EKTAKTO.........«Η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα μείνει στο Ευρώ»

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011, 00:06

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ξεκαθάρισαν ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί μόνο εφόσον η Ελλάδα τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της απέναντι στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και κυρίως της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.
Παράλληλα, έθεσαν θέμα γρήγορης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (αναφέρθηκαν η 4η και η 5η Δεκέμβρίου) και έκαναν σαφές ότι από το αποτέλεσμά του θα κριθεί η παρουσία της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ.


«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας. Το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Είπαμε περίπου στις 4 Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα, θέλουμε να μείνει και θα κάνουμε τα πάντα γι αυτό. Οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι. Κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε δυνατό το Ευρώ», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.


«Υπάρχουν κανόνες για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης και δεν μπορούμε να δεχθούμε παραβίαση των κανονων αυτών από καμία χώρα», συμπλήρωσε.


Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «η έκτη δόση μπορεί να πληρωθεί μόνο αν η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου».


«Το δημοψήφισμα αλλάζει το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και αν γίνει πρέπει να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου και το ερώτημα πρέπει να είναι ναι ή όχι στην Ευρωζώνη. Αν η ο ελληνικός λαός πει δεν το θέλουμε, θα το σεβαστούμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε το Ευρώ», εξήγησε.


«Oι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου είναι ορθές και πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα», πρόσθεσε.


Παράλληλα, οι δύο ηγέτες δεν έκρυψαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς την ξεκάθαρα «μονομερή» και απόφαση που ελήφθη «χωρίς να συζητήσει μαζί μας». Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στην «Ελλάδα απουσιάζει η συναίνεση», βασικό εμπόδιο για την εξυγίανση των οικονομικών της.


Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση με Μέρκελ και Σαρκοζί


Πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου προηγήθηκε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, με τους δύο ευρωπαίους ηγέτες να ασκούν ισχυρές πιέσεις στον πρωθυπουργό της Ελλάδας προκειμένου να αποφασίσει είτε την απόφαση του δημοψηφίσματος είτε την άμεση διεξαγωγή του. Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου φάνηκε αμετακίνητός στην απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, αρνούμενος να αποσύρει τις πιέσεις παρά τις εξαγγελίες.


Νωρίτερα, τόσο η γαλλική «Le Monde» όσο και η βρετανική «The Guardian» είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης συνδέεται άμεσα με τον χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Την ίδια άποψη είχε εκφράσει νωρίτερα και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της κ. Λαγκάρντ πως έχει παγώσει η εκταμίευση του πακέτου των 8 δισ. ευρώ μέχρι η Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.

Μίνι σύνοδος την Πέμπτη «για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα»

Στο μεταξύ, βαρύ είναι το κλίμα, μετά και την ανακοίνωση για μίνι σύνοδο Ευρωπαίων αξιωματούχων αύριο, Πέμπτη, «για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα», πριν τη Σύνοδο των G20. Υπενθυμίζεται πως σε αυτή θα συμμετάσχει και η Ισπανία η οποία δεν είναι μέλος των G20.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, στις 11:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθούν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, ενώ το παρών θα δώσουν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
http://www.zougla.gr
...

0 σχόλια στο EKTAKTO.........«Η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα μείνει στο Ευρώ»

Δημοσίευση σχολίου