Σύλληψη για 7,9 εκατ. ευρώ

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Στον εισαγγελέα ο Παναγιώτης Πανούσης της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ για οφειλές ΦΠΑ
Για οφειλές 7,9 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο συνελήφθη από στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας ο 62χρονος επιχειρηματίας Παναγιώτης Πανούσης, μεγαλομέτοχος της εταιρείας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ.
Ανώτερος αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας αποκαλύπτει πως οι οφειλές δημιουργήθηκαν λόγω μη καταβολής του ΦΠΑ και προέκυψαν ύστερα από έλεγχο των οικονομικών αρχών στις συναλλαγές της εταιρείας του για το 2010.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανούσης, που θα οδηγηθεί σήμερα το πρωί στην Εισαγγελία Αθηνών, υποστηρίζει ότι δεν κατέβαλε τον ΦΠΑ γιατί ακόμη δεν έχει πληρωθεί από το ελληνικό Δημόσιο για σειρά κατασκευαστικών έργων στα οποία έχει προχωρήσει η εταιρεία του.Ο επιχειρηματίας, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στο παραδικαστικό κύκλωμα, είχε κατηγορηθεί για εικονικές αγοραπωλησίες με σκοπό τη χειραγώγηση της μετοχής Σιγάλα την περίοδο 1999-2001. Στη δικογραφία που είχε σχηματισθεί για την υπόθεση περιλαμβάνονταν οι κατηγορίες της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας. Επιπλέον είχε κατηγορηθεί ότι είχε συνεννοηθεί με δικαστικούς λειτουργούς για ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση, μεταξύ αυτών και με την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, την οποία εφέρετο να είχε δωροδοκήσει με 300.000 ευρώ. Γι' αυτές τις υποθέσεις ο Παναγιώτης Πανούσης είχε προφυλακισθεί και τελικά είχε αφεθεί ελεύθερος στις αρχές Ιουλίου 2008 μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης περίπου 2 εκατ. ευρώ, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχαν συγκεντρώσει τότε εργαζόμενοι των εταιρειών του.

Μεγαλοεργολάβος. Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας Παναγιώτης Πανούσης ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στον χώρο των κατασκευών ως εργολάβος δημοσίων έργων το 1969 και κατάφερε στα χρόνια της χρηματιστηριακής φούσκας να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας. Συνεργάστηκε μέσω χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων με διάφορους επιχειρηματίες από τον κλάδο του και μη. Αγόρασε την εταιρεία Σιγάλας, την οποία στη συνέχεια προσπάθησε να πουλήσει στον όμιλο Μυτιληναίου συμβάλλοντας έτσι και στη μεγάλη άνοδο της τιμής της μετοχής. Η πώληση δεν έγινε ποτέ και η Σιγάλας απορροφήθηκε από τη βασική του εταιρεία ΑΤΤΙ-ΚΑΤ. Εξαγόρασε την κατασκευαστική Ευκλείδης αντί 30 δισ. δρχ. και στη συνέχεια την πούλησε στην ΑΕΓΕΚ. Ακόμη απέκτησε την εταιρεία Παρνασσός που διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία (Σείριος). Το 2010 τα αποτελέσματα προ φόρων του ομίλου ήταν ζημιογόνα, με ζημίες 45,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 31,4 εκατ. το 2009.
Στο παρελθόν η ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ανέλαβε σημαντικά κατασκευαστικά έργα. Μειοδότησε σε τρία έργα της Εγνατίας Οδού, του οδικού άξονα ΠΑΘΕ, συμμετείχε στην κοινοπραξία της Αττικής Οδού, στην κατασκευή του Ολυμπιακού Ιστιοπλοϊκού Κέντρου στον Αγιο Κοσμά, του Ολυμπιακού Χωριού και άλλων.
Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων ακολούθησε την τύχη, σε διαφορετικό βέβαια βαθμό, πολλών άλλων κατασκευαστικών οι οποίες είδαν το έργο τους να συρρικνώνεται δραματικά. Ενδεικτικό των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε τελευταία η ΑΤΤΙ-ΚΑΤ είναι και η πώληση της συμμετοχής της (9,8%) στην Αττική, που ήταν και το σημαντικότερο από τα περιουσιακά στοιχεία που της είχαν απομείνει.
...

0 σχόλια στο Σύλληψη για 7,9 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση σχολίου