ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 15.000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ Ι.Γ.Μ.Ε

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 15.000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ Ι.Γ.Μ.Ε
Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) από το 2008 προσφέρει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές των σχολείων με στόχο τη διάδοση της γεωλογικής γνώσης και τη γνωριμία της νέας γενιάς με το υπέδαφος της Ελλάδας. Περισσότεροι από 15.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις περιοχές Αθηνών – Αττικής και άλλων πόλεων της χώρας έχουν ξεναγηθεί στο νέο σύγχρονο μουσείο του Ι.Γ.Μ.Ε........
και έχουν παρακολουθήσει διαλέξεις από το ειδικό επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Ορυκτολογίας- Πετρογραφίας. Η μεγάλη συμμετοχή σχολείων, τα ενθουσιώδη σχόλια στο βιβλίο επισκεπτών και οι ευχαριστήριες επιστολές από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αποδεικνύουν ότι η κοινωνική προσφορά του Ι.Γ.Μ.Ε. βρίσκει απήχηση στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα.
Ειδικότερα η εκπαιδευτική ξενάγηση στους μαθητές περιλαμβάνει τα εξής:
• Προβολή – παρουσίαση power-point στο Αμφιθέατρο του Ι.Γ.Μ.Ε., όπου παρουσιάζονται γεωλογικά θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως πετρώματα, ορυκτά, απολιθώματα, μεταλλεία-ορυχεία, ηφαίστεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έρευνες για νερό και την προστασία του περιβάλλοντος. Στην παρουσίαση υπάρχει ενεργός συμμετοχή των μαθητών με ερωτήσεις- απαντήσεις και συζήτηση πάνω σ΄ αυτά τα θέματα.
• Επίσκεψη και ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου, παρατήρηση ορυκτών σε οπτικό μικροσκόπιο και μεταλλικών ορυκτών σε στερεοσκοπικό μικροσκόπιο, ενώ παράλληλα προβάλλεται και βίντεο αφιερωμένο στα γαλάζια ηφαίστεια του Αιγαίου, όπως της Νισύρου, επιμέλειας του γεωλόγου- ηφαιστειολόγου Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκη.
• Επίσκεψη – ξενάγηση στους εργαστηριακούς χώρους της Δ/νσης Ορυκτολογίας- Πετρογραφίας, όπου οι μαθητές βλέπουν δείγματα και τρόπους εξέτασης σε Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης.
• Επίσκεψη – ξενάγηση στους χώρους της Δ/νσης Αναλυτικών Εργαστηρίων (Χημείου), όπου οι μαθητές μυούνται στους τρόπους χημικής εξέτασης νερού και πετρωμάτων.
• Επίσκεψη – ξενάγηση στους εργαστηριακούς χώρους της Δ/νσης Κοιτασματολογίας, όπου οι μαθητές βλέπουν δείγματα μαρμάρων και διακοσμητικών πετρωμάτων από όλο τον ελληνικό χώρο και τρόπους εξέτασής τους.
Το μουσείο
Ο χώρος του Μουσείου που βρίσκεται μέσα στο κτίριο του ΙΓΜΕ Ολυμπιακό Χωριό, είναι ανοικτός για κάθε επισκέπτη που θέλει να θαυμάσει από κοντά εντυπωσιακά ορυκτά, πετρώματα και απολιθώματα. Τα δείγματα που εκτίθενται προέρχονται σε ποσοστό περίπου 90% από τον ελληνικό χώρο, ενώ τα υπόλοιπα είναι δείγματα από το εξωτερικό, όπως π.χ. την Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Θιβέτ, Ρουμανία, Βουλγαρία, κ.α. Οι νεότερες συλλογές προέρχονται κυρίως από τις περιοχές του Λαυρίου, του Στρατωνίου – Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, των Κυκλάδων, κ.α., ενώ σε ειδικές ξύλινες βιτρίνες φιλοξενούνται σπάνια δείγματα από όλο τον ελληνικό χώρο που έχουν συλλεχθεί κατά την διάρκεια της τελευταίας πεντηκονταετίας από γεωλόγους και μηχανικούς μεταλλειολόγους του Ι.Γ.Μ.Ε. Η μεγάλη ποικιλία ορυκτών που εκτίθεται περιλαμβάνει ασβεστίτη, αραγωνίτη, φθορίτη, γύψο, βαρύτη, μαλαχίτη, αζουρίτη, αμιάντο, ροδοχρωσίτη, χαλαζία, αμέθυστο, κ.α, καθώς και μεταλλεύματα όπως γαληνίτη, σιδηροπυρίτη, αρσενοπυρίτη, μαγγανίο, νικελίο, βωξιτή, χρωμιτές, λευκόλιθος και πολλά άλλα. Τα απολιθώματα που εκτίθενται περιλαμβάνουν αμμωνίτες, θαλάσσιους οργανισμούς (ψάρια, κοράλλια, οστρακοειδή), φύλλα, κορμούς δένδρων, κ.α. ενώ στους τοίχους του Μουσείου υπάρχουν σπουδαίοι θεματικοί χάρτες της Ελλάδας, όπως ο Γεωλογικός, ο Γεωτεχνικός, των Θερμομεταλλικών Νερών και ο Σεισμοτεκτονικός. Στο κέντρο της αίθουσας υπάρχει ο βυθομετρικός χάρτης του Αιγαίου που προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, καθώς και οπτικό- πολωτικό και στερεοσκοπικό μικροσκόπιο για παρατήρηση ορυκτών και μεταλλευμάτων.
http://www.acharnorama.gr
...

0 σχόλια στο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 15.000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ Ι.Γ.Μ.Ε

Δημοσίευση σχολίου