Μαχαίρι ως και 45% στις επικουρικές συντάξεις - Περικοπές στο εφάπαξ

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

συντάξειςΣτα μέσα Ιανουαρίου θα κατατεθεί η τροπολογία για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, οι ρυθμίσεις της οποίας θα έχουν ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη με τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ταμείων και τη μείωση του κόστους εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, θέματα που θα απασχολήσουν την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα κυμανθεί από 10% έως 15% μεσοσταθμικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις προβληματικών ταμείων, θα φθάσει έως το 45%.

Ακόμη, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο ταμείο με την ενοποίηση πέντε μεγαλύτερων φορέων επικουρικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ιδιωτικού τομέα, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών), ενώ θα καθιερώθουν ενιαίοι κανόνες χορήγησης και ποσοστού υπολογισμού της σύνταξης.

Περικοπές θα υπάρξουν και στις εφάπαξ παροχές, ενώ θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, όπως η ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτόφωρου για όσους οφείλουν εισφορές από 150.000 ευρώ και άνω.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν και οι απαιτήσεις της Tρόικα για ενδεχόμενες αλλαγές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η Tρόικα δεν έχει ζητήσει μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα ή κατάργηση των δώρων. Η κυβέρνηση λαμβάνει ήδη μέτρα για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους, με τη μείωση κατά 10% των εισφορών από 1ης Μαρτίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει, θα τεθεί συνολικά το ζήτημα του κόστους εργασίας, καθώς και όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.


http://www.iefimerida.gr...

0 σχόλια στο Μαχαίρι ως και 45% στις επικουρικές συντάξεις - Περικοπές στο εφάπαξ

Δημοσίευση σχολίου