Δεσμεύτηκε με υπογραφή ο Σαμαράς... αλλά στον πρόεδρο του ΕΛΚ

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011


Σαμαράς, ΕΛΚ, ΚΚΕ, επιστολή, Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, δέσμευση, υπογραφή
Την επιστολή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς και τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν, μεταξύ των οποίων η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΝΔ.

Στην επιστολή, ο κ. Σαμαράς ενημερώνει τους ομολόγους του ΕΛΚ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος από τον Γιώργο Παπανδρέου που οδήγησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ακολούθως δηλώνει ότι η ΝΔ θα τηρήσει τη συμφωνία που επετεύχθη στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στην οποία «συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».
Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα εκτονώσουν την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία και ξεκαθαρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους και συμφωνεί με "εργαλεία" που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του προέδρου της ΝΔ προς τον κ. Μαρτένς έχει ως εξής:
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Όπως σας ανέφερα ήδη, θεωρώ απαραίτητο να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα.
Οι πρόσφατες εξελίξεις έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η Νέα Δημοκρατία παρενέβη ενεργά για να εξουδετερώσει όλους τους επικείμενους κινδύνους: το "δημοψήφισμα" απορρίφθηκε, από τον κ. Γ. Παπανδρέου ζητήθηκε να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός, και μια νέα μεταβατική Κυβέρνηση σχηματίστηκε με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του κόμματος του ΛΑ.Ο.Σ.
Αυτή η Κυβέρνηση θα προωθήσει την επικύρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 2012.
Πιστεύουμε ότι ο νέος Πρωθυπουργός, κ. Λ. Παπαδήμος, -Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έως την προηγούμενη χρονιά- και η ευρεία πολιτική βάση της νέας Κυβέρνησης, θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η νέα Κυβέρνηση απολαμβάνει ισχυρής κοινοβουλευτικής στήριξης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με εξαίρεση τους βουλευτές των κομμάτων της αριστεράς.
Πιστεύουμε επίσης ότι οι εκλογές θα εξομαλύνουν την κατάσταση στην Ελληνική κοινωνία, εκτονώνοντας τις πολιτικές πιέσεις και αποτρέποντας σοβαρές κοινωνικές αναταραχές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: "συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές."
Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.
Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει "εργαλεία" που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.
Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!
Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.
Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.
Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.
Με εκτίμηση,
Αντώνης Κ. Σαμαράς
Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».
Η αντίδραση του ΚΚΕ στην επιστολή
Το ΚΚΕ με αφορμή την επιστολή Σαμαρά που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μετά από αυτή την επιστολή όπου ο πρόεδρος της ΝΔ λέει ναι σε όλα και δεσμεύεται για όλα απέναντι στην ΕΕ σε ότι αφορά την εφαρμογή των μνημονίων, ειλικρινά απορούμε: πρώτον τι άλλο του ζητάνε να υπογράψει και δεύτερον πως συνεχίζει να παριστάνει τον αντιμνημονιακό.
Φυσικά και έχει κάθε δικαίωμα ο πρόεδρος της ΝΔ να δεσμεύεται αυτός και το κόμμα του απέναντι στους συμμάχους του στην ΕΕ. Όμως ούτε αυτός ούτε κανένας άλλος από την συγκυβέρνηση έχει δικαίωμα να μιλάει εξ' ονόματος του λαϊκού συμφέροντος.»
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
...

0 σχόλια στο Δεσμεύτηκε με υπογραφή ο Σαμαράς... αλλά στον πρόεδρο του ΕΛΚ

Δημοσίευση σχολίου