Οι οικισμοί σεισμοπλήκτων

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011


Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, ένας σεισμός με μέγεθος Mw = 6.0 συνέβη στην λεκάνη του Ασπρόπυργου πολύ κοντά στον κόλπο του Σαρωνικού και στην πόλη της Αθήνας. Ο σεισμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος που συνέβη σε μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας.
Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπήρχαν ενδείξεις παλαιότερων σεισμών από ιστορικούς καταλόγους ή από άλλες πηγές και κατά συνέπεια η περιοχή είχε καθοριστεί σαν περιοχή με μικρό σεισμικό κίνδυνο. Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος του σεισμού ο σεισμός προκάλεσε το θάνατο 143 ανθρώπων, τον τραυματισμό χιλιάδων, μεγάλες ζημιές σε κτίρια. Ο σεισμός αυτός σωστά θεωρείται ως ένας από τους πιο καταστρεπτικούς σεισμούς της Ελλάδος των τελευταίων αιώνων.

Ο δήμος Αχαρνών ήταν από τους δήμους που είχαν σχεδόν τις μεγαλύτερες ζημιές σε ανθρώπινα θύματα και σε κατοικίες. Η δημοτική Αρχή με δήμαρχο τον Τάκη Παπανίκα σε συνεργασία με την πολιτεία φρόντισε την προσωρινή στέγαση των κατοίκων σε σκηνές και λυόμενα οικήματα που σχημάτισαν οικισμούς σεισμοπλήκτων. Οι κυριότεροι οικισμοί ήταν στο στρατόπεδο Καποτά (1), στη Λαθέα(2), στην περιοχή του Πλάτωνα(3), στο Άξιον Εστί (προσφορά της Εκκλησίας)(4), στον Αγ. Πέτρο(5) και στο λόφο των 40 Μαρτύρων(6).
Μερικές εικόνες από τις καταστροφές από το αρχείο του Διευθυντή της εφημερίδας “Αχαρναϊκή” Γιώργου Νιώρα.
Τότε και τώρα
   
   
Οι σκηνές στον Αγ. Πέτρο και στο γήπεδο του Αχαρναϊκού
   
Τα γκρεμισμένα σπίτια
   
   
Λίγες μέρες μετά το σεισμό δημιουργήθηκαν οι οικισμοί σεισμοπλήκτων.
Οικισμός στο στρατόπεδο Καποτά.
Λίγα χρόνια μετά το σεισμό
Το έτος 2010
Λίγα χρόνια μετά το σεισμό. Οικισμός Λαθέας
Το έτος 2010. Ο οικισμός έχει διαλυθεί
Τι υπάρχει σήμερα στη θέση αυτή;
   
   
Λίγα χρόνια μετά το σεισμό. Οικισμός Περιοχής Πλάτωνα
Το έτος 2010. Ο οικισμός έχει σχεδόν διαλυθεί
Το Σεπτέμβριο έγινε μια προσπάθεια να διαλυθεί ο οικισμός του Πλάτωνα.
Είναι γεγονός ότι με συντονισμένες ενέργειες ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Γκίκας κατάφερε να απομακρύνει αθόρυβα τους υπόλοιπους οικισμούς που είχαν απομείνει στην περιοχή του συνοικισμου “ΠΛΑΤΩΝΑΣ”, ανατολικά του νεκροταφείου. Μερικοί εγκατέλειψαν τους οικισμους και σε άλλους έγινε η μεταφορά του λυόμενου σε ιδιόκτητα οικόπεδα. Αυτή η ενέργεια πιστώνεται στα θετικά της δημοτικής Αρχής.
Τι ήταν (φωτογραφίες 28/1/2009)
    
και τι έμεινε (φωτογραφίες 15/7/2011 και 7/9/2011).
    
    
    
(φωτογραφίες 15/7/2011 )
    
    
(φωτογραφίες  7/9/2011)
Οικισμός Άξιον Εστί
Στις 14 Οκτωβρίου έγινε αστυνομική επιχείρηση με ΜΑΤ και ασφάλεια,προκειμένου να προστατευτούν υπάλληλοι του δήμου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (πρώην ΥΠΕΧΟΔΕ) που επιχείρησαν να μεταφέρουν τα λυόμενα. Σίγουρα υπήρχε ο φόβος για την ύπαρξη παραβατικών ατόμων ή και για συμπαράσταση “έξωθεν”. Τελικά απομακρύνθηκαν μερικά λυόμενα και τα άλλα παρέμειναν μια και στις 19 Οκτωβρίου πρόκειται να εκδικαστούν ένδικα μέσα για να αποφασιστεί αν θα γίνει απομάκρυνση και των υπόλοιπων λυομένων.
Τελικά όσοι παρέμειναν αναρωτιόνται γιατί έγινε αυτή η αστυνομική επιχείρηση.
Λίγα χρόνια μετά το σεισμό. Οικισμός Άξιον Εστί
Το έτος 2010. Ο οικισμός έχει  μισοδιαλυθεί
Αυτή είναι η κατάσταση στον οικισμό μετά την επιχείρηση.
Ένας υπερήλικας μεταφέρθηκε την επομένη με το ασθενοφόρο σε νοσοκομείο. Σε άλλα λυόμενα υπάρχουν υπερήλικες που ζουν με οξυγόνο. Υπάρχει νεαρό ζευγάρι, άνεργο με βρέφος.
   
   
   
   
   
Το συνεργείο που συνόδευε τους υπαλλήλους του δήμου έκοψε το ρεύμα και άφησε τα καλώδια να σέρνονται στο χώμα. Αν γίνει κάποιο ατύχημα ποιος θα φταίει;
Ποιο ήταν το νομικό πλαίσιο για βοήθεια στους σεισμόπληκτους;
Υπήρξαν μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις που καθόριζαν τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους
Για τους ιδιοκτήτες που είχαν υποστεί  ζημιές η μόνιμη κατοικία τους υπήρξε επιδότηση ενοικίου για δύο χρόνια και επιδότηση για την ανακατασκευή ή επισκευή του κτιρίου. Για τους ενοικιαστές καταβλήθηκε επιδότηση ενοικίου για 6 μήνες.
Από το σεισμό πέρασαν 12 χρόνια. Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις το τέλος του 2002 έπρεπε να διαλυθούν οι οικισμοί. Αυτό δεν έγινε.Μετά τα δύο χρόνια άρχισε η αθλιότητα των δημοτικών αρχόντων και των πολιτικών.  Παραχωρούσαν λυόμενα σε ψηφοφόρους τους ή μέλλοντες ψηφοφόρους τους. Σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς.
Σήμερα το πρόβλημα της ύπαρξης των οικισμών είναι σημαντικό για τη δημοτική Αρχή. Ειδικά στον οικισμό Καποτά υπάρχει εστία παραβατικότητας μεγάλη. Οι έφοδοι της αστυνομίας φέρνουν αποτελέσματα που φιγουράρουν στον τύπο.
Σίγουρα στις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν σήμερα θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταστεγαστούν. Ο δήμος Αχαρνών έχει υποχρέωση να συνδράμει τους δημότες του που έχουν ανάγκη. Δεν έχουν όμως κάνει μια απογραφή σε αυτούς που διαμένουν στους οικισμούς, είναι δημότες Αχαρνών, είναι άνεργοι ή οικονομικά ανήμποροι, έχουν περιουσία που μπορούν να την αξιοποιήσουν προκειμένου να φύγουν από τους εναπομείναντες οικισμούς; Αυτή η καταγραφή θα δείξει το κοινωνικό πρόβλημα αν υπάρχει.
Ένα είναι γεγονός, ότι οι οικισμοί σεισμοπλήκτων πρέπει να διαλυθούν και αν είναι ανάγκη προσωρινά να διατηρηθούν μερικά λυόμενα να στεγάσουν κάποιους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, τότε πρέπει να γίνει ελεγχόμενη εγκατάσταση για μικρό διάστημα  μέχρι να βρεθεί άλλη λύση.
Είναι στη σωστή κατεύθυνση η δημοτική Αρχή, και ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Γκίκας, που έχει αναλάβει το έργο για τη διάλυση των οικισμών και πρέπει να στηριχτεί από όλους.
Το αποτέλεσμα και η μεθόδευση θα είναι κριτήρια για να χαρακτηριστεί αυτή η προσπάθεια.

http://eleftherovima.wordpress.com

...

0 σχόλια στο Οι οικισμοί σεισμοπλήκτων

Δημοσίευση σχολίου