Νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Λουκάς Παπαδήμος.

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011


Λουκάς Παπαδήμος: Ποιός είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ για οκτώ χρόνιαΟ Λουκάς Παπαδήμος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μετά από διαπραγματευτικό θρίλερ για γερά νεύρα υπήρξε συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Ο οδικός χάρτης και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Το παρασκήνιο και οι εντάσεις.Παρακολουθήστε ζωντανά από τη νέα πλατφόρμα live blogging του News247 όλα όσα συμβαίνουν καθώς και όσα έχουν προηγηθεί
14:33 Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας
14:15 Την Παρασκευή στις 14:00 η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται να ανακοινωθεί σε λίγα λεπτά επισήμως.
13:58 Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν θα περιλαμβάνει μόνο το όνομα του νέου πρωθυπουργού, αλλά θα δίνει και έναν οδικό χάρτη για τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης το αμέσως προσεχές διάστημα.
13:46 Οι συνεργάτες των αρχηγών στο Προεδρικό, καταγράφουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
13:40 Από στιγμή σε στιγμή οι επίσημες ανακοινώσεις για τον Λουκά Παπαδήμο. Όργιο φημών για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Σήμερα η ορκωμοσία.
13:30 Συντάσσεται η επίσημη ανακοίνωση για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο.

13:21 Διαψεύδει η Γερμανία, τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για τη δημιουργία μιας μικρής, ισχυρής ευρωζώνης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της χώρας, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε απάντηση δημοσιεύματος του Reuters, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει τέτοια σχέδια.

“Στόχος είναι οι πολιτικές που θα σταθεροποιήσουν τη ζώνη του ευρώ στο σύνολο της και να αντιμετωπιστεί η ρίζα των προβλημάτων”, δήλωσε.
13:16 Έχουμε ξεπεράσει τις τρεις ώρες από την έναρξη του Συμβουλίου Αρχηγών την μία ώρα από την άφιξη Παπαδήμου στο Προεδρικό. Συνεχιζονται οι διαβουλεύσεις για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

13:05 Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για τον Λουκά Παπαδήμο, να μεταφερθούμε στην Ιταλία. Συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Μπερλουσκόνι. Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

12:55 Την αντίθεσή του στην επιλογή Παπαδήμου εξέφρασε ο γραμματέας συνδικαλισμού της ΝΔ Γιάννης Μανώλης.
"Ακουσα χθες σε ένα κανάλι που στηρίζει την υποψηφιότητα Παπαδήμου τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμφωνεί με τους όρους αυτούς. Ευτυχώς δεν είναι Πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς" δήλωσε ο κ. Μανώλης
12:45 Εδώ και περίπου 40 λεπτά ο Λουκάς Παπαδήμος έχει διαβουλεύσεις με τον Κάρολο Παπούλια και τους πολιτικούς αρχηγούς.

12:41 Απογειώνεται το χρηματιστήριο Αθηνών λόγω Παπαδήμου. Άνοδος 3,40%.

12:40 Επέμεινε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας, Γιώργος Πετρουλάκης, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει αρχικά στον Αντώνη Σαμαρά τον Λουκά Παπαδήμο και ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αρνηθεί.
"Είχε γίνει πρόταση από τον κ. Παπανδρέου για τον κ. Παπαδήμο, στον κ. Σαμαρά και είχε απορριφθεί σε προγενέστερο στάδιο. Αμέσως μετά μάθαμε ότι η ΝΔ δεν είχε πρόβλημα με τον κ. Παπαδήμο και κάποια υπόλοιπα ονόματα. Μετά έγιναν οι επικοινωνίες και υπήρξε η επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, σε σχέση με τις προϋποθέσεις συμμετοχής Παπαδήμου. Αμέσως μετά, υπήρξε επίσημη κυβερνητική ενημέρωση για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Σαμαρά και μείναμε εκεί, όλα αυτά είναι επίσημη κυβερνητική ενημέρωση", είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
12:36 Δεν έχουμε ακόμα επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίεςΠαπούλιαςΠαπαδήμος και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζητούν για τη σύνθεση της κυβέρνησης και τη διάρκειά τους.
12:29 Βίντεο από την άφιξη Παπαδήμου στο Προεδρικό

12:26 "Καλό κουράγιο στο δύσκολο έργο σας" ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον Λουκά Παπαδήμο. Το ίδιο του ευχήθηκαν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

12:22 @Mandravelis Εν τω μεταξύ μια εφημερίδα συνεχίζει να γκρεμίζει (και) τον καραμανλισμό... http://bit.ly/uU9Yw5 LOL.

12:17 Υπάρχουν πληροφορίες ότι η ορκωμοσία του κ. Παπαδήμου και της νέας κυβέρνησης θα γίνει σύντομα.
12:13 Ο Λουκάς Παπαδήμος με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο. Περιμένουμε μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις. Δείτε το βιογραφικό του κ. Παπαδήμου.
12:10 Άλλαξε το πρόγραμμά του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ενώ επρόκειτο να μεταβεί στην Χίο για ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη, αποφασίστηκε να μείνει στην Αθήνα. Προφανώς αναμένει και αυτός να ορκίσει το νέο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση, όπως άλλωστε προστάζει και ο θεσμικός του ρόλος.
12:07 Έφτασε το αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου στο Προεδρικό Μέγαρο.
12:02 Έχει ξεκινήσει από το σπίτι του ο Λουκάς Παπαδήμος. Πανδαιμόνιο έξω από το Προεδρικό, όπου τον περιμένουν δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία.
12:00 Εκλήθη στο Προεδρικό ο Λουκάς Παπαδήμος. Περιμένουμε πλέον τις επίσημες ανακοινώσεις.
11:56 Όπως μεταδίδει το Mega, επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Κάρολος Παπούλιας είναι στο γραφείο έχουν μεταφερθεί στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επικαλείται, μαρτυρία βουλευτή που συνόδευε έναν εκ των αρχηγών. Σύντομα θα μάθουμε το όνομα του νέου πρωθυπουργού.
11:49 Η πληροφορία για τη μετακίνηση των αρχηγών στο γραφείο του Κάρολου Παπούλια, δεν επιβεβαιώνεται. Σε κάθε περίπτωση του Συμβούλιο συνεχίζεται.

11:48 @XrPanag 10 βουλευτές πήγαν στο γραφείο του Λοβέρδου, εκείνος έλειπε, του τηλεφώνησαν και του είπαν ότι εκπροσωπούν 50. "Θα παραιτηθούμε αν δεν..βρείτε ισχυρό πρωθυπουργό". Ο Λοβέρδος ενημέρωσε τον Παπανδρέου. Το μετέδωσε ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος στο #Mega.

11:43 Οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας, βγήκαν από την αίθουσα με τους πρακτικογράφους και πήγαν στο γραφείο του Κάρολου Παπούλια. Ή ολοκληρώθηκε η σύσκεψη ή θέλουν να μιλήσουν χωρίς πρακτικογράφους. Κορυφώνεται η αγωνία για το όνομα του νέου πρωθυπουργού.
11:40 Επιστολή 50 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εστάλη χθες στον Γιώργο Παπανδρέου, με αίτημα να βρεθεί άμεση λύση με ισχυρό πρωθυπουργό. Η Επιστολή δεν είχε υπογραφές.
11:33 "Είναι στον χαρακτήρα του Έλληνα, αλλά και στο χαρακτήρα ορισμένων πολιτικών να θεωρούν ότι η πατρίδα είναι ιδιοκτησία τους", δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.

11:20 Θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, λόγω των πληροφοριών για ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο. ο Γενικός Δείκτης τιμών λίγο πριν τις 11 σημείωνε άνοδο κατά 1,85% στις 781,31 μονάδες. Κέρδη άνω του 7% κατέγραφε ο τραπεζικός δείκτης.

11:10 Πρωθυπουργό ακόμα δεν έχουμε. Αφού έχουμε λίγο χρόνο αξίζει να υπενθυμίσουμε ολόκληρο τον διάλογο Παπανδρέου-Καρατζαφέρη πριν την έναρξη της σύσκεψης.
"Τι είναι αυτό, Samsung;", ρώτησε ο Γιώγος Καρατζαφέρης τον Γ. Παπανδρέου πριν από την έναρξη της σύσκεψης των Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. "Όχι, είναι το παλιό της Apple. Το έχω για να περνώ την ώρα μου, αλλά είναι ιδιαίτερα χρηστικό", απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ."Α, ωραία, ευκαιρία να το χρησιμοποιήσεις για κανά μήνυμα", ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υποννοώντας πιθανότατα ότι μέσω αυτού θα βρίσκεται σε επικοινωνία με στενούς του συνεργάτες ακόμα και κατά την σύσκεψη.Λίγο νωρίτερα, όταν είχαν αστράψει τα φλας των φωτογράφων, ο Γ. Καρατζαφέρης σχολίασε προς τους λοιπούς: "Αν αυτά ήταν πυροβολισμοί, θα είχαμε καταρρίψει όχι απλά τανκς αλλά και ολόκληρο τάγμα".
11:05 Πέρασε μία ώρα από την έναρξη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

11:03 To σίριαλ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα σχολιάζεται εκτενώς από τον διεθνή Τύπο. Χαρακτηριστικός ο τίτλος των Financial Times "Ελλάδα: Ζητείται Πρωθυπουργός"

10:57 Η αγωνία κορυφώνεται, όσο περνάει η ώρα. Καμία είδηση μέχρι στιγμής από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
10:50 Βίντεο με τους αρχηγούς από το Προεδρικό

10:49 Τη στήριξη της στο φαβορί για την πρωθυπουργία της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο εξέφρασε με δήλωση της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Η κα Μπακογιάννη, μάλιστα, τόνισε ότι εάν της το ζητούσε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος, η ίδια θα έλεγε "ναι" σε συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση. Τέλος, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει αντιρρήσεις για ενδεχόμενη συμμετοχή της στην κυβέρνηση.
10:46 Ηρεμία ξανά έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Όλοι αναμένουν, την ανακοίνωση για τον νέο πρωθυπουργό.
10:41 Κινητικότητα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Φουντώνουν οι πληροφορίες ότι αναμένεται ο Λουκάς Παπαδήμος.
10:38 Η τελική πράξη του δράματος που ξεκίνησε από την ώρα που οΓιώργος Παπανδρέου είπε τη λέξη "δημοψήφισμα" παίζεται αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο. Όλα δείχνουν Παπαδήμο, αλλά με όσα έχουμε ζήσει τις τελευταίες ημέρες, καλό είναι να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση και να δούμε γραμμένο το όνομά του.
10:33 Βίντεο από τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο.

10:30 @stratosathens Κάποιος στη @neadimokratia να αγοράσει και στον Σαμαρά ένα iPad μπας και γλιτώσουμε από τις αναφορές σε αυτό που έχει ο ΓΑΠ.

10:26 Πληροφορίες ότι αναμένεται στο Προεδρικό ο Λουκάς Παπαδήμος.
10:24 Διάλογος μεταξύ Καρατζαφέρη-Παπανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο.
Καρατζαφέρης: Το Samsung είναι;
Παπανδρέου: Όχι το παλιό της Apple είναι!
Καρατζαφέρης: Μπορείς να στέλνεις και κανένα μήνυμα
10:17 Βίντεο από την άφιξη Παπανδρέου

10:16 Εικόνα από τη σύσκεψη των αρχηγών

10:15 "Η τελική λύση θα πρέπει να είναι Παπαδήμος" δήλωσε πριν λίγο στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας.
10:11 "Η ταύτιση του εθνικού καλού, με πρόσωπα καριέρες και καλύψεις λαθών είναι επικίνδυνο πράγμα για το έθνος και την πατρίδα. Δεν μπορεί να είναι κάποιοι συγκυβερνήτες εναλλάξ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα λέγοντας ότι γνωρίζουν το καλό του έθνους", δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σε εκπομπή στο Mega.

10:07 @Tsapanidou Καλημερα...Παλι εδω...Σαν την ημερα της μαρμοτας. Ξανα στον ΠτΔ... Θα ειναι η τελευταια;

10:05 Άρχισε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.
10:02 "Όλα καλά", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο
10:01 Στο Προεδρικό μπήκε και ο Γιώργος Παπανδρέου.
09:58 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Ήδη στο Προεδρικό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
"Είναι η τρίτη φορά που ήρθα γι' αυτό το θέμα, ελπίζω να είναι και η τελευταία", δήλωσε ο κ. Σαμαράς
09:46 Στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
09.40: Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται η άφιξη των τριών υπολοίπων πολιτικών αρχηγών και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ελπίζουν σε σωτήρια συμφωνία.
09.28: Έφτασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιαςστο Προεδρικό Μέγαρο.
09.27: Έγγραφο του Wikileaks που δημοσιεύεται στη Die Weltαποκαλύπτει τη "φοβερή άγνοια και λανθασμένες εκτιμήσεις" της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, τo χειμώνα του 2010. Διαβάστε εδώ όλες τις πληροφορίες από τα απόρρητα έγγραφα.
09.19: Καταιγισμός πληροφοριών στον απόηχο των συνεχών διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών ισχυρών ανδρών. Επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ της ΝΕΤ η τηλεφωνική συνομιλία αργά το βράδυ της Τετάρτης μεταξύΣαμαρά και Παπαδήμου. "Δεν έθεσε όρους στο τραπέζι ο Λ. Παπαδήμος", σύμφωνα με δημοσιογράφο στη ΝΕΤ η νεώτερη πληροφορία.
09.12: Δεν έχει μεταβεί ακόμα ο Κάρολος Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο, ενόψει της πολύ κρίσιμης συνάντησης των πολιτικών αρχηγώνΠαπανδρέου-Σαμαρά-Καρατζαφέρη που έχει προγραμματιστεί για τις 10.00 σήμερα το πρωί.
09.07: Δεν επιβεβαιώνεται από τα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Λουκά Παπαδήμουαργά το βράδυ της Τετάρτης.

08.54: Το NEWS 247 χρησιμοποιεί το hashtag #GRcrisis στο Twitter. Ακολουθήστε τον λογαριασμό του NEWS 247 στο Twitter για να μαθαίνετε πρώτοι λεπτό προς λεπτό τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες είναι συγκεντρωμένες όλες στο #GRcrisis.

08.46: Στην πέμπτη ημέρα διαπραγματεύσεων εισέρχονται Έλληνες πολιτικοί, προκειμένου να αποφασίσουν για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εν μέσω κρίσης χρέους που απειλεί να διώξει τη χώρα από το ευρώ.
08.31: "Οι εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος μια εποχής γιατί αποκαλύφθηκε όλη η παθογένεια του πολιτικού συστήματος" δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας σε τηλεοπτική εκπομπή του  ΣΚΑΪ για τα τεκταινόμενα.
08.27: "Δεν απαντούμε σε διαρροές. Αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση", ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στις προϋποθέσεις Παπαδήμου, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι μέχρι την Τετάρτη ουδέποτε της είχε υποβληθεί επίσημα, πρόταση για το πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ.
07.56: Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων εδώ.
07.30: Με στραμμένα τα βλέμματα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αναμένεται το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στις 10.00, μετά το χτεσινό ναύαγιο συναεργασίας, με την αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Για "νίκη κοροϊδείας" και για "φιάσκο" στην επιλογή του Φίλιππου Πετσάλνικου κάνουν λόγο τα σημερινά πρωτοσέλιδα.
Σε πλήρη αναμονή για τη στάση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά και για το αν θα δεχτεί πλήρως τους όρους του Λουκά Παπαδήμου, προκειμένου ο δεύτερος να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Τον ελληνικό λαό αποχαιρέτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μεδιάγγελμά του, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει τον νέο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση, η οποία... δεν ανακοινώθηκε ποτέ.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έληξε άδοξα, καθώς λόγω "παρεξήγησης"αποχώρησε οργισμένος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Μετά το "ναυάγιο", αποφασίστηκε να επαναληφθεί η σύσκεψη στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης, την ώρα που η υποψηφιότητα Πετσάλνικου "καιγόταν"οριστικά και στο τραπέζι έπεφτε ξανά το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος έθεσε τρεις όρους για να αναλάβει την πρωθυπουργία.
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, εντάσεις και ανατροπές, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφτασαν σε συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Νωρίτερα είχε "καεί" η υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου, που μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης φερόταν ως φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού.
Στα αξιοσημείωτα της ημέρας το τελεσίγραφο των Βρυξελλών για έγγραφες εγγυήσεις και η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει.
Επίσης, συνεδρίασε σε φορτισμένο κλίμα για τελευταία φορά του υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών του.
Το σκληρό παζάρι Παπανδρέου-Σαμαρά συνεχίστηκε και τη Δευτέρα. Αργά το βράδυ οι δύο αρχηγοί έφτασαν σε συμφωνία.
Ο Λουκάς Παπαδήμος έθεσε συγκεκριμένους όρους για να δεχθεί να γίνει πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα η συμφωνία να μην προχωρήσει.
Το βράδυ της Δευτέρας επικρατέστερος να αναλάβει ήταν ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ενώ είχε ακουστεί και το όνομα του Νικηφόρου Διαμαντούρου.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετείχε στο Eurogroup, το οποίο αντιμετωπίζει θετικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ζητώντας όμως γραπτές δεσμεύσεις από την κυβέρνησης που θα προκύψει, ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί.
Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει άμεσα σε εκλογές χωρίς τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου. Νωρίτερα προηγήθηκε υπουργικό συμβούλιο όπου ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε πρωτοβουλία για κοινή συνάντηση με Σαμαρά στο Προερδικό Μέγαρο προαναγγέλλοντας τη παραίτησή του.
Μάλιστα δημοσιοποίησε και τις επτά δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση.
Το μεσημέρι ο Α. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον Κ. Παπούλια στον οποίο επανέλαβε ότι προϋπόθεση για συμφωνία με τη κυβέρνηση αποτελεί ηπαραίτηση του Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επιβεβαίωσεγια άλλη μια φορά ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνηση συμμαχίας αλλά και ότι ο ίδιος δεν θα παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαράς έκλεισε κάθε πόρτα συνεργασίας, ζητώντας εκλογές άμεσα. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, έκανε έκκληση προς τον Α. Σαμαρά να το ξανασκεφτεί και να πει "ναι" στην εθνική συνεννόηση.
Τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας δίνουν και παίρνουν, ενώ η κυβέρνηση έκανε νέα έκκληση για συναίνεση.
Η κυβέρνηση με 153 ψήφους παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μετά από μια δραματική συνεδρίαση, με τους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίζουν με την προϋπόθεση ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ανακοινώθηκε η επανένταξη της Λούκας Κατσέλη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Η κα Κατσέλη ψήφισε "ναι" στηρίζοντας την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του τονίζει ότι δεν είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του και ανακοινώνει ότι το Σάββατο θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, οργισμένος μετά την ψήφο εμπιστοσύνηςδηλώνει ότι η κυβέρνηση απέρριψε ουσιαστικά την πρότασή του και κλείνει την πόρτα στη συνεργασία.
Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει δηλώσει στη Βουλή, ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα έχει διάρκεια μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.
Ο  Γιώργος Παπανδρέου  δηλώνει αργά το βράδυ από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και ακολούθως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης συναίνεσης.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την παραίτηση Παπανδρέου ως προϋπόθεση,  για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών. Εκλογές ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε δύσκολες ώρες στηκοινοβουλευτική ομάδα που αμφισβητήθηκε ανοικτά. Διαμαντοπούλου και Βάσω Παπανδρέου ζήτησαν την παραίτηση του. Η βουλευτής Εύα Καιλή νωρίτερα δήλωσε ότι δεν θα παράσχει  ψήφος εμπιστοσύνης, δεχόμενηλεκτική επίθεση από τον Σωκράτη Ξενίδη.
Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβερνητική κρίση ξεκίνησε ουσιαστικά στη Χάγη , όταν Μέρκελ και Σαρκοζί ξεκαθάρισαν στον Γιώργο Παπανδρέου, ότι αν διεξαχθεί δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η Ελλάδα  θα τεθεί εκτός Ευρωζώνης και θα σταματήσουν οι πιστώσεις.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την επιστροφή του στην Ελλάδα , διαχώρισε τη θέση από τον πρωθυπουργό, τασσόμενος κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
Τετάρτη 2/11
Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι η εκταμίευση της "πολυπόθητης" 6ης δόσης, θα γίνει μετά το δημοψήφισμα .Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα χαρακτηρίζει "τυχοδιώκτη" τον Γιώργο Παπανδρέου.
Στα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου κυριαρχούν τίτλοι με ελληνικούς χαρακτήρες , όπως το "ΧΑΟΣ" της Liberation.
Τρίτη 01/11
Οι ανακοινώσεις Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκαλούν δυσαρέσκεια σε Παρίσι και Βερολίνο.
Αναταράξεις προκαλείται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η Μιλένα Αποστολάκη ανεξαρτητοποιείται. Η Βάσω Παπανδρέου ζητά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν την παραίτηση Παπανδρέου.
Τη διεξαγωγή εκλογών ζητά ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς , στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Δευτέρα 31/10
Η Ελλάδα μπαίνει επισήμως σε πολιτική κρίση , όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, ανακοίνωσε τηδιεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της συμφωνίας της 27ης  Οκτωβρίου.

http://news247.gr
...

0 σχόλια στο Νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Λουκάς Παπαδήμος.

Δημοσίευση σχολίου