Νέα μείωση στο μισό των κλινικών του ΕΣΥ

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Το ΕΣΥ διαθέτει 1.950 κλινικές με 46.000 κλίνες, με κάλυψη 70%
Σε περαιτέρω μείωση, ακόμη και κατά 50%, των κλινικών και των τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς θεωρεί ότι δεν επαρκούν οι μέχρι τώρα συγχωνεύσεις.


Το ΕΣΥ διαθέτει 1.950 κλινικές με 46.000 κλίνες, με κάλυψη 70%
Σχετικές προτάσεις αναμένονται από την επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια απολογισμού του έργου του υπουργείου.
Σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει 1.950 κλινικές, με 46.000 κλίνες, από τις οποίες οι 36.000 είναι ενεργές και έχουν κάλυψη 70%, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό, αρκεί για τη μείωση κατά 50% μόνο η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος του Γ. Γεννηματά, που είχε υπογραφεί το 1987.
Πρόσθεσε ότι ο κ. Λιαρόπουλος ετοιμάζει ένα σχέδιο που δεν θα αφορά όλο το ΕΣΥ, θα αφορά όμως ορισμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα ιδιόρρυθμα αυτά νοσοκομεία του μεσαίου χώρου και το μικρό νοσοκομείο του Ολυμπιακού Χωριού. Τελικός στόχος, είπε, είναι «να πάμε σε 1.000 κλινικές, σε 1.000 τμήματα δηλαδή, όπως τα λέει ο νόμος, και 250 τομείς».
Οσον αφορά το θέμα της αύξησης των αυτοκτονιών, ο υφυπουργός Μ. Μπόλαρης ανέφερε χθες πως ετοιμάζεται ένα δίκτυο με κοινωνικές αντένες σε επίπεδο χώρας, στα πρότυπα αντίστοιχου του Καναδά, που λειτουργεί και σε κράτη της Ευρώπης.
Οι αυτοκτονίες
Αξιοποιεί συμπεράσματα της επιστήμης, η οποία λέει πως ένας πολίτης, προτού παρουσιάσει κρίση ή φτάσει στο τελικό διάβημα, κινείται σε χώρους όπως είναι τα δικαστήρια, η Αστυνομία, η εφορία, το νοσοκομείο, η εκκλησία.
Το σύστημα λειτουργεί εκπαιδεύοντας φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, δικηγόρους, δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους, φαρμακοποιούς, εφοριακούς, οι οποίοι μπορούν να διαγνώσουν στη συμπεριφορά του πολίτη, που προσέρχεται για τις υπηρεσίες, τα ειδικά εκείνα προβλήματα ώστε να χτυπήσουν το καμπανάκι, να συνδεθούν με την Κοινωνική Υπηρεσία ή με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, για να προληφθεί η αυτοκτονία.
Οι πλαστικές
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας έθεσε χθες το θέμα των επεμβάσεων αισθητικής χειρουργικής που πραγματοποιούνται σε δημόσια νοσοκομεία, για το οποίο έχει ζητήσει μάλιστα εισαγγελική παρέμβαση, καθώς όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά επεκτείνεται! Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί στον ιδιωτικό τομέα να γίνονται επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής με 4.500-5.000 ευρώ κόστος με αισθητικό αποτέλεσμα και να προσφέρονται οι ίδιες υπηρεσίες από δημόσιο νοσοκομείο με 2.000 ευρώ, με την κλοπή των υλικών και των εγκαταστάσεων των νοσοκομείων». Τόνισε ότι τέτοιου είδους επεμβάσεις δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό που γίνεται είναι παράνομο.
Τέλος, όσον αφορά τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τη μελέτη που εμφανίζει τη χώρα μας να υποφέρει από μεγάλη δημοσιονομική κρίση, με συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και στην ελεύθερη πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «η Ελλάδα είχε, έχει και θα έχει το πιο προωθημένο σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας με μία από τις ταχύτερες ανταποκρίσεις», ενώ πρόσθεσε πως θα απαντήσει και γραπτώς.

http://www.enet.gr
...

0 σχόλια στο Νέα μείωση στο μισό των κλινικών του ΕΣΥ

Δημοσίευση σχολίου