Στην επιτήρηση του ΔΝΤ και η Ιταλία

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011


Στην επιτήρηση του ΔΝΤ και η Ιταλία
Την αυστηρή επιτήρηση του ΔΝΤ και της ΕΕ φέρεται να αποδέχθηκε η Ιταλία ώστε να μειώσει το γρηγορότερο δυνατόν το δημοσιονομικό της έλλειμμα, αν και πηγές της ιταλικής κυβέρνησης διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η χώρα αποδέχτηκε κάτι τέτοιο και μιλούν μόνο για «συμβουλές».Σύμφωνα με τις επίμονες δηλώσεις από πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ιταλία συμφώνησε κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20, να μπει στην αυστηρή επιτήρηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την πρόοδο που κάνει στις μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει η ΕΕ στο συνταξιοδοτικό και στην απασχόληση αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αξιοπιστία ως προς τους στόχους της Ιταλίας- ότι θα τους εκπληρώσει. Αποφασίσαμε τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη διαδικασία επιτήρησης, με τη χρήση της δικής του μεθόδου, και οι Ιταλοί λένε ότι μπορούν να το δεχθούν», πρόσθεσε ευρωπαϊκή πηγή.
Ιταλική κυβέρνηση: «Δεν μπήκαμε στην επιτήρηση»
Ωστόσο, η Ρώμη έχει τη δική της, διαφορετική, εκδοχή. Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, η Ιταλία δεν αποδέχθηκε ποτέ επίσημη επιτήρηση από το ΔΝΤ, ωστόσο είναι έτοιμη να ζητήσει «συμβουλές» ή γνώμες για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την εξυγείανση των δημοσιονομικών της και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Πολλοί ευρωπαίοι και μη ηγέτες έχουν διατυπώσει το τελευταίο διάστημα κατ΄ιδίαν την εκτίμηση ότι οι επιθέσεις των αγορών κατά της Ρώμης δεν οφείλονται στις επιδόσεις της ιταλικής οικονομίας, αλλά στην αξιοπιστία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε χθες στις Κάννες για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Ρώμη για την αντιμετώπιση της κρίσης, και παρουσίασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο G20, ότι θέμα δεν είναι τα ίδια τα μέτρα αλλά το αν θα εφαρμοστούν.
«Το θέμα δεν είναι το περιεχόμενο του πακέτου, το θέμα είναι αν το πακέτο θα εφαρμοσθεί», είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται ότι και ο Καβαλιέρε έχει ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή συνδέοντας την με την έγκριση των νέων μέτρων.

http://www.iefimerida.gr
...

0 σχόλια στο Στην επιτήρηση του ΔΝΤ και η Ιταλία

Δημοσίευση σχολίου