Ψήφο... ποιάς εμπιστοσύνης (;)

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011


Ψήφο... ποιάς εμπιστοσύνης (;)
Ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνει δημοψήφισμα για να πει ο λαός ένα ναι ή ένα όχι για τη νέα συμφωνία και ζήτησε ψήφος εμπιστοσύνης για τις επόμενες αλλαγές...                                   Αρχικά ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε δημοψήφισμα για την έγκριση από τον λαό της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος, ενώ στο επιπλέον σχέδιο πρωτοβουλιών ανακοίνωσε και στο γεγονός ότι θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.«Είναι μία εθνική απάντηση με αρχές και κανόνες που θα δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Οι πολίτες θα έχουν τον ισχυρό και κυρίαρχο λόγο και τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε στη δημοκρατική συμμετοχή και δεν την φοβόμαστε. Ζητώ από όλους νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Να ενημερώνεται ο πολίτης και να ακουστούν όλες οι απόψεις. Το δημοψήφισμα δεν είναι υπεκφυγή. Εάν στην περίπτωση που οι πολίτες το καταψηφίσουν δεν θα υλοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση».


Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ξεκινάει την Τετάρτη οπότε την Παρασκευή τα μεσάνυχτα θα έχουμε το αποτέλεσμα.


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου παρέχει απόλυτη διασφάλιση στο τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις, ενώ η παροχή ενισχύσεων προς τις τράπεζες θα γίνει με κοινές μετοχές, που μπορεί να χρειαστεί να περάσουν σε ένα στάδιο κρατικοποίησης για να εξυγιανθούν και να περάσουν μετά σε ιδιώτες, προς όφελος των φορολογουμένων.


Επίσης, διαβεβαίωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα υποστούν απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων είναι ασφαλή, και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.


«Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και όχι στη μέση» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας για άλλη μια φορά τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Ορισμένοι προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να ανακόψουν την πορεία του τόπου. Θα ήθελαν να πέσει η κυβέρνηση δήθεν στο όνομα των πολιτών. Ζούμε σε μια συντεταγμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία με κανόνες. Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και όχι στη μέση της».


Αναφερόμενος στην εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε επιτήρηση συνεχώς από το 2004, με εξαίρεση μια μικρή διακοπή, που όπως ανέφερε, δεν έπρεπε να γίνει.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομιλία του και στα όσα διαδραματίστηκαν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου αλλά και στη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Όσοι νομίζουν ότι θα μείνουν αλώβητοι κάνουν λάθος. Δεν υπονομεύουν την κυβέρνηση αλλά το δημοκρατικό πλαίσιο που κερδήθηκε με αγώνες δεκαετιών. Δεν δικαιολογώ τη βία αλλά συμμερίζομαι την οργή του κόσμου  από αυτά που παραλάβαμε. Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε την ιστορία αλλά να την φτιάξουμε. Να μην επαναλάβουμε την διαίρεση και τον διχασμό που πλήγωσαν τη χώρα. Μόνο όταν είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι τα καταφέρνουμε».


Απάντηση στο επιχείρημα ότι το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2009 μετά από θυσίες και περικοπές έδωσε ο πρωθυπουργός με ένα παράδειγμα. «Το 2009 η Ελλάδα είχε πάρει φόρα έτρεψε με 200 χλμ την ώρα αλλά προς λάθος κατεύθυνση. Ακόμη και να βάλεις φρένο ώσπου να γυρίσει το αμάξι φορτώσαμε ακόμα χλμ χρέους. Ήρθαν να μας δώσουν βενζίνη για να τα καταφέρουμε και έκοψαν και δρόμο» εξήγησε ο Γιώργος Παπανδρέου.  
http://www.parapliroforisi.gr
...

0 σχόλια στο Ψήφο... ποιάς εμπιστοσύνης (;)

Δημοσίευση σχολίου