Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στην αντιδικία Γερμανίας - Ιταλίας για τις αποζημιώσεις του Διστόμου

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011


DISTOMO 002.JPG
Ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η προφορική διαδικασία στην υπόθεση «Δικαστικές Ασυλίες Κράτους Γερμανίας κατά Ιταλίας», στην οποία παρεμβαίνει η Ελλάδα.
Στη σημερινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε η ιταλική δευτερολογία από την ιταλική αντιπροσωπεία, ενώ χθες, 15 Σεπτεμβρίου, η γερμανική πλευρά δευτερολόγησε και παρουσίασε τις παρατηρήσεις της επί της ελληνικής παρέμβασης.Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώθηκε και αυτή η φάση της διαδικασίας στην ιταλο-γερμανική διαφορά, που αφορά αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων, τα οποία, παρά τη δικαστική ασυλία της Γερμανίας, αναγνώρισαν και επιδίκασαν αποζημιώσεις σε θύματα σοβαρών παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου, που τελέσθηκαν την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Μία από τις συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούσε την εκτέλεση, επί ιταλικού εδάφους, της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία είχε επιδικάσει αποζημιώσεις στα θύματα της σφαγής του Διστόμου.
Αυτό το σημείο αποτελούσε και το έναυσμα της ελληνικής παρέμβασης στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας.
Η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον καθηγητή Στέλιο Περράκη ως πληρεξούσιο, τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Ολλανδία, Ιωάννη Οικονομίδη, ως αναπληρωτή πληρεξούσιο, τον καθηγητή Αντώνη Μπρεδήμα ως σύμβουλο και δικηγόρο και τη λέκτορα Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα, ως σύμβουλο, παρουσίασε τις απόψεις της γύρω από το ζήτημα της δικαστικής κρατικής ασυλίας, υπό το φως των εξελίξεων του Διεθνούς Δικαίου σε συνάρτηση με το δικαίωμα των θυμάτων διεθνών εγκλημάτων για επανόρθωση, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Την ελληνική επιχειρηματολογία ανέπτυξαν οι καθηγητές Περράκης και Μπρεδήμας.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναμένεται στα τέλη του 2011 ή στις αρχές του 2012.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
...

0 σχόλια στο Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στην αντιδικία Γερμανίας - Ιταλίας για τις αποζημιώσεις του Διστόμου

Δημοσίευση σχολίου