Η Μέρκελ πιέζει για αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2012

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011


Η Μέρκελ πιέζει για αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2012
Να μεταρρυθμιστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας και να εγκριθεί από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ μέσα στο 2012 φαίνεται ότι ζητά τώρα η καγκελάριος της Γερμανίαςμ Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να μπορεί η Ένωση να επεμβαίνει σε μια χώρα, ακόμα και να ακυρώνει εθνικούς προϋπολογισμούς, στην περιπτωση που το κρίνει απαραίτητο.

Η Μέρκελ έθεσε το θέμα στη σύνοδο κορυφής του περασμένου μήνα και έπεισε την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταβληθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, κάτι που χαρακτηρίστηκε προσωπική της νίκη. Σύμφωνα με την Μέρκελ η συνθήκη --για την κατάρτιση της οποίας χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις οκτώ ετών-- πρέπει να μεταρρυθμιστεί προκειμένου να θεσπιστεί ένα μόνιμο σύστημα χειρισμού οικονομικών κρίσεων.
Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επρόκειτο να παρουσιάσει προτάσεις για τροποποιήσεις της Συνθήκης τον Δεκέμβριο με στόχο οι τροποποιήσεις αυτές να είχαν εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως τα μέσα του 2013.
Τώρα όμως η Γερμανία ζητεί να έχουν γίνει στέρεες προτάσεις το αργότερο ως την άνοιξη του 2012.
«Η κυβέρνηση πιέζει να υπάρξει μια περιορισμένη τροποποίηση της συνθήκης που να επιτρέπει (να ασκείται) μεγαλύτερη επιρροή στα κράτη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς και τις υποχρεώσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει όσον αφορά στην σταθερότητα και στη σταθεροποίηση», δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Ρόιτερς. «Αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. . . ως τα τέλη του 2012».
Πολλά από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτίθενται στην τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας κι εκφράζουν φόβους ότι θα αντιμετωπίσουν δημοψηφίσματα με άδηλα αποτελέσματα εάν προωθήσουν νέες αλλαγές. Ορισμένα θεωρούν πως μπορεί να υπάρξει αυστηρότερη δράση σε βάρος ορισμένων μελών της ευρωζώνης χωρίς να τροποποιηθεί η συνθήκη.
Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε η ΕΕ να έχει την ευχέρεια να επεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς σε περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα της ευρωζώνης. Όμως η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει προτείνει κάτι τέτοιο επίσημα. Ζητεί ως τώρα να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσες χώρες παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η ΕΕ ενδέχεται να παραπέμπει κράτη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να ακυρώνονται οι προϋπολογισμοί τους.
Βάσει των προτάσεων της Γερμανίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει επίσης ισχυρότερο ρόλο στην εποπτεία των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ΕΕ.

http://www.iefimerida.gr
...

0 σχόλια στο Η Μέρκελ πιέζει για αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2012

Δημοσίευση σχολίου