Γαλλία: Απαγορεύτηκε η δημόσια προσευχή για τους μουσουλμάνους

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011


ImageΑπαγορεύτηκαν από χθες στη Γαλλία οι προσευχές των μουσουλμάνων στους δρόμους, υποχρεώνοντας χιλιάδες πιστούς να πάνε σε ένα προσωρινό χώρο λατρείας, ένα παλιό κτίριο της πυροσβεστικής που παρέμενε αναξιοποίητο.
 Το γεγονός εξόργισε μια μικρή, αλλά ηχηρή μειοψηφία.
Η απαγόρευση είναι μια ένδειξη των προβλημάτων της Γαλλίας στην ενσωμάτωση των μουσουλμάνων, που ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια αλλά δεν έχουν χώρους λατρείας.
Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από μια μακρά διένεξη, στην οποία πρωταγωνίστησε η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Η Λεπέν επέκρινε το θέαμα των μουσουλμάνων πιστών που άπλωναν χαλάκια και προσεύχονταν σε δρόμους σε μεγάλες γαλλικές πόλεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν ανακοίνωσε ότι εφεξής οι μουσουλμάνοι στο Παρίσι οφείλουν να πηγαίνουν να προσεύχονται στους δημόσιους χώρους που τους διατίθενται γι' αυτό, ενώ εκκρεμεί η ανέγερση ενός τεράστιου χώρου προσευχής. Προειδοποίησε ταυτόχρονα πως όσοι δεν υπακούσουν θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα -και ενδεχομένως χρήση βίας- από την αστυνομία, που τερματίζει την "ανοχή" της προς όσους προσεύχονται στον δρόμο.

Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα μουσουλμάνων από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό τους -10%, ή περίπου το ίδιο ποσοστό με τους καθολικούς- είναι θρησκευόμενοι, σύμφωνα με μουσουλμανικές οργανώσεις.

Η εκδήλωση ακραίων ισλαμιστικών τάσεων είναι σπάνια στη Γαλλία γενικά, αλλά υπήρξαν ορισμένες οργισμένες αντιδράσεις. Μια ώρα πριν από την πρώτη προσευχή νεαροί με γενειάδες, πράσινες κορδέλες στο κεφάλι και πανό συγκεντρώθηκαν στην οδό Μιρά, όπου γίνονταν ως σήμερα συχνά δημόσιες προσευχές, για να αποθαρρύνουν την μετάβαση των πιστών στο νέο χώρο λατρείας.

«Κανένα σύστημα στο σύμπαν δεν μπορεί να μας ελέγξει πέρα από τον Αλλάχ», φώναζε ένας νεαρός άνδρας. «Υπάρχει περισσότερη αξιοπρέπεια στο να προσεύχεσαι στο γρασίδι από το να προσεύχεσαι στο τζαμί», υποστήριζε ένας δεύτερος.

...

0 σχόλια στο Γαλλία: Απαγορεύτηκε η δημόσια προσευχή για τους μουσουλμάνους

Δημοσίευση σχολίου