Παραιτήθηκαν καταγγέλοντας

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

largeΠαραίτηση - "βόμβα" των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη που στην επιστολή τους κάνουν λόγο για παρεμβάσεις και προσκόμματα στο έργο τους, ενώ καταγγέλουν πως μέχρι σήμερα δεν είχαν ούτε καν την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή τους προς τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελη ζητούν την αντικατάστασή τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και αναφέρουν μεταξύ άλλων:

"Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση στις ιδιάζουσες σχέσεις μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος αποδεχθήκαμε ασθμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας.

Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε τις ανοχές παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων, η συγκρουσιακή μας πορεία, με γνώμονα πάντα τη νομιμότητα, ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας. Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα ως αυτοσκοπό, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ'υπαγόρευση.

Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκληματος.

Γι' αυτούς τους λόγους παραιτούμαστε από τη θέση του οικονομικού εισαγγελεά".

Σκληρή απάντηση από Οικονομικών & Δικαιοσύνης
Σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης αναφέρουν πως πληροφορήθηκαν την παραίτηση από αναρτήσεις στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ.

Οι δύο υπουργοί κάνουν λόγο για προσπάθεια δημιουργίας της εντύπωσης ότι υπάρχει παρέμβαση στο έργο των εισαγγελέων με αφορμή την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει προς τη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο τη θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα αναλαμβάνει, αντί για αντεισαγγελέας εφετών, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:"Η βεβιασμένη και υπερβολική δημόσια αντίδραση των δύο αντιεσαγγελέων Εφετών, που δημιουργεί την εντύπωση ότι οι θεσμοί δυσλειτουργούν και συνιστά παρέμβαση στα καθήκοντά τους ακόμη και η σκέψη να ανατεθούν τα καθήκοντα του οικονομικού εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συνιστά σαφή προσβολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και θέτει σημαντικά ζητήματα κύρους και αξιοπιστίας της δικαιοσύνης, επί των οποίων είναι βέβαιον ότι θα επιληφθεί αμέσως ο κ.εισαγγελέας του Αρείου Πάγου".

"Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο υπαινιγμούς και αοριστίες και μάλιστα από εισαγγελικούς λειτουργούς τεταγμένους στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολύ σημαντικά και συγκεκριμένα βήματα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής με την ενεργοποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων και είναι κρίμα να δημιουργούνται τώρα εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει θέμα 'υπαγόρευσης ή απαγόρευσης' στη δράση του ως εισαγγελικού λειτουργού, οφείλει να αναφέρει αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετικά συμβάλλει στη δημιουργία 'γκρίζων ζωνών' που τόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει τα τελευταία χρόνια τον δημόσιο βίο."

Τι χειρίζονταν
Οι υπό παραίτηση εισαγγελείς όταν ερωτήθηκαν από δημοσιογράφους για τις παρεμβάσεις που καταγγέλλουν, παρέπεμψαν στις υποθέσεις που ερευνούν, χωρίς να δώσουν παραπάνω στοιχεία. Μερικές από αυτές είναι:

Δανειοδότηση κομμάτων
Καταγγελίες για φούσκωμα του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ
Πρόστιμα από λαθρεμπόριο καυσίμων
Καταγγελίες Κουσελά για λίστες φοροφυγάδων
Μίζες εφοριακών
Καταγγελίες για εμπλοκή του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, με εταιρία που επένδυε σε CDS


http://www.megatv.com...

0 σχόλια στο Παραιτήθηκαν καταγγέλοντας

Δημοσίευση σχολίου