Δελτίο τύπου,Η θέση του Δήμου Αχαρνών για το χαράτσι της Δ.Ε.Η

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Ο Δήμος Αχαρνών στοχεύοντας να στηρίξει του κατοίκους της πόλης, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν σε μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα και οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τα δυσβάσταχτα μέτρα της πολιτείας, προέβη σε υποβολή πρότασης, μέσω του Δημάρχου Αχαρνών ως μέλους της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού η αντιμετώπιση του προβλήματος της επιβολής του «χαρατσίου» και συλλογικά οι δήμαρχοι να απαιτήσουν την άμεση λύση του θέματος.Μέσω αυτής της οδού επιζητούμε να προβούμε σε δράση έμπρακτης και θεσμικά στηριγμένης κοινωνικής αλληλεγγύης, δηλώνοντας την αντίθεσή μας προς τα κέντρα αποφάσεων και παράλληλα ζητώντας άμεση νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του θέματος.

Ο Δήμαρχος Αχαρνών και η διοίκηση του Δήμου δεν θα προβούν σε κινήσεις «εύκολης πολιτικής» χρησιμοποιώντας την οικονομική συγκυρία ως όχημα για δήθεν στήριξη των συμπολιτών μας.

Δεν είναι ορθό ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ να οδηγήσουμε τους δημότες σε πρακτικές «δεν πληρώνω» καθώς είναι βέβαιο, ότι για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους, ο Δήμος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε οικονομικές απαιτήσεις που θα προκύψουν μετά από οποιαδήποτε νομική διαδικασία.

Οι νόμοι του κράτους δεν καταστρατηγούνται με κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά αντίθετα μπορούν να διορθωθούν, μέσα από παρεμβάσεις των αρμοδίων οργάνων, ώστε να αρθεί η καταφανέστατη κοινωνική αδικία που σήμερα συντελείται, έναντι των συνδημοτών μας αλλά και των Ελλήνων.
Επισημαίνουμε, ότι η Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών δέχεται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι έχουν διαπιστώσει λανθασμένες χρεώσεις ως προς την επιβολή του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, με συνέπεια να προχωράει στην έκδοση βεβαιώσεων με τις διορθωμένες τιμές καθώς και υπηρεσιακή αποστολή τους στην ΔΕΗ.

Δε γίνεται γνωστό πως προέκυψε αυτή η θέση του δήμου Αχαρνών.
Αυτή η ανακοίνωση εκφράζει μια σωστή, κατά τη γνώμη μου, άποψη σε αντίθεση στο λαϊκισμό άλλων δημάρχων.
Είναι γνωστή η κατάσταση που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης, που δεν είναι μόνο Ελληνική, αλλά όπως φαίνεται παγκόσμια.
Σε τέτοιες οικονομικές κρίσεις εύκολα αποδίδονται όλα στους πολιτικούς. Για την οικονομική κατάσταση άλλοι λένε ότι φταίνε οι πολιτικοί, άλλοι τα πολιτικά κόμματα, άλλοι οι συνδικαλιστές και άλλοι οι πολίτες. Σε ένα τραπέζι που τρώνε όλοι, άλλοι τρώνε το πιο πολύ, άλλοι τρώνε λιγότερο και σε μερικούς μένουν τα αποφάγια ή τα ψίχουλα. Τελικά όλοι φάγανε, ο καθένα όπως και όσο μπόρεσε.
Όλοι θα υποστούμε το λεγόμενο “χαράτσι” που ενσωματώθηκε στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ένας φόρος θεωρητικά άδικος. Δε μπορεί ένα εισόδημα που φορολογείται ως εισόδημα, που φορολογείται για την κατασκευή της οικοδομής να φορολογείται με δημοτικά τέλη και τέλος να του επιβάλλεται το “χαράτσι”.
Είναι όμως έτσι; Σε μεγάλο μέρος των κατόχων δεν έχει ή έχει φορολογηθεί μερικά το εισόδημα, έχει χαθεί ένα μεγάλο μέρος του ΦΠΑ κατά τη διάρκεια κατασκευής, δεν έχει καταβληθεί ένα μεγάλο μέρος της εισφοράς στο ΙΚΑ. Ένα μεγάλο μέρος στο δημοτικά τέλη δεν καταβάλετε, γιατί στην οικοδομή για άλλα τετραγωνικά βγαίνει η άδεια και άλλα κτίζονται.
Με τα νέα μέτρα που προέρχονται από το καταραμένο “μνημόνιο” υπάρχει δέσμευση για μείωση του ελλείμματος. Για να γίνει αυτό πρέπει  να καταπολεμηθεί  η φοροδιαφυγή. Αυτό δε γίνεται όχι γιατί φταίνε οι πολιτικοί, αλλά οι πολίτες φοροκλέφτες. Δε ζητάμε αποδείξεις, με αποτέλεσμα να μην εισπράττεται ΦΠΑ και να μη δηλώνεται εισόδημα. Οι εφοριακοί που είναι εντεταλμένοι για τη βεβαίωση των φόρων κάνουν την επανάστασή τους για να μη μειωθούν οι μισθοί που κατακτήθηκαν με “αγώνες”!! Οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους το καταλαμβάνουν για να μη μειωθούν οι μισθοί που κατακτήθηκαν και αυτοί με “αγώνες”!! Και η αριστερίζουσα αριστερά ανακάλυψε το “δεν πληρώνω”. Θέλει όμως να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις στην ώρα τους.
Μοναδικός τρόπος σε ένα κράτος, η κυβέρνησή του, να αναπληρώσει τους χαμένους φόρους είναι να το κάνει με τις σίγουρες πηγές, την περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων, τους έμμεσους φόρους σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα και τέλος στην κατοικία. Η τελευταία εισφορά είναι “θεωρητικά” πιο δίκαιη γιατί φορολογεί του έχοντες και κατέχοντες και είναι πρακτικά άδικη να φορολογείται  η κατοικία όταν δεν φέρνει εισόδημα.
Οι προνομιούχοι συνδικαλιστές της ΔΕΗ αποφάσισαν να κάνουν επανάσταση όχι για το “χαράτσι”, αλλά  να μην τους μειωθεί αναλογικά ο μισθός όπως έγινε σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δε μπορούσαν να κατεβάσουν διακόπτες.
Το “χαράτσι” στο λογαριασμό της ΔΕΗ είναι απαράδεκτο για εμάς, αναγκαίο στην όποια κυβέρνηση να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό που για τους παραπάνω λόγους και άλλους λόγους, λόγω της ύφεσης,  παρουσιάζει ελλείμματα.
Το πρόβλημα είναι για αυτούς που έχουν οικονομικό πρόβλημα να πληρώσουν και όχι για αυτούς που για πολιτικούς λόγους δε θέλουν να πληρώσουν.  Δε μπορεί να στερείται το ηλεκτρικό φως σε κάποιο που δεν έχει να πληρώσει την έκτακτη εισφορά γιατί φταίνε κάποιοι άλλοι. Για αυτή την κατηγορία ανθρώπων πρέπει να υπάρξουν “ειδικά οικονομικά κριτήρια” και αν δεν υπάρχουν να αγωνιστούμε να δημιουργηθούν.
Αντί για αυτό πολλοί δήμαρχοι, κυρίως χαρακτηριζόμενοι ως αριστεροί, προσπαθούν με λαϊκίστικα μέτρα να καρπωθούν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. (κλικ εδώ).

Ο δήμος Αχαρνών  πήρε σωστή θέση για το θέμα, μακρυά από λαϊκισμούς.

Εκεί που υπάρχει πρόβλημα στο δήμο Αχαρνών είναι η λάθος τιμή για την αντικειμενική αξία για κάθε περιοχή, πράγμα για το οποίο δεν ευθύνεται η παρούσα δημοτική αρχή. (κλικ εδώ).
Το πρόβλημα τελικά φαίνεται ότι λύνεται!,(κλικ εδώ).

Έτσι πρέπει...

0 σχόλια στο Δελτίο τύπου,Η θέση του Δήμου Αχαρνών για το χαράτσι της Δ.Ε.Η

Δημοσίευση σχολίου