ΟΤΕ: Παροχή ADSL υπηρεσιών μέσα από το VDSL δίκτυο

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

ote1.jpg
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει την σταδιακή και επιλεκτική μεταφορά ADSL πελατών του στις νέες καμπίνες VDSL, όπου αυτές υπάρχουν. Όπως είναι γνωστό ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (FTTC) μέχρι τον υπαίθριο κατανεμητή (καμπίνα ή ΚV ή καφάο) και την εγκατάσταση VDSL καμπινών στην θέση των παλιών KV, σε συγκεκριμένες περιοχές.
Η κατασκευή του δικτύου αυτού έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2010 και παρότι σε περιοχές όπως την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τις Σέρρες, του Ζωγράφου, την Βούλα, την Βουλιαγμένη, Άλιμο, Ελληνικό, Π. Φάληρο κ.α. έχουν ολοκληρωθεί (ή ολοκληρώνονται) οι εργασίες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ξεκινήσει την διαδικασία ρύθμισης των προϊόντων VDSL. Έτσι ο ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος να αναμένει το πέρας της διαδικασίας αυτής, προκειμένου να διαθέσει στην αγορά τα πακέτα τα οποία έχει ήδη ανακοινώσει: 30/2.5Mbps και 50/5Mbps, με τιμές συμβολαίου 29.90¤/μήνα και 34.90¤/μήνα αντίστοιχα.
Με την διάθεση VDSL υπηρεσιών να έχει παγώσει, ο ΟΤΕ εδώ και μερικούς μήνες (από τον μήνα Ιούλιο) μεταφέρει τους ADSL πελάτες του στις VDSL καμπίνες, εξακολουθώντας να τους παρέχει ADSL υπηρεσίες. Δηλαδή χωρίς να δίνονται VDSL υπηρεσίες, οι πελάτες του OTE μπορούν και απολαμβάνουν ευρυζωνικές ταχύτητες που πλησιάζουν τα 24Mbps, δηλαδή την μέγιστη ταχύτητα που προδιαγράφεται στο ADSL2+. H αύξηση του συγχρονισμού δεν συνεπάγεται και αύξηση της χρέωσης, αφού ο πελάτης δεν αλλάζει πακέτο.
Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον το μήκος του χάλκινου ζεύγους από το σπίτι του πελάτη μέχρι το σημείο εκπομπής σήματος ADSL έχει μειωθεί σε λίγες δεκάδες μέτρα (το πολύ 200) και κατά συνέπεια μειώνεται και η εξασθένιση της γραμμής. Για παράδειγμα σε μία γραμμή όπου η απόσταση του πελάτη από το Αστικό Κέντρο είναι περίπου 800 μέτρα οπότε το attenuation θα έπρεπε να είναι περίπου 11db, βλέπουμε στην εφαρμογή Προμηθέας του ΟΤΕ πως το attenuation είναι σαφώς μικρότερο σε δύο περιπτώσεις γραμμών.
Και στις δύο παραπάνω παραδειγματικές περιπτώσεις πελατών του ΟΤΕ, το attenuation είναι ιδιαίτερα μικρό και τους δίνει πολύ καλύτερες ταχύτητες από αυτές που θα είχαν αν η παροχή της ADSL υπηρεσίας γίνονταν από το Αστικό Κέντρο.
Οι μεταβάσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Ιούλιο, πρώτα από πελάτες Connx TV και μετά και σε πελάτες απλού Connx με προφίλ 24Mbps και δίκτυο VDSL, ασφαλώς.
Η παροχή ΑDSL υπηρεσιών μέσω του VDSL εξοπλισμού είναι διότι ο εξοπλισμός της Huawei, είναι συμβατός τόσο με προηγούμενες τεχνολογίες όσο και με επόμενες (πχ GPON).
Nα διευκρινιστεί πως οι παραπάνω πληροφορίες δεν αποτελούν επίσημη ενημέρωση από τον ΟΤΕ, ούτε υπάρχει δημοσιοποιημένο και επίσημο χρονοδιάγραμμα μετάβασης των ADSL πελατών σε VDSL καμπίνες, όπου αυτές ασφαλώς υπάρχουν. Επίσης ο ΟΤΕ δεν έχει δημοσιοποιήσει σε ποιες περιοχές αναπτύσσει αυτήν την στιγμή δίκτυο VDSL.
Ομοίως άγνωστο παραμένει το πότε η ΕΕΤΤ θα δώσει την έγκριση της για την διάθεση υπηρεσιών VDSL από τον OTE και υπό ποιους ρυθμιστικούς όρους.
Πηγή: telecomnews.gr
http://www.olympicvillagenews.gr
...

0 σχόλια στο ΟΤΕ: Παροχή ADSL υπηρεσιών μέσα από το VDSL δίκτυο

Δημοσίευση σχολίου