Ένας νέος ιός πλήττει τα μηρυκαστικά στην Ευρώπη

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Ένας νέος ιός που επηρεάζει τα πρόβατα και βοοειδή, βγήκε το περασμένο φθινόπωρο στη βόρεια Ευρώπη. Σχεδόν 300 αγροκτήματα έχουν πληγεί μέχρι στιγμής στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.
Ονομάζεται "ιός Schmallenberg" το όνομά του από τη γερμανική πόλη κοντά στην Κολωνία, όπου διαπιστώθηκε για πρώτη φορά .  Αυτό το νέο παθογόνο προκαλεί αποβολές ή γενετικές ανωμαλίες και σοβαρές βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα σε νεαρά ζώα που έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πυρετός και διάρροια και μια απότομη μείωση της παραγωγής γάλακτος. «Πολλά αρνιά ψώφησαν και πολλά έχουν μεγάλες δυσμορφίες. Αυτή είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία των ζώων στην Ευρώπη », λέει στο περιοδικό Science , ο Wim Van der Poel. "Σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ 20% και 50% των αμνών δεν είναι καλά και τα περισσότερα από αυτά ψώφησαν", δήλωσε ο Thomas Mettenleiter, απο το Friedrich-Loeffler Ινστιτούτο, της Γερμανίας. Οι εμπορικές συνέπειες δεν άργησαν, η Ρωσία έχει ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές κρέατος από την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, και η Κίνα θα εξετάσει επίσης τη δυνατότητα αυτή. Η επιδημία φαίνεται να κερδίζει έδαφος: Περισσότερα από εκατό αγροκτήματα επηρεάστηκαν στο Βέλγιο. Στη Γαλλία, ένα σχέδιο παρακολούθησης υλοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων (EB). Εκτός από τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στη Λορένη, οι άλλες ύποπτες περιπτώσεις αναλύονται. "Είναι πιθανό ότι ο ιός θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Wim van der Poel.  

Διανέμονται από μια σκνίπα
Ο ιός έχει σχέση με Schmallenberg orthobunyavirus, μια ομάδα όπου μέχρι τώρα λίγο έχει μελετηθεί. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης και την πρόληψη των ασθενειών, δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ενώ εξακολουθεί να είναι προσεκτικοί,επειδή τριάντα από αυτήν την ομάδα των ιών σήμερα στη Λατινική Αμερική, μπορεί να προκαλέσει ασθένεια σε ανθρώπους με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Για το λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο συνιστά επιδημιολογική παρακολούθηση των αγροτών και των κτηνιάτρων σε επαφή με άρρωστα ζώα. Σήμερα δεν υπάρχει κτηνιατρική θεραπεία ή εμβόλιο για την καταπολέμηση αυτού του νέου παθογόνου. Θεωρητικά, τα μηρυκαστικά δεν πρέπει να επιτρέπεται να τα μολύνουν. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα, όπως φαίνεται από τις πολυάριθμες περιπτώσεις των νεαρών μόσχων και αρνιών με αποτέλεσμα να μολυνθεί από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές του Friedrich-Loeffler Ινστιτούτο εντόπισαν γενετικές αλληλουχίες του ιού, τα οποία μπορούν πλέον να προβληθούν. Επίσης, ήταν σε θέση να απομονώσουν τον ιό και να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο. Ήταν σε θέση να μολύνει τα βοοειδή και τα τρία πειραματικά που έγιναν, παρατηρούνται τα ίδια χαρακτηριστικά συμπτώματα: πυρετός και διάρροια. Η επιδημία τον χειμώνα είναι αδρανής. Η άφιξη της άνοιξης με την επιστροφή των εντόμων, αναμένεται με αμηχανία....

0 σχόλια στο Ένας νέος ιός πλήττει τα μηρυκαστικά στην Ευρώπη

Δημοσίευση σχολίου