Καμπανάκι για ντόμινο χρεοκοπιών από Moody's

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

moodysΑναταραχή προκαλεί στις αγορές ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος απειλεί ανοιχτά το αξιόχρεο όλων των χωρών της Ε.Ε.
Η ραγδαία εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη θέτει υπό αμφισβήτηση τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Εκτίμησε πάντως ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ευρωζώνη θα προστατευτεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει...
πάντα η πιθανότητα αρνητικών αξιολογήσεων στο μεσοδιάστημα.

Ο οίκος Moody's, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνει πως η πολιτική απόφαση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση θα ληφθεί μόνο μετά από σειρά γεγονότων που θα προκαλέσουν σοκ, κάτι που θα οδηγήσει περισσότερες χώρες στο να μην έχουν πρόσβαση στις αγορές και να χρειαστούν πακέτα οικονομικής στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την Ιταλία και την Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των οίκων αξιολόγησης, ενώ πριν από μερικές ημέρες η Γερμανία είδε για πρώτη φορά μια μικρή αύξηση στα επιτόκια δανεισμού της.

Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει, παράλληλα, πως έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αρνητικά σενάρια. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την πολιτική αβεβαιότητα σε Ελλάδα και Ιταλία, την αβεβαιότητα γύρω από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα απομείωσης των ελληνικών ομολόγων και την περαιτέρω επιδείνωση στις προοπτικές της οικονομία της Eυρωζώνης.

"Η πιθανότητα πολλαπλών χρεοκοπιών από χώρες της ευρωζώνης, δεν είναι πλέον αμελητέα. Κατά την άποψή μας, όσο περισσότερο συνεχίζεται η κρίση ρευστότητας, τόσο ραγδαία αυξάνεται η πιθανότητα χρεοκοπιών".

Ακόμη, υποστηρίζει ότι στο ενδεχόμενο σειράς χρεοκοπιών, αυξάνεται η πιθανότητα ένα και πλέον μέλη να αποχωρήσουν από την Eυρωζώνη.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σκοπεύουν να καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα την πρόταση για συγκρότηση μιας ομάδας κρατών στα πλαίσια της ευρωζώνης.

Μέλη αυτής της ομάδας μπορούν να γίνουν όσα κράτη είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν αυστηρά κριτήρια για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και τον έλεγχο του εθνικού τους προϋπολογισμού από αυτήν ομάδα.

Από news247...

0 σχόλια στο Καμπανάκι για ντόμινο χρεοκοπιών από Moody's

Δημοσίευση σχολίου