ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠ’ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011


ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠ’ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙΑρκετές είναι οι Δημοτικές Αρχές ανά την χώρα που στέκονται στο πλευρό των πολιτών είτε εκδίδοντας ψηφίσματα συμπαράστασης για τα άδικα χαράτσια που η Κυβέρνηση «φορτώνει» στους πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε ακόμη συλλέγοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά για ομαδικές προσφυγές.
Παραδείγματα πολύ κοντά στον Δήμο Αχαρνών και Φυλής, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και ο Δήμος Ιλίου.
Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την αποστολή λογαριασμών με το τέλος ακινήτων, το οποίο για το 2011 θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Στους λογαριασμούς περιλαμβάνεται μήνυμα που αναφέρει ότι σύμφωνα με το Ν. 4021/2011 η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και στην περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού αυτού, να προβαίνει στην έκδοση εντολής διακοπής ρεύματος.

Η αποστολή των φουσκωμένων λογαριασμών με το χαράτσι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς οι πολίτες αδυνατούν να το πληρώσουν.

Ως σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΝΣΚ(435/18-10-2011), οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών διαφορών ενώ το τέλος ακινήτων «ανεξαρτήτως του οργάνου στο οποίο έχει ανατεθεί η είσπραξή του, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα δημόσιο έσοδο, ώστε η οποιαδήποτε διαφορά ως προς την οφειλή και την καταβολή του να αποτελεί φορολογική-διοικητική διαφορά».

Όταν είναι προδήλως φανερό ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι της δημόσιας παρακατάθεσης ή ότι αυτή, ως μέσο εξόφλησης, αντίκειται σε διατάξεις νόμου, τότε το ΤΠΔ όχι μόνο έχει το δικαίωμα αλλά και οφείλει να αρνηθεί την αποδοχή της», προσθέτει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Αναφέρεται ακόμα ότι το κρίσιμο ζήτημα, δηλαδή το κατά πόσον η οφειλή είναι νόμιμη, θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εισηγήθηκε και απηύθυνε σχετική εισήγηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ΝΑ ΜΗΝ δέχεται πληρωμές για λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς το ειδικό τέλος στα ακίνητα.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ένας από τους τρόπους αποφυγής της πληρωμής του τέλους που έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς ταυτόχρονα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ήταν η κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της αξίας του λογαριασμού ρεύματος, χωρίς το ειδικό τέλος ακινήτων.

Με βάση τις ανωτέρω διαπιστώσεις, η Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, κ. Ευτυχία Γαϊτανά-Αποστολάκη, πήρε την πρωτοβουλία, αντί ο Δήμος να συλλέγει έγγραφα και να υποδεικνύει λαθεμένες νομικές επιλογές, βάζοντας σε κίνδυνο και περιπέτειες τους πολίτες του Δήμου μας, προτίθεται να συνεννοηθεί με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος έχει καταθέσει ήδη προσφυγή εναντίον της επιβολής Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, προκειμένου να παρέμβει υπέρ της προσφυγής αυτής στη δικάσιμο που έχει οριστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Παρόμοιο ψήφισμα εξέδωσε και ο Δήμος Ιλίου την Πέμπτη 3/11 για το τέλος ακινήτου μέσω της ΔΕΗ:

«O Δήμος Ιλίου συναισθάνεται βαθύτατα τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι οι κάτοικοι της πόλης μας, καλούμενοι να καταβάλλουν ποσά δυσβάστακτα πλέον για κάθε οικογενειακό εισόδημα, με τη μορφή του ειδικού τέλους στη ΔΕΗ.

Στην κρίσιμη αυτή οικονομική συγκυρία, ο Δήμος μας θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια αρωγής των κατοίκων της πόλης, όπως μέχρι σήμερα έχει πράξει (μηδενική αύξηση δημοτικών τελών, βοήθεια απόρων, συσσίτια κλπ), στοχεύοντας στη δημιουργία κοινωνικής «ομπρέλας προστασίας», με σκοπό τη συσπείρωση και την αλληλεγγύη όλων στις δύσκολες αυτές ώρες

Για το σκοπό αυτό οι πολίτες που επιλέγουν, με δική τους ευθύνη παρά τον Ν. 4021/11, να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και όσοι δε δύνανται για αποδεδειγμένα αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας να καταβάλλουν το σχετικό τέλος μπορούν να προσκομίσουν στην νομική υπηρεσία του Δήμου: α) φωτοτυπία του λογαριασμού και β) το σχετικό αποδεικτικό πληρωμής των λοιπών ποσών πλην του ειδικού τέλους, προκειμένου να το γνωστοποιήσουμε με ομαδικό εξώδικο στη ΔΕΗ, παρέχοντας ταυτοχρόνως οποιαδήποτε νομική συνδρομή.» Παράλληλα ο Δήμος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων του προκειμένου κανένα σπίτι μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα»

ACHARNORAMA
...

0 σχόλια στο ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠ’ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Δημοσίευση σχολίου