτηρίων που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο.  «Ακούω να υπάρχουν διάφορες φήμες ή μύθοι σε σχέση με το ειδικό τέλος. Από κανένα στοιχείο ή σημείο δεν προκύπτει εξαίρεση για τους ιδιοκτήτες που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο και σε ΝΠΔΔ. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να εξαιρεθούν ιδιοκτήτες, ιδίως δε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Αν στους καταλόγους της ΔΕΗ καταγράφεται το Δημόσιο ως υπεύθυνο για την καταβολή των τελών, το Δημόσιο θα αναζητήσει ως υπεύθυνο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η εξαίρεση που ισχύει για τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών, δέον να θεωρείται πως ισχύει και τους αντίστοιχους χώρους των τουριστικών καταλυμάτων. Επανέλαβε δε, πως στην υπουργική εγκύκλιο με την οποία θα εφαρμοστεί η τροπολογία, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους υπόχρεους εκείνους, που εξαρτώνται από ηλεκτρικές συσκευές (άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια κλπ.). 
«Τέτοιου είδους ζητήματα θα λυθούν ρητά με την εγκύκλιο και την εφαρμοστική απόφαση και θα αντιμετωπιστούν με τον πλέον ευαίσθητο τρόπο. Σημασία έχει να μπορέσουμε να πετύχουμε τον δημοσιονομικό στόχο του 2011 και 2012. Όλη η ρύθμιση θα ενταχθεί στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε συνολικά το ζήτημα της επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, όπου συναντώνται και οι δύο όψεις της οικονομίας - επίσημη και ανεπίσημη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Τα «ναι» ήταν συνολικά 155 και η τελευταια καταφατική ψήφος ανήκει στην ανεξάρτητη βουλευτη κ.Έλσα Παπαδημητρίου.
Έτσι, επί 297 παρόντων βουλευτών, η τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων συγκέντρωσε 155 θετικές ψήφους έναντι 142 αρνητικών, ενώ η τροπολογία για την Ελληνική Στατιστική Αρχή, συγκέντρωσε 154 θετικές ψήφους έναντι 143 αρνητικών.

http://www.iefimerida.gr
...

0 σχόλια στο Νόμος του κράτους το «χαράτσι» στα ακίνητα

Δημοσίευση σχολίου