Εργασιακή εφεδρεία χωρίς καμία απόλυση στο Δημόσιο προτείνει η Ν.Δ.

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011


Εργασιακή εφεδρεία χωρίς καμία απόλυση στο Δημόσιο προτείνει η Ν.Δ.
Mείωση του προσωπικού του δημοσίου τομέα και οικονομικά οφέλη, χωρίς να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι περιλαμβάνει η πρόταση της Νεας Δημοκρατίας για την εργασιακή εφεδρεία που παρουσίασε ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.Μάλιστα, ο κ. Λαζαρίδης είπε  ότι ο συνδυασμός της εργασιακής εφεδρείας με το πάγωμα των προσλήψεων θα αποφέρει περισσότερα από 11 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με την πρόταση της κυβέρνησης, που θα μειώσει το έλλειμμα μόλις κατά 9 δισ. ευρώ με χιλιάδες απολύσεις. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης και ο κ. Λαζαρίδης καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι πρώτα απέρριψε την πρότασή τους και στη συνέχεια την κακοποίησε μετατρέποντάς την από ένα θεσμό για την αποφυγή των απολύσεων, σε προθάλαμο των απολύσεων.
Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει:
  • Για όσους είναι άνω των 50 ετών, εργασιακή εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός αν βρoυν δουλειά αλλού
  • Για όσους είναι μεταξύ 40 και 50 ετών, εργασιακή εφεδρεία για δύο τριετίες και
  • Για όσους είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, εργασιακή εφεδρεία για μία τριετία.
Για όσους απολυθούν με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, η Ν.Δ. υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Τρόικα να επανεξεταστεί το θέμα με βάση τη δική της πρόταση, που έχει μικρότερο κόστος.
Η Ν.Δ. εκτιμά ότι για τους 30.000 εφέδρους υπό απόλυση θα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 158 εκατομμυρίων ευρώ τον επόμενο χρόνο, ποσό που δεν το αντέχει ο Προϋπολογισμός.
Αντίθετα, υποστηρίζει ότι με τη δική της πρόταση οι οικονομίες θα είναι μεγαλύτερες. Ειδικότερα -λέει η Ν.Δ.- για έναν εργαζόμενο με βασικό μισθό 1.100 ευρώ, η δική της πρόταση συνεπάγεται μείωση συνολικού κόστους για το Δημόσιο κατά 260 ευρώ το μήνα, ενώ η αντίστοιχη της κυβέρνησης φέρνει μείωση της τάξης των 166 ευρώ το μήνα για τον πρώτο χρόνο και 208 ευρώ για τον δεύτερο.
Οσοι βγουν στην εργασιακή εφεδρεία με το σχέδιο της Ν.Δ. θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και εισφορές στα Ταμεία, ενώ θα διατηρήσουν και κάποιο επίπεδο κατανάλωσης.
Αντίθετα, όσοι γνωρίζουν πως θα απολυθούν θα μειώσουν δραστικά την κατανάλωσή τους, ενώ όταν απολυθούν φυσικά και δεν θα πληρώνουν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε εισφορές, ενώ το κράτος θα αναγκαστεί να τους καταβάλει και επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο.
Στόχος της Ν.Δ. είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4 δισ. το χρόνο για τα πέντε επόμενα χρόνια, αλλά και η μείωση του Δημοσίου κατά 230.000 εργαζόμενους, αφού στην πρόταση υπάρχει ρητή αναφορά για πάγωμα των προσλήψεων.
Οι απολύσεις θα προκαλέσουν και έμμεση επιβάρυνση στην οικονομία, αφού θα επιφέρουν μείωση της κατανάλωσης, μεγαλύτερη ύφεση και κατά συνέπεια θα υπάρξουν περισσότερα λουκέτα και απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα.
http://www.iefimerida.gr
...

0 σχόλια στο Εργασιακή εφεδρεία χωρίς καμία απόλυση στο Δημόσιο προτείνει η Ν.Δ.

Δημοσίευση σχολίου