Κινδυνεύουν οι συντάξεις Δεκεμβρίου

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Κινδυνεύουν οι συντάξεις ΔεκεμβρίουΑναζητούνται 450 εκατ. ευρώ από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για την πληρωμή τους   Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, με ορατό το ενδεχόμενο να μην βρεθούν – τελικώς – τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου, οι οποίες καταβάλλονται το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι διοικήσεις των ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αναζητούν άμεσα 450 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως οι συντάξεις και τα δώρα του Δεκεμβρίου.
Την Τετάρτη πρόκειται να επαναληφθεί σύσκεψη του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, για να αναζητηθούν κονδύλια στον προϋπολογισμό ώστε να αποφευχθεί η…«στάση πληρωμών» των ασφαλιστικών ταμείων.
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ανάλογη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας – με την συμμετοχή του κ. Σαχινίδη – στη διάρκεια της οποίας προσδιορίσθηκαν επακριβώς οι ανάγκες των Ταμείων και εξαντλήθηκαν τα ενδεχόμενα αναζήτησης χρημάτων από το εσωτερικό του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω δανεισμού από άλλα Ταμεία.
Ωστόσο κατέστη σαφές ότι οι «άλλες λύσεις» δεν επαρκούν και χρειάζεται επειγόντως η εξεύρεση 450 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα είχε εγκρίνει από το καλοκαίρι, επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για το ΙΚΑ, αναγνωρίζοντας την μείωση των εσόδων που έχει υποστεί το Ταμείο, εξαιτίας της ύφεσης, της αυξημένης ανεργίας, αλλά και της μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε προς τους συναδέλφους του στο υπουργείο Εργασίας ότι «δεν έχει ορατή λύση στο πρόβλημα» και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα σύσκεψη την Τετάρτη, αφού προηγουμένως «ξεσκονίσει»τα υπόλοιπα όλων των «κωδικών του προϋπολογισμού».
Ενδεικτική της κατάστασης και του αδιεξόδου είναι δήλωση στελέχους του υπουργείου που έλαβε μέρος στη σύσκεψη, το οποίο σημείωνε προς «Το Βήμα» πως «αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε, ούτε από πού θα βρούμε τα απαραίτητα κονδύλια, ούτε αν τελικώς θα τα βρούμε».
Το ΙΚΑ αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα ολόκληρο το 2011, έτος που χαρακτηρίσθηκε από τον διοικητή του κ. Ρ. Σπυρόπουλο ως «το χειρότερο στην ιστορία του Ιδρύματος». Σε παλαιότερη δήλωσή του ο διοικητής του Ταμείου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάθε μήνα δίνουμε μάχη για να πληρωθούν οι συντάξεις. Στις 19 κάθε μηνός, αφού διασφαλιστεί το απαραίτητο ποσό, παίρνουμε ανάσα και ξεκινούμε την προσπάθεια για τον επόμενο μήνα».
Το κατά πόσο θα πληρωθούν ή όχι οι συντάξεις του Δεκεμβρίου, θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις του κ. Σαχινίδη.
Πηγή: tovima.gr
...

0 σχόλια στο Κινδυνεύουν οι συντάξεις Δεκεμβρίου

Δημοσίευση σχολίου