Λοβέρδος: Φαρμακεία ανοικτά κάθε απόγευμα, ακόμα και το Σάββατο

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011


Λοβέρδος: Φαρμακεία ανοικτά κάθε απόγευμα, ακόμα και το Σάββατο
Τα νέα δεδομένα για γιατρούς και φαρμακοποιούς, τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή του μνημονίου, αλλά και τη βούληση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στον χώρο της υγείας, μονοπώλησαν την εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, την ίδια ώρα που γιατροί διαδήλωναν έξω από το κτίριο της οδού Αριστοτέλους.«Δεν θα προσλάβουμε ούτε έναν γιατρό»,
... τόνισε με έμφαση ο υπουργός και εξήγησε ότι «κάθε νέα πρόσληψη, που θα μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε η παρούσα οικονομική κατάσταση, θα αφορά νοσηλευτή». Τόνισε ότι η ευαισθησία στον χώρο της Υγείας πρέπει να εκδηλώνεται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε υπερδιπλάσιους γιατρούς στο ΕΣΥ, όταν υπάρχει μόλις ένας νοσηλευτής ανά 30 ασθενείς». Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι «η δυσανάλογη κατανομή των γιατρών, οι πελατειακές σχέσεις και η άρνησή τους να υπηρετήσουν στην περιφέρεια, είναι εις βάρος του ΕΣΥ», αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Μεσολογγίου, όπου προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις, τις οποίες δεν πήγε να καλύψει κανείς, γατί όλοι επιλέγουν τα μεγάλα αστικά κεντρα.
Περισσότεροι από 22.000 γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας, του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ), θα μπορούν σύντομα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μία φορά την εβδομάδα, από το πρωί έως το βράδυ, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ όπου παρατηρούνται ελλείψεις γιατρών, ύστερα από απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου. «Αλλάζουμε τη διαδικασία χορήγησης των αδειών λειτουργίας των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, που έως σήμερα γινόταν από τις πρώην νομαρχίες και νυν αντιπεριφέρειες, μεταφέροντας την αρμοδιότητα στους κατά τόπους ιατρικούς και οδοντιατρικούς συλλόγους», είπε ο υπουργός ικανοποιώντας κατ΄αυτόν τον τρόπο χρόνιο αίτημα των ιατρικών συλλόγων της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των γιατρών στο άνοιγμα του επαγγέλματος, αλλά και τις ρυθμίσεις, που έχουν να κάνουν με τον ΕΟΠΥ και το ΕΣΥ, αποσαφήνισε: «Εμείς θα προχωρήσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει, εμείς κάνουμε διάλογο, αλλά οι γιατροί τον αρνούνται», είπε, αναφερόμενος στην ΟΕΝΓΕ.
«Θα κλείνουν τα φαρμακεία, που δεν τηρούν το ωράριο»
Μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, έχουν ήδη εκδοθεί 800 νέες άδειες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, και επισήμανε ότι υπάρχουν περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου το ενδιαφέρον ήταν μικρότερο από την προσφορά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για 44 νέες θέσεις φαρμακείων υπήρξαν 41 αιτήσεις. Επίσης, ανακοίνωσε ότι 300 φαρμακοποιοί έχουν ήδη περάσει στη σύσταση εταιρειών και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει η ρύθμιση για την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων κοντά σε νοσοκομεία.
Για το ωράριο ο υπουργός ήταν κάθετος, τονίζοντας ότι από την 1η Νοεμβρίου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα, θα λειτουργούν 30% των φαρμακείων της χώρας, και τόνισε ότι όποιος δεν ανοίγει το κατάστημά του, θα του αφαιρείται η άδεια για τουλάχιστον έναν μήνα. «Οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου θα βγουν στον δρόμο για να διαπιστώσουν αν τηρούνται αυτά, που έχουν συμφωνηθεί», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος και κατέληξε: «Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, από την 1η Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου».
«Η εφημερία είναι για να εξυπηρετεί τα επείγοντα και όχι για να εξυπηρετούν οι γιατροί τους πελάτες τους»
Δομικές αλλάγες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου. Πρόκειται ουσιαστικά για τον νέο τρόπο διοίκησης του ΕΣΥ, στον οποίο θα υπάρχει πρόβλεψη και για τη λειτουργία των επειγόντων. Όπως κοινοποιήθηκε, η νομοθετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη μετά τις 15 Οκτωβρίου και θα αφορά το συνολό της λειτουργίας των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα 50 ΤΕΠ της χώρας θα κληθούν να λειτουργήσουν στα πρότυπα που λειτουργούν σήμερα τα επείγοντα του Αττικού Νοσοκομείου, με βραχιόλι διαφορετικού χρώματος ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Κατά πάσαν πιθανότητα, επιτροπή γιατρών ή εξειδικευμένος γιατρός που θα διαθέτει την εμπειρία και θα ορίζεται από τη διοίκηση κάθε νοσοκομείου, θα «φιλτράρει» τα περιστατικά με στόχο να έχουν προτεραιότητα οι ασθενείς που πραγματικά χρήζουν νοσηλείας και εισαγωγής στο νοσοκομείο και όχι οι «πελάτες των γιατρών», όπως τόνισε χαραχτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
«Η εφημερία είναι για να εξυπηρετεί τα επείγοντα και όχι για να εξυπηρετούν οι γιατροί τους πελάτες τους», υπογράμμισε ο υπουργός και σημείωσε πως ποσοστό 20% των ασθενών παραμένουν σε ράντζα -ενώ δεν θα έπρεπε- επειδή τα διαθέσιμα κρεβάτια έχουν δοθεί από το «παράθυρο».
Οι αλλαγές στη λειτουργία του ΕΣΥ θα αφορούν και άλλα ζητήματα, όπως αυτά της καθημερινής διαχείρησης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε το παράδειγμα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τρία ημερήσια γεύματα των ασθενών κοστίζουν μόλις 4.10 ευρώ, όταν ο μέσος όρος για όλα τα νοσοκομεία είναι 15 ευρώ. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατασταση», είπε ο υπουργός Υγείας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πρόνοιας, Μάρκος Μπόλαρης, ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα βρεθεί στη Ζάκυνθο κλιμάκιο γιατρών, προκειμένου να ελεγχθεί η «λίστα της ντροπής των 700 τυφλών», που εισπράττουν το επίδομα τυφλότητας, παρότι «υπάρχουν δεκάδες καταγγελλίες ότι είναι υγιέστατοι», όπως χαραχτηριστικά σημείωσε ο υφυπουργός.
«Δεν κάνουμε περικοπές επιδομάτων για τις περικοπές. Θέλουμε να πάψουν να τα παίρνουν, όσοι δεν τα δικαιούνται», τόνισε ο κ. Μπόλαρης, οποίος αναφερόμενος στη συγκρότηση μητρώου προνοιακών επιδομάτων στο υπουργείο Υγείας, σημείωσε ότι αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βοηθήσει σημαντικά σε στοχευμένες παρεμβασεις και έλεγχους.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι γιατροί

Την έντονη αντίθεσή τους στις αλλαγές που σχεδιάζονται στο χώρο της Υγείας εξέφρασαν οι γιατροί της χώρας και δήλωσαν ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντιδράσουν, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας. Η αυριανή και μεθαυριανή πανιατρική απεργία είναι μόνο η αρχή και η πρόγευση για νέες πιο μαχητικές κινητοποιήσεις, προειδοποίησαν.
"Παρά τις προσπάθειες για διάλογο, ποτέ δεν μας δόθηκε το προσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας), το μόνο που λάβαμε ήταν μία σύμβαση 1.200 ευρώ από την κ. Δρέτα", είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Καλοκαιρινός, απαντώντας στα περί αποχής από το διάλογο, κυρίως των νοσοκομειακών γιατρών, άποψη που υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας. "Επί μήνες πηγαίναμε στο διάλογο και παρακαλούσαμε να μας δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία", είπαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Τουλάχιστον άστοχη χαρακτήρισαν οι γιατροί τη ρύθμιση, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε γιατρό που έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ να παρέχει τις υπηρεσίες του μία φορά την εβδομάδα σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Μάλιστα, διερωτήθηκαν γιατί και οι νοσοκομειακοί γιατροί να μη μπορούν να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο μία φορά την εβδομάδα.
Όσον αφορά το θέμα των προσλήψεων, οι γιατροί είπαν ότι αν σταματήσουν οι προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, θα είναι σε βάρος των ασθενών και ότι ο μόνος σκοπός της απόφασης αυτής, είναι να υπηρετηθεί το μνημόνιο και να γίνουν αδιακρίτως μειώσεις κόστους.
Οι γιατροί τόνισαν, ότι κατά την 48ωρη απεργία τους, τα νοσοκομεία, το ΙΚΑ και όλες οι μονάδες υγείας, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, αλλά θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και δε θα πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα ραντεβού.
www.iefimerida.gr

...

0 σχόλια στο Λοβέρδος: Φαρμακεία ανοικτά κάθε απόγευμα, ακόμα και το Σάββατο

Δημοσίευση σχολίου