Με προβλήματα ξεκινά η χρονιά και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011


Με προβλήματα ξεκινά η χρονιά και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Με πολλά προβλήματα εκτιμάται ότι θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά στους περισσότερους από τους περίπου 2.400 βρεφονηπιακούς δημοτικούς σταθμούς, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και τα μειωμένα κρατικά κονδύλια προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγούν τους σταθμούς, στους περισσότερους δήμους της Ελλάδας, σε υπολειτουργία και χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση.

Στην κατάσταση που επικρατεί στον δήμο της Αθήνας αντικατοπτρίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ανά την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, σε αντίθεση με τον δήμο της Θεσσαλονίκης, όπου έχει ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία τους.
Όσον αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αθήνας, μεγάλος αριθμός συμβάσεων ορισμένου χρόνου δεν ανανεώθηκαν, ενώ το ένα τρίτο των εργαζομένων, περίπου 420 άτομα, είναι συμβασιούχοι που απασχολούνται προσωρινά με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες θα επανακριθούν τον προσεχή Δεκέμβριο. Αν τα δικαστήρια αποφασίσουν τελικά ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων δεν καλύπτει πάγιες ανάγκες, το πρόβλημα θα διογκωθεί.
Η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, Μαρία Ηλιοπούλου, δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο με τους συμβασιούχους, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό. Εάν οι 420 συμβασιούχοι φύγουν από την εργασία τους τον προσεχή Δεκέμβρη, τότε θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα». Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» σε κάποιους από τους σταθμούς της Αθήνας, λόγω της έλλειψης παιδαγωγών και βοηθών. «Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να μην κλείσει κανένας σταθμός. Δεν είμαστε, όμως, σε θέση να πούμε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει», επισημαίνει.
Η κ. Ηλιοπούλου τονίζει ότι η αναλογία στους σταθμούς είναι δύο νηπιαγωγοί ανά 25 νήπια και τρεις παιδαγωγοί ανά δώδεκα βρέφη. «Πρόκειται για πολύ καλή αναλογία, η οποία ωστόσο μπορεί να ανατραπεί εάν οι συμβασιούχοι αποχωρήσουν», υποστηρίζει.
Οι εκπρόσωποι του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών ζητούν να διοριστούν στο σύνολό τους οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για περίπου 300 άτομα, ο διορισμός των οποίων, όπως σημειώνουν, θα έδινε μία ανάσα στη λειτουργία των σταθμών της πόλης. Όπως διευκρινίζει η κ. Ηλιοπούλου, φέτος 5.500 παιδιά θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ έχουν απορριφθεί περίπου 500 αιτήσεις. «Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τις προσλήψεις τα περισσότερα από τα παιδιά, που απορρίφθηκαν, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς που είναι ήδη έτοιμοι για λειτουργία. Μακάρι να γινόταν να ιδρυθούν και νέοι σταθμοί, ώστε να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση οι γονείς τους», υπογραμμίζει.
Από την άλλη, χωρίς προβλήματα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι 17 παιδικοί σταθμοί του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι περίπου 1.300 «λιλιπούτειοι» μαθητές, από 6 μηνών έως και 4 ετών, εδώ και λίγες ημέρες άρχισαν τις δραστηριότητες τους για τη νέα σχολική χρονιά.
Αρχικά, οι θέσεις που μπορούσαν να καλύψουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ήταν για 1.200 παιδιά. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του δήμου Θεσσαλονίκης κατάφεραν -με τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων- να κάνουν δεκτές όλες τις αιτήσεις που κατέθεσαν οι γονείς και να μην μείνει κανένα παιδί εκτός σταθμού.
Εκτός από βρεφονηπιοκόμους και παιδαγωγούς, για την καλύτερη φροντίδα των παιδιών στους παιδικούς δημοτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν γυμναστές, μουσικοί και γιατροί, καθώς και επιλεγμένα τροφεία. Το γεγονός ότι ο κεντρικός δήμος διαθέτει μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό και όχι συμβασιούχους διευκολύνει την ομαλή λειτουργία τους.
Οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργούν από τις 06:45 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα καλύπτοντας, κατά το μέγιστο δυνατό, τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

www.iefimerida.gr
...

0 σχόλια στο Με προβλήματα ξεκινά η χρονιά και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Δημοσίευση σχολίου