ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΝ ΟΕΚ

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

ΟΝΟΜΑ ΕΙΚΟΝΑΣΑκολουθεί απομαγνητοφωνημένο κομμάτι της συνέντευξης του κυβερνητικού εκπρόσωπου Π.Καψή στο πρωινό του ΑΝΤ1 και στον Γ.ΠαπαδάκηΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε Καψή.

ΚΑΨΗΣ: Καλημέρα κύριε Παπαδάκη.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είστε καλά;

ΚΑΨΗΣ: Δόξα τω Θεώ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς δεν είμαστε καλά. Και να σας πω γιατί; Θα σας πω δύο μόνο γεγονότα. Το ένα είναι το χαράτσι της ΔΕΗ…

ΚΑΨΗΣ: Ο φόρος, λέτε, στα ακίνητα;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς θα το λέτε έτσι, εγώ θα το λέω «χαράτσι».

ΚΑΨΗΣ: Γιατί κύριε Παπαδάκη; Μπαίνει ένας φόρος, ο οποίος θα είναι τουλάχιστον αναλογικός με την περιουσία. Γιατί θα τον πείτε «χαράτσι»; Λέμε για τη φοροδιαφυγή και όταν μπαίνει ένας φόρος, ο οποίος έχει κάποιες πιθανότητες να πληρωθεί και από ανθρώπους οι οποίοι ενδεχομένως κάνουν φοροδιαφυγή και ξέρουμε πόσοι κάνουν, τον λέμε «χαράτσι».

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν ήταν ο πρώτος, δεν θα είχα αντίρρηση, αλλά ξέρετε πόσοι…

ΚΑΨΗΣ: Άρα, στο φόρο είστε εντάξει. Για τους άλλους…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, με τους πολλούς φόρους…

ΚΑΨΗΣ: Ξέρετε, επειδή είμαστε σε δύσκολη φάση ως χώρα, νομίζω ότι όλοι πρέπει να είμαστε μετρημένοι και όσο μπορούμε πιο προσεκτικοί στα λόγια μας. Γι` αυτό με βλέπετε από την πρώτη στιγμή…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το πιστεύω, αλλά η δική μου άποψη είναι ότι είναι «χαράτσι», η δική σας είναι «φόρος». Αυτό το έλεγα και στον κ. Βενιζέλο προχθές και είπα ότι ο καθένας έχει την άποψή του. Για μένα θα παραμείνει χαράτσι. Και ξέρετε πώς ενισχύεται η άποψη ότι είναι χαράτσι;

ΚΑΨΗΣ: Έχετε και εσείς να κάνετε τη δουλειά σας… Όλοι έχουμε να κάνουμε τη δουλειά μας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακριβώς, άλλωστε πριν από λίγο καιρό κάναμε την ίδια δουλειά.

ΚΑΨΗΣ: Εγώ ήμουν σε εφημερίδα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, όμως, για το αν αλλάξατε δουλειά. Καμία δουλειά δεν είναι κύριε υπουργέ.

ΚΑΨΗΣ: Σωστό και αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με χιούμορ για να ξεκινήσουμε και να μπούμε στα σκληρά. Έλεγα τώρα για το τέλος, χαράτσι, όπως θέλετε να το πούμε, όπου ειλικρινά δείχνει ότι δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη, ακόμη και σε μια κυβέρνηση, η οποία έχει λίγους μήνες θητεία, γιατί, με τα δύο τελευταία γεγονότα: Το ένα είναι ότι ψάχνει να βρει αντικαταστάτη του κ. Παπουτσή, δέκα ημέρες…

ΚΑΨΗΣ: Δυο λεπτά…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δέκα ημέρες ψάχνετε να βρείτε ότι θα γίνει τράμπα;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, δεν ψάχνει. Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός γύρισε από τις Βρυξέλλες την Κυριακή το βράδυ. Ουσιαστικά από την Κυριακή το βράδυ μέχρι την Τρίτη το βράδυ… Δύο ημέρες χρειάστηκαν για να γίνει ανασχηματισμός- σε μια κυβέρνηση η οποία έχει ιδιαιτερότητες.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και μια χώρα έχει τις ιδιαιτερότητες. Στο διάστημα αυτό…

ΚΑΨΗΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε ουσιαστικά δύο μήνες μπροστά μας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως, αλλά στο διάστημα αυτό που παραιτήθηκε ο κ. Παπουτσής, σκότωσαν έναν περιπτερά, σκότωσαν μια γυναίκα…

ΚΑΨΗΣ: Για το όνομα του Θεού, γιατί κάνετε αυτά τα πράγματα; Επειδή δεν είχε υπουργό σκότωσαν τον περιπτερά;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, βέβαια.

ΚΑΨΗΣ: Τότε γιατί τα συνδέετε;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί τα συνδέω; Γιατί δεν θα έπρεπε…

ΚΑΨΗΣ: Κακώς τα συνδέετε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα σας πω ότι τα συνδέω καλώς, γιατί σε περίοδο έξαρσης της εγκληματικότητας, δεν αφήνεις ακέφαλο ένα υπουργείο τέτοιο…

ΚΑΨΗΣ: Μα δεν ήταν ακέφαλο το υπουργείο. Κατ` αρχάς, η αστυνομία έχει ιεραρχία ενώ παρέμενε και ο υφυπουργός ο οποίος κάλυπτε τις ανάγκες. Ο υπουργός δεν θα μείωνε τις ληστείες! Είναι πολύ σοβαρό θέμα η εγκληματικότητα για να την αντιμετωπίζουμε έτσι κύριε Παπαδάκη.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Με το χαράτσι τώρα, το τέλος, για να μη σας δυσαρεστήσω, κάθε δύο-τρεις ημέρες έχουμε μια εγκύκλιο, κάθε δύο-τρεις ημέρες έχουμε μια ερμηνεία από τη ΔΕΗ.

ΚΑΨΗΣ: Υπήρξε μια σύγχυση, είναι φανερό. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ σοβαρό και εδώ. Γιατί από τη μια πλευρά δεν πρέπει να κοπεί ο λογαριασμός του ηλεκτρικού για κανέναν που δεν έχει να πληρώσει -και αυτό μέχρι στιγμής έχει συμβεί και πρέπει να διατηρηθεί- κι από την άλλη πλευρά είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση και πρέπει να εισπραχθούν τα έσοδα. Αυτοί είναι δύο στόχοι οι οποίοι πρέπει να υπηρετηθούν ταυτόχρονα. Προκλήθηκε πράγματι μια ασυνεννοησία που ελπίζω ότι από σήμερα θα τελειώσει. Προφανώς έχετε δίκιο, υπήρξε αυτή η ασυνεννοησία.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι όμως θέμα ασυνεννοησίας, είναι ότι μέχρι χθες, άλλα έλεγε το υπουργείο, άλλα έλεγε η ΔΕΗ…

ΚΑΨΗΣ: Αυτό είναι η ασυνεννοησία. Αυτό λέμε. Και νομίζω ότι χθες το βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών τα ξεκαθάρισε τα πράγματα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να σας πω ότι σήμερα το πρωί, πολίτες πήγαιναν σε υποκαταστήματα της ΔΕΗ, έλεγαν ότι θα πληρώσουν μόνο το ηλεκτρικό και τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ δέχονταν να πληρωθεί μόνο το ηλεκτρικό.

ΚΑΨΗΣ: Μην το συζητάμε, έχετε δίκιο. Σας λέω, είναι ζήτημα της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών να το τελειώσουν. Σήμερα, νομίζω ότι θα τελειώσει.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και ξέρετε με ποια δικαιολογία; Θα σας πω τη δικαιολογία, τη μόνιμη, που όχι ένας Τόμσεν, 50 Τόμσεν να έρθουν εδώ, αυτό δεν το λύνουν. Δεν έχει φθάσει, λέει, η εγκύκλιος στη ΔΕΗ.

ΚΑΨΗΣ: Φαντάζομαι ότι σήμερα θα φθάσει.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταλαβαίνετε, όμως. Και θα ζητήσουμε συγνώμη από τις εκατοντάδες χιλιάδες των ταλαιπωρημένων;

ΚΑΨΗΣ: Δεν ξέρω αν είναι εκατοντάδες χιλιάδες ταλαιπωρημένοι…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πεντακόσιες χιλιάδες…

ΚΑΨΗΣ: Και από έναν ταλαιπωρημένο – αν έχει κάποιος ταλαιπωρηθεί άδικα – πρέπει να ζητάμε πάντα συγνώμη. Ασφαλώς.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το έχουμε ακούσει πολλές φορές, κύριε υπουργέ, γι` αυτό…

ΚΑΨΗΣ: Είναι σαφές…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να έρθουμε τώρα στα άλλα. Πώς πάει το «κούρεμα»; Εδώ το μεγάλο πρόβλημα είναι με τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι στιγμής, από τα 14 ασφαλιστικά ταμεία, 7 έχουν πει «ναι», 5 έχουν πει «όχι» και 2 θα αποφασίσουν σήμερα.

ΚΑΨΗΣ: Το «κούρεμα», όπως ξέρουμε όλοι, είναι μια διαδικασία πρωτοφανής και πρωτόγνωρη παγκοσμίως. Μιλάμε για μείωση του χρέους που θα πλησιάσει τα 100 δισεκατομμύρια, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει και αλλάζει τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία. Ελαφρύνει τον προϋπολογισμό από 7 δισεκατομμύρια τόκους κάθε χρόνο, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωριστεί. Τώρα, το τι θα γίνει με τα ταμεία, ποιοι θα μετάσχουν, ποιοι δεν θα συμμετάσχουν, θα το δούμε στο τέλος. Έχουμε μέχρι αύριο, να δούμε τι θα γίνει.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα…

ΚΑΨΗΣ: Για τα ασφαλιστικά ταμεία, το έχουμε ξανασυζητήσει πάρα πολλές φορές. Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία ζουν από τον προϋπολογισμό. Δίνει 14 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός, οι φορολογούμενοι, για να πληρωθούν οι συντάξεις. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, αλλά αντιμετωπίζεται κυρίως από τον προϋπολογισμό. Να μην το ξεχνάμε αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με μια κουβέντα αυτό…

ΚΑΨΗΣ: Ασφαλώς, δεν τελειώνει.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, γιατί ξέρετε…

ΚΑΨΗΣ: Τα 14 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν – αν ήταν τόκος ομολόγου και πληρωνόταν από αυτό – σε περίπου 300 δισεκατομμύρια. Για να καταλάβετε ποια είναι η συμβολή αλλά και το πρόβλημα, αν θέλετε, το ασφαλιστικό, σήμερα στη χώρα μας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν δεν είχαν παραγραφεί τα αδικήματα υπουργών, Πρωθυπουργών που έβγαιναν και έλεγαν «παίξτε στο χρηματιστήριο» και υποχρέωναν τα ταμεία να βάζουν τα λεφτά στο χρηματιστήριο την «εποχή της φούσκας»…

ΚΑΨΗΣ: Δεν είναι έτσι…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, έτσι είναι κύριε υπουργέ. Είναι κοντά μου ο κ. Ρομπόλης και μπορεί να σας πει, πόσο έχασαν τα ταμεία την «εποχή της φούσκας»…

ΚΑΨΗΣ: Το ασφαλιστικό μας πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο από αυτό…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι πολύ σοβαρότερο.

ΚΑΨΗΣ: … Από το χρηματιστήριο. Και το ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά. Ξέρουμε τι γινόταν, ξέρουμε πώς βγαίναμε στη σύνταξη σε 15 και 20 χρόνια, ξέρουμε πόσοι δεν πληρώνουν τις εισφορές, ακόμη και σήμερα. Το πρόβλημα είναι σοβαρό…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και τι κάναμε τόσα χρόνια γι` αυτούς που δεν πλήρωναν;

ΚΑΨΗΣ: Εμένα ρωτάτε; Γιατί δεν ρωτάμε όλοι, ως κοινωνία, τι κάναμε;

ΡΟΜΠΟΛΗΣ: Η μια διάσταση του προβλήματος είναι αυτή που περιγράφετε, αλλά και η άλλη διάσταση του προβλήματος είναι ο ανορθολογισμός στη διαχείριση των πόρων.

ΚΑΨΗΣ: Προφανώς. Πάντα υπάρχει ανορθολογισμός στη διαχείριση των πόρων κύριε Ρομπόλη. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε συνταξιούχους και δεν έχουμε τις ανάλογες εισφορές όλα αυτά τα χρόνια.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάποιος δεν τις πλήρωνε τις εισφορές, κάποιος δεν πίεζε να πληρωθούν οι εισφορές…

ΚΑΨΗΣ: Ή κάποιοι έβγαζαν διατάξεις και χωρίς λεφτά δίναμε συντάξεις. Όλα αυτά είναι μέσα στο πρόβλημα. Τώρα πρέπει να το λύσουμε, πρέπει να προχωρήσουμε. Να μείνουμε στο παρελθόν; Εγώ δεν μπορώ να μείνω στο παρελθόν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εις βάρος, όμως, του 80% των Ελλήνων, οι οποίοι είναι συνεπείς.

ΚΑΨΗΣ: Εις βάρος του 80% όλων μας. Αλλά τι να κάνουμε; Πρέπει να προχωρήσουμε. Ότι υπάρχουν ευθύνες από το παρελθόν, το ξέρουμε όλοι.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω ένα πάρα πολύ πρόσφατο;

ΚΑΨΗΣ: Βεβαίως να μου πείτε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκατόν τριάντα τρεις περιπτώσεις μεγαλο-οφειλετών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι συνελήφθησαν και δεν είναι λόγια δικά μου, είναι λόγια του κ. Παπουτσή, συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη για είσπραξη 500 εκατομμυρίων ευρώ -350 μας έλειψαν και κόψαμε τις επικουρικές- δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ το κράτος και ο κ. Παπουτσής ξέρετε τι κατήγγειλε; Ότι δεν πήγε κανένας υπάλληλος από τα αρμόδια υπουργεία για να υποστηρίξει τις προσφυγές, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να φάνε από πέντε έως οκτώ μήνες, ένα χρόνο, με αναστολή και τελειώσαμε. Ξέρετε, θεωρώ τον εαυτό μου…

ΚΑΨΗΣ: Δεν το ξέρω και μπορεί να είναι έτσι. Δεν το ξέρω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ρωτήστε τον κ. Παπουτσή, τον μέχρι πρότινος υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

ΚΑΨΗΣ: Εκείνο που ξέρω όμως και το ξέρετε και εσείς, είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε οικονομική αστυνομία που συλλαμβάνει φοροφυγάδες και για πρώτη φορά, σοβαρά συμφέροντα χτυπιούνται.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χρήμα μπήκε στο ταμείο;

ΚΑΨΗΣ: Μπαίνει και χρήμα…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μπήκε.

ΚΑΨΗΣ: Δυο λεπτά, μη νομίζετε ότι το ασφαλιστικό μας πρόβλημα είναι μόνο το να συλλάβουμε κάποιους. Αλλά, για πρώτη φορά έχουμε και συλλήψεις. Και ξεχνάτε μια πολύ μεγάλη ιστορία με τα γενόσημα. Εξοικονομούνται δισεκατομμύρια και δίνεται μια μεγάλη μάχη από την κυβέρνηση. Δε λέω ότι θα λυθούν όλα αύριο το πρωί, αλλά προχωράμε. Και αυτό είναι σημαντικό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, αύριο ολοκληρώνεται το PSI, το «κούρεμα». Πάλι ζούσαμε με την αγωνία, κάθε δέκα-δεκαπέντε ημέρες, ζούμε με την αγωνία, πώς θα πάει, πώς δεν θα πάει. Βέβαια, δεν είναι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι και οι ιδιώτες, που είναι ένα τεράστιο και ηθικό ζήτημα…

ΚΑΨΗΣ: Το έχουμε πει αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Διότι ξέρετε κάτι, οι ιδιώτες οι οποίοι έχουν επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και είναι άνθρωποι νοικοκυραίοι. Δεν μιλάω γι` αυτούς που «ψώνισαν»…

ΚΑΨΗΣ: Θα το δούμε –είπαμε- μετά. Να ολοκληρωθεί το PSI και θα το δούμε μετά. Μην το θίγουμε αυτή τη στιγμή, δεν κάνει. Δεν θα ήταν σωστό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα κάνετε κάτι με αυτούς, πάντως;

ΚΑΨΗΣ: Είπαμε ότι θα δούμε μετά τι θα γίνει.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μένω σε αυτό, στη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει. Και για να σας βοηθήσω, δεν αναφερόμαστε σε αυτούς που αγόρασαν ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, σε τιμή ευκαιρίας, με 40%-50% της αξίας τους. Αυτοί είναι κερδοσκόποι.

ΚΑΨΗΣ: Έχει γίνει από πολλούς. Το ξέρετε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μου λέτε τώρα, τελειώνει το έργο της κυβέρνησης και αν ναι, πότε; Και πάμε για εκλογές; Γιατί, ακούστε, άλλα λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., άλλα λέει η Ν.Δ., που είναι οι βασικοί μέτοχοι και ο μέχρι πρότινος εταίρος, ο οποίος αποχώρησε, ο κ. Καρατζαφέρης. Πότε θα έχουμε εκλογές;

ΚΑΨΗΣ: Θα γίνει το PSI, θα έρθει η δανειακή σύμβαση, θα ψηφιστεί από τη Βουλή, θα ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων και νομίζω ότι μετά έρχεται η απόφαση των εκλογών.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό που λένε, τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου. Δηλαδή, την τελευταία Κυριακή του Απρίλη ή την πρώτη του Μάη, εκεί προσδιορίζεται;

ΚΑΨΗΣ: Να μη βάλω χρονική στιγμή, αλλά…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκεί περίπου.

ΚΑΨΗΣ: Έχουμε μια διαδικασία η οποία…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας άκουσα και μάλιστα είπα, όταν θα μιλήσω με τον υπουργό, θα τον ρωτήσω: Θεωρείτε απολύτως φυσιολογικό, τον Ιούνιο να έχουμε και πάλι σκληρά μέτρα;

ΚΑΨΗΣ: Εκείνο το οποίο έχουμε πει είναι ότι μέσα στο μνημόνιο ορίζεται ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα για το 2013 και το 2014. Δεν τελειώσαμε, πρέπει να περάσουμε σε πλεονάσματα. Αυτά τα μέτρα, τα οποία θα χρειαστούμε -τα οποία είναι μια σειρά από τη μείωση, τον περιορισμό του δημοσίου, της σπατάλης, μέχρι την αύξηση των εσόδων από το ΕΣΠΑ- θα αποφασιστούν τον Ιούνιο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μαζί σας, αν ήταν έτσι. Δεν είναι έτσι, όμως, τα πράγματα, κύριε υπουργέ. Λόγω της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, την εσφαλμένη κατά την άποψη των ειδικών, εγώ δεν είμαι ειδικός…

ΚΑΨΗΣ: Μην παίρνετε τους ειδικούς όλους, έτσι μονομιάς. Υπάρχουν πολλές απόψεις.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι η συντριπτική πλειοψηφία, κατά την άποψή μου. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο έλλειμμα στο ΙΚΑ. Μόνο για τον πρώτο μήνα του χρόνου, το ΙΚΑ πήρε το μισό της ετήσιας επιχορήγησής του.

ΚΑΨΗΣ: Να συνεννοηθούμε σε κάτι. Πρέπει να συνεννοηθούμε όλοι στην Ελλάδα, διαφορετικά θα κάνουμε κύκλους. Μας ζητήθηκε από τους πιστωτές, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τη δανειακή συμφωνία, να μειώσουμε το έλλειμμα πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό προκαλεί ύφεση αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ό,τι και να γινόταν σε ύφεση θα μπαίναμε. Εάν δεν κάναμε τη συμφωνία αυτή η ύφεση θα ήταν πολύ πιο απότομη και μεγάλη, γιατί θα έπρεπε να μηδενίσουμε τα ελλείμματα σήμερα. Άρα, οι ειδικοί ό,τι και να λένε, τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια: Η ύφεση της οικονομίας. Θα είχε επιπτώσεις και στο ΙΚΑ, και στην εργασία, και στην ανεργία. Πρόκειται για δυσάρεστα αποτελέσματα και δυστυχώς τα ζούμε κάθε ημέρα. Αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί δεν είναι έτσι;

ΚΑΨΗΣ: Πείτε μου.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η μείωση των μισθών με δραματικό τρόπο, του κατώτατου μισθού και ό,τι συνοδεύεται, η ανεργία, η οποία μεγαλώνει, η ύφεση που λόγω των φόρων…

ΚΑΨΗΣ: Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της ύφεσης.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι της ύφεσης, των μέτρων. Τα μέτρα δημιουργούν την ύφεση.

ΚΑΨΗΣ: Ναι, αλλά εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα και απλώς έπρεπε να μηδενίσουμε το έλλειμμα – και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είχαμε συμφωνία με τους εταίρους να μας χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα- τα ίδια μέτρα θα έπρεπε να πάρουμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι…

ΚΑΨΗΣ: Πολύ σκληρότερα μάλλον…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκεί λένε οι ειδικοί ότι είναι το λάθος σας. Γιατί ξέρετε κάτι; Εσείς μου μιλάτε για τους αριθμούς και τα μέτρα, τα οποία μας ζητήθηκαν να πάρουμε…

ΚΑΨΗΣ: Όχι δε μιλάω για αριθμούς. Είναι η πραγματικότητα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …Εγώ σας μιλάω για τους ανθρώπους. Μιλάμε για δύο πράγματα…

ΚΑΨΗΣ: Για τι άλλο θα μιλούσαμε;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μιλάμε για δύο πράγματα διαφορετικά.

ΚΑΨΗΣ: Πώς θα μηδενίσετε το έλλειμμα μιας χώρας, το οποίο είχε φθάσει να είναι 15% του ΑΕΠ; Πώς θα το μηδενίσετε; Κόβοντας μισθούς, κόβοντας δαπάνες, κόβοντας συντάξεις, κόβοντας φάρμακα… Αυτό θα γινόταν μονομιάς και θα ήταν πολύ μεγαλύτερες οι επιπτώσεις για τους πολίτες αν αναγκαζόμασταν να βγούμε από το ευρώ και μπούμε σε άλλη συζήτηση.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι εντολές που δόθηκαν και που εφαρμόζονται…

ΚΑΨΗΣ: Δεν είναι θέμα εντολών. Οφείλαμε να μειώσουμε το έλλειμμα. Αν μπορούσαμε να το μειώσουμε με άλλο τρόπο, με γεια μας με χαρά μας. Αλλά, δεν υπάρχει η άλλη δυνατότητα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω, γιατί λέω για εντολές; Γιατί, χθες ο κ. Κουρουμπλής, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της διόγκωσης του χρέους από την ΕΛΣΤΑΤ, έφερε ένα mail που δεν ξέρουμε την αξιοπιστία του, αλλά είναι ένα στοιχείο, το οποίο πρέπει να το συζητήσουμε…

ΚΑΨΗΣ: Να το δούμε, δεν ξέρω το e-mail, το άκουσα στις ειδήσεις. Να το δούμε και μετά να το συζητήσουμε. Να δούμε τι είναι.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά, να ακούσουν οι τηλεθεατές ότι σε πολύ προσωπικό στυλ «αγαπητέ Πολ», για τον κ. Τόμσεν, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ζητάει να επιβάλει νομοθετική ρύθμιση, πριν να είναι αργά, για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Αυτό δείχνει…

ΚΑΨΗΣ: Δεν το ξέρω. Το ζήτημα των στατιστικών πάντως, σας θυμίζω ότι είναι μια ιστορία η οποία έχει περάσει σε όλη την Ευρώπη, για να έχουμε ενιαία στατιστικά στοιχεία και αξιοπιστία στα στατιστικά μας στοιχεία. Και αν νομίζουμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η στατιστική απεικόνιση, τότε κάνουμε λάθος. Γιατί κάποιοι το υποστηρίζουν αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, αλλά προσέξτε, είναι και το άλλο: Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείς με τον επιστάτη που έχει βάλει η τρόικα και του λες «αγαπητέ Πολ»…

ΚΑΨΗΣ: Δεν το ξέρω και δεν θέλω να το σχολιάσω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι σαν να σας στείλω εγώ ένα e- mail, αν και η σχέση μου δεν το επιτρέπει, γιατί σας σέβομαι και ελπίζω και εσείς το ίδιο…

ΚΑΨΗΣ: Και εγώ το ίδιο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …Και να σας λέω «αγαπητέ Παντελή, φρόντισε…».

ΚΑΨΗΣ: Θα το δεχόμουν από εσάς κύριε Παπαδάκη, μην έχετε καμία αμφιβολία.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (χαμογελώντας): Θα το δεχόσασταν, για να με καταγγείλετε στη συνέχεια, σας ξέρω. Να έρθουμε τώρα σ` αυτό: Εάν πράγματι επιδιώκετε να μειώσετε την ύφεση, να «χτυπήσετε» την ύφεση με σκληρή λιτότητα, θα πρέπει να μας ρωτήσετε και εμάς τους πολίτες.

ΚΑΨΗΣ: Ασφαλώς, σε αυτό έχετε απόλυτο δίκιο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μας ρωτήσατε.

ΚΑΨΗΣ: Δυο λεπτά. Κατ` αρχάς, μιλάμε μόνο για τη λιτότητα, ενώ την τελευταία εβδομάδα όλη η προσπάθεια ήταν να πάρουμε μέτρα για την ανάπτυξη. Το ταξίδι με τον Πρωθυπουργό, στις Βρυξέλλες, ήταν ακριβώς γι` αυτά τα μέτρα. Να αναφερθώ σε ένα σημαντικό μέτρο: Γιατί δεν είχαν γίνει επενδύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα; Γιατί πάρα πολλές εταιρείες δεν έχουν καν κεφάλαιο κίνησης. Ελήφθη μια απόφαση, λοιπόν, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται εντός του μηνός, με την οποία τα κεφάλαια που διατίθενται από το ΕΣΠΑ, θα μπορούν να δοθούν και για κεφάλαιο κίνησης. Με την υλοποίηση της συμφωνίας θα εξοφληθούν…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ πιο νωρίς.

ΚΑΨΗΣ: Ασφαλώς, θα μπορούσε να είχε γίνει…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά, δεν έγινε.

ΚΑΨΗΣ: Τώρα έγινε, εν πάση περιπτώσει. Με την υλοποίηση της συμφωνίας θα εξοφληθούν κάποια χρέη σε ελληνικές επιχειρήσεις και θα πέσει, επίσης, κάποιο χρήμα στην αγορά, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρα, προφανώς υπάρχει αυτό το ζήτημα της ύφεσης, τις επιπτώσεις της οποίας οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Και οι Ευρωπαίοι πλέον έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η λύση είναι η ανάπτυξη. Υπάρχουν μια σειρά από κινήσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξεχνάτε, όμως, κάτι πολύ σημαντικό. Μου είπατε για τα κεφάλαια, δεν μου είπατε και για τους ελκυστικούς μισθούς. Ξέρετε τι κάνατε; Από τη μια πλευρά, εξασφαλίζετε, όπως λέτε, τα κεφάλαια –ως κυβέρνηση, όχι εσείς προσωπικά- για να μπορέσουν να κινηθούν οι επιχειρήσεις και από την άλλη, επιδιώκετε να κάνετε αυτό που μου έλεγε προχθές ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, «έχουμε δρόμο μέχρι τότε» λέει «αλλά θα τα καταφέρουμε». Να παίρνουμε μισθούς Εσθονίας…

ΚΑΨΗΣ: Όχι, όχι.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς ονειρευόσαστε η κυβέρνηση…

ΚΑΨΗΣ: Κανείς δεν το είπε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο υπουργός το είπε, δεν το είπα εγώ.

ΚΑΨΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων λένε ότι στην αγορά οι συνθήκες είναι χειρότερες από αυτές που βλέπουμε και οι μισθοί χειρότεροι από τον κατώτατο μισθό. Γιατί; Γιατί υπάρχει η ύφεση και η ανεργία. Άρα για να ανέβουν οι μισθοί η μόνη δυνατότητα είναι η ανάπτυξη.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως, ανάπτυξη…

ΚΑΨΗΣ: Γι` αυτό λέμε ότι τα μέτρα θα πρέπει να αντισταθμίσουν…ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανάπτυξη, όμως, με ποιους όρους; Με μισθούς πείνας;

ΚΑΨΗΣ: Είμαστε μια μικρή κλειστή οικονομία και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί. Εάν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, δεν θα ανεβάσουμε τους μισθούς μας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανταγωνιστική, με μισθούς πείνας; Δεν το θέλουμε.

ΚΑΨΗΣ: Όχι…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μας ρωτήσατε;

ΚΑΨΗΣ: Με την ανάπτυξη θα καταφέρουμε να αυξηθούν οι μισθοί.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα, δεν καταλάβατε. Ο Πρωθυπουργός της χώρας είπε –και εγώ χαίρομαι για την ειλικρίνειά του, άσχετο αν με ενοχλεί πάρα πολύ- ότι ξέρετε κάτι, δεν είναι προσωρινό το μέτρο της μείωσης των μισθών και των συντάξεων. Είναι μόνιμο. Ερχόμαστε εκεί που πρέπει.

ΚΑΨΗΣ: Είπε ότι παίρνει αυτό το μέτρο για να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα και μετά, ελπίζουμε και επιδιώκουμε, σε διάστημα δύο ετών να έρθει η ανάπτυξη και έτσι να ανέβουν οι μισθοί.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα σας πίστευα αν ήταν κάπου γραμμένο, γιατί όπως ξέρετε τα γραπτά μένουν.

ΚΑΨΗΣ: Εγώ δεν σας λέω μια υπόσχεση, εγώ σας λέω πώς μπορεί να κινηθεί η ελληνική οικονομία.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, όχι, σ’ όλα αυτά που υπογράψατε, μέσα στο μνημόνιο δεν υπάρχει ούτε ίχνος λέξης ανάπτυξης. Η ανάπτυξη στο δεύτερο μνημόνιο είναι τρείς αράδες και αναφαίρετε στη μείωση των μισθών.

ΚΑΨΗΣ: Το 80% των μέτρων του μνημονίου είναι για την ανάπτυξη! Αυτά τα διαθρωτικά μέτρα που λέμε, είναι για την ανάπτυξη!

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποια; Ποια;

ΚΑΨΗΣ: Η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, π.χ. Βλέπετε πόσο κοστίζει η μετακίνηση των προϊόντων; Με συγχωρείτε, αυτά τα κόστη πληρώνει η ελληνική οικονομία και γι’ αυτό δεν είμαστε ανταγωνιστικοί.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε την εντύπωση ότι την πατάτα την παίρναμε 70 λεπτά λόγω των μεταφορικών;

ΚΑΨΗΣ: Όσον αφορά την πατάτα – και είναι πολύ ενδιαφέρον, ας μην έχετε φωνάξει ποτέ όλους αυτούς τους συνδικαλιστές που καταλαμβάνουν τους δρόμους- γιατί οι συνεταιρισμοί δεν έχουν κινηθεί όλα αυτά τα χρόνια να ξεπεράσουν τους μεσάζοντες;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς ήταν κομματικοί. Εγώ το φώναζα από το 1981 όμως αυτό. Εσείς δεν το φωνάζατε.

ΚΑΨΗΣ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό, το τι μπορούμε να κάνουμε ακόμη και σήμερα. Και έχει τεράστια σημασία να σπάσουμε αυτά τα κυκλώματα στην αγορά.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι μόνο οι συνεταιρισμοί, δεν είναι και τα σούπερ μάρκετ;

ΚΑΨΗΣ: Η γερμανική ΓΣΕΕ έχει και συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ. Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε ένα; Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα, το θέμα δεν είναι το να συνεταιριστούν στη ΓΣΕΕ…

ΚΑΨΗΣ: Μα, με συγχωρείτε, εάν δεν πάρουμε κι εμείς οι πολίτες πρωτοβουλίες, πώς θα σπάσουμε αυτά τα κυκλώματα της αγοράς;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πήραμε πρωτοβουλίες και στείλατε τα ΜΑΤ.

ΚΑΨΗΣ: Πού τα στείλαμε τα ΜΑΤ;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην πλατεία Συντάγματος.

ΚΑΨΗΣ: Αυτή η πρωτοβουλία με την πατάτα είναι μία ωραία πρωτοβουλία και μακάρι να συνεχιστεί οργανωμένα πια.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, μα εμείς δεν θέλουμε ένα κράτος το οποίο να αξιολογεί όπως οι κριτικές επιτροπές στο dancing with the stars, εμείς κύριε Υπουργέ, θέλουμε να παρεμβαίνει.

ΚΑΨΗΣ: Δεν θα κάνει εμπόριο το κράτος.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, αλλά μπορεί να βάλει τους όρους του εμπορίου.

ΚΑΨΗΣ: Υπάρχει η ευθύνη του κράτους, την οποία γνωρίζουμε όλοι και την καταλαβαίνουμε, υπάρχει όμως και η ευθύνη των κοινωνικών φορέων. Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί φωνάζουν τόσα χρόνια οι παραγωγοί, αλλά ποτέ δεν έχει βγει ένας συνεταιρισμός να πάρει παρόμοια πρωτοβουλία. Αυτό δεν καταλαβαίνω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα φαίνεται ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση και το χαιρετίζουμε όλοι.

ΚΑΨΗΣ: Μακάρι, και το χαιρετίζουμε και το επιθυμούμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ, φαίνεται μέσα από διάφορα μέτρα τα οποία σιγά-σιγά μαθαίνουμε, ότι αφ’ ενός μεν μονιμοποιείται μία κατάσταση σε όλους τους τομείς και στον τομέα της εργασίας, της συνταξιοδότησης, ήρθε ένα αισχρό μέτρο το οποίο δεν το έχετε αντιληφθεί. Όπου βάζουν αυτόν που θα βγει στη σύνταξη να υπογράψει Υπεύθυνη Δήλωση για το αν –ρήτρα θανάτου- θα μεταφερθεί η σύνταξή του μετά τον θάνατό του στη γυναίκα του ή στα παιδιά του.

ΚΑΨΗΣ: Δεν το γνωρίζω το θέμα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας το λέω εγώ, είναι στον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Είναι απαράδεκτο για την ελληνική οικογένεια…

ΚΑΨΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω, αλλά νομίζω ότι ως δημοσιογράφος θα έπρεπε να ψάξετε σε τι ακριβώς αποσκοπεί.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρω. Ξέρετε γιατί το κάνει; Λέει ότι εάν εγώ δώσω στη γυναίκα μου μετά τον θάνατό μου τη σύνταξή μου, θα πάρω λιγότερη σύνταξη τώρα γιατί θα πάρει και η γυναίκα μου μετά.

ΚΑΨΗΣ: Όχι, δεν νομίζω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι. Θα σας στείλω με e-mail τον εφαρμοστικό νόμο. Αυτό λέει, πιστέψτε με.

ΚΑΨΗΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λαμβάνεται δε υπ’ όψιν και η ηλικία της γυναίκας. Θα σας απαγορεύει να παντρευτείτε νέα γυναίκα, γιατί θα πάρει για περισσότερα χρόνια…

ΚΑΨΗΣ: Γι’ αυτό σας λέω… Ψάξτε το.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί να το ψάξω; Θα απαγορευθεί να πάρω νέα γυναίκα ή όχι; Και αν εγώ για 37 χρόνια πληρώνω τα ένσημά μου, γιατί να μην τα πάρει η γυναίκα μου;

ΚΑΨΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, σας επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω το θέμα. Εάν το γνώριζα, θα μπορούσα να σας απαντήσω, αλλά δεν το γνωρίζω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ έχω και προσωπικό ενδιαφέρον γιατί έχω 14 χρόνια διαφορά με τη γυναίκα μου. Το καταλάβατε; Δηλαδή, μου δημιουργείτε οικογενειακό πρόβλημα.

ΚΑΨΗΣ: Θα κάνουμε μία εξαίρεση για εσάς.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκείνο το οποίο έχει αντιληφθεί ο ελληνικός λαός είναι ότι αυτή τη στιγμή το όλο πρόβλημα προσδιορίζεται και αντιμετωπίζεται για το πώς θα διασφαλίσουμε την επιστροφή των δανεικών. Δημιουργεί δε την αίσθηση ότι θα πρέπει να είμαστε και υποχρεωμένοι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Εγώ δεν αισθάνομαι καμία υποχρέωση απέναντι σε ένα δανειστή, ο οποίος με δανείζει με τόκο. Δηλαδή, όταν πάω να πάρω δάνειο από την Τράπεζα, δεν λέω «ευχαριστώ πολύ».

ΚΑΨΗΣ: Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν κάνουμε μόνο αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα σας κάνω την ερώτηση και απαντάτε. Κάποτε, πήγα σε ένα φίλο, ο οποίος είναι διευθυντής σε ένα υποκατάστημα και του λέω, «Δεν μου λες Νίκο, ποιος είναι ο καλύτερος πελάτης; Αυτός που καταθέτει σε μία Τράπεζα ή αυτός που δανείζεται;» Μου λέει «Αυτός που δανείζεται». Του λέω γιατί; Μου λέει ότι από αυτόν θα βγάλουμε περισσότερο χρήμα. Θέλω να σας πω λοιπόν κύριε Υπουργέ, ότι έχω ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τη γερμανική Κεντρική Τράπεζα, που λέει «σας ευχαριστώ κορόιδα για τα 380 εκατομμύρια που βγάλαμε μόνο το 2011 από το δάνειο που σας δώσαμε».

ΚΑΨΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν γνωρίζω εάν έχουν πληρωθεί. Εδώ έχουμε μία πολύ πιο σύνθετη διαδικασία. Έχουμε το ότι «κουρεύεται» το μισό χρέος, έχουμε επανα-δανειοδότηση με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από το επιτόκιο της αγοράς, δεν συζητώ από το επιτόκιο που θα είχαμε αν βγαίναμε μόνοι μας στις αγορές και έχουμε χώρες οι οποίες δανείζονται ακριβότερα για να μας δανείσουν φθηνότερα. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Δεν ισχύει για τη Γερμανία, αλλά ισχύει για κάποιες άλλες χώρες. Λοιπόν, είναι μία πολύ πιο σύνθετη και βαριά ιστορία από την οποία εμείς θα βγούμε κερδισμένοι από αυτό το «κούρεμα» κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι λίγο. Μην φέρνουμε το παράδειγμα της Αργεντινής. Όλα όσα χρωστούσε η Αργεντινή ήταν 60 δισεκατομμύρια. Όλο της το χρέος. Και εμείς μιλάμε για ένα χρέος που έφτασε σε απίστευτα ύψη. Χρεοκοπήσαμε και προσπαθούμε να επιβιώσουμε και είναι πολύ δύσκολο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η συντριπτική πλειοψηφία και αυτό φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, θέλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Όπως επίσης η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να παραμείνουν στις ελληνικές Τράπεζες διότι όποιος συμβάλλει με τον λόγο του προς την αντίθετη κατεύθυνση, είναι προδότης κατά την άποψή μας. Γιατί; Σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή, μιλάει κατά της ελληνικής οικονομίας και δεν μας ενδιαφέρει και αν κάνει αυστηρή κριτική στην οποιαδήποτε κυβέρνηση.

ΚΑΨΗΣ: Εντάξει, εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα τέτοιες βαριές λέξεις. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μεγαλύτεροι σπεκουλαδόροι από τους πολιτικούς όλων των κομμάτων, δεν υπάρχουν. Εάν ακούγαμε αυτά που μας λένε… Θα σας πω ένα παράδειγμα. Υπάρχει νόμος που λέει (και ενεργοποιήθηκε τώρα, το 2001) ότι εάν χρωστάω στην εφορία έχει τη δυνατότητα να μου ανοίξει τον λογαριασμό μου και να μου πάρει τα λεφτά που χρωστάω. Εάν πάει κάποιος και σηκώσει τα λεφτά για να μην του τα πάρει η εφορία; Δεν είναι βλακεία;

ΚΑΨΗΣ: Προσπαθώ να καταλάβω ποια είναι η ερώτηση.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να πω ότι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ανακοινώνονται θα πρέπει να είναι έτσι διατυπωμένα ώστε να μην δημιουργούν σύγχυση και πανικό στον ελληνικό λαό. Όταν για παράδειγμα του λέμε παραμονή της ψήφισης…

ΚΑΨΗΣ: Θα συμφωνήσω σε αυτό. Αλλά, το ότι ανακοινώνονται τα μέτρα και βγαίνει ένα κόμμα και λέει «μας οδηγείτε σε χρεοκοπία», αυτό, σε έναν δημοκρατικό διάλογο, δεν μπορείς να το απαγορεύσεις και προφανώς προκαλεί πανικό. Όταν εσείς βγαίνετε και λέτε ότι τα μέτρα αυτά είναι καταστροφικά για την ελληνική οικονομία, ότι οδηγούν σε αδιέξοδο, είστε προδότης; Για το όνομα του Θεού! Λέτε την άποψή σας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν λέω αυτό, λέω ότι εκείνος ο οποίος άλλα λέει για να προστατεύσει την ελληνική οικονομία και κοιτάει το πώς θα μαζέψει χρήματα για να φανεί αρεστός στους δανειστές του. Γιατί θα τον ελέγξουν αύριο-μεθαύριο και για τις εισπράξεις. Σαν τον «νταβατζή στην Τρούμπα».

ΚΑΨΗΣ: Δεν γνωρίζω σε ποιόν αναφέρεσθε. Πάντως, από την αρχή ο στόχος ήταν να περιορίσουμε τα ελλείμματα. Άρα, να μαζέψουμε χρήματα και να μειώσουμε τις δαπάνες.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από ποιους, κύριε Υπουργέ;

ΚΑΨΗΣ: Από όλους μας. Από όλους μας. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι κατ’ αναλογία, απ’ όλους μας, όπως για παράδειγμα…

ΚΑΨΗΣ: Εκεί θα μπορούσα να το συζητήσουμε και εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι ακόμη ανοικτό. Και είναι ακόμη κατά κύριο λόγο εναντίον των φοροφυγάδων.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ερχόσαστε στα λόγια μου τώρα. Σας βλέπω στην πλατεία Συντάγματος στην επόμενη συγκέντρωση Αγανακτισμένων, θα σας κρατήσω θέση. Ακόμη και αυτό της φορολόγησης από το ενοίκιο που έχει κάποιος ένα ακίνητο, εάν βάλετε έναν ενιαίο φόρο –όπως ακούγεται- 20%, ξέρετε ποιος ωφελείται; Εκείνος που έχει πολλά ακίνητα.

ΚΑΨΗΣ: Δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Δεν νομίζω ότι είναι αυτοτελής ο φόρος, αλλά θα το δούμε όταν θα έρθει. Δεν το γνωρίζω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπουργέ μου, τι θα κάνετε εσείς μετά τη λήξη της θητείας σας; Θα πολιτευθείτε; Ρωτάει κόσμος και είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε. Γιατί να μην το πείτε.

ΚΑΨΗΣ: Δεν με έχει απασχολήσει. Αυτές τις προηγούμενες εβδομάδες ήμασταν τόσο απορροφημένοι με το τι γινόταν, που δεν με απασχόλησε καθόλου το ζήτημα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το θέμα είναι με ποιο κόμμα θα είσαστε.

ΚΑΨΗΣ: Το κόμμα Παπαδήμου. Δεν το ξέρετε το κόμμα Παπαδήμου;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που συμμετέχει ο κ. Παπαδήμος που μπορεί να κάνει το δικό του κόμμα. Είδατε ότι εδώ του δίνουν 20%.

ΚΑΨΗΣ: Για να μην δημιουργήσουμε παρεξηγήσεις, δεν θα «κατέβει» κόμμα Παπαδήμου.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό Παπαδήμο, πάλι, μετά τις εκλογές, πώς το βλέπετε εσείς;

ΚΑΨΗΣ: Θα ήθελα πολύ να σας απαντήσω, αλλά λόγω της θέσης μου δεν μπορώ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν και ακούγονται πολλά για το μέλλον του σημερινού Πρωθυπουργού και για ευρωπαϊκή καριέρα, πολλά έχουν ακουστεί τώρα τελευταία. Θα το δούμε όμως, «Σάββατο κοντή γιορτή». Επανερχόμενοι στα μέτρα, έχω ένα-δύο ερωτήματα. Σε τι βοηθάει την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ύφεση κ.λπ., κ.λπ., η κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, όπου ζημιώνεται η Ελλάδα και ο ελληνικός τουρισμός…

ΚΑΨΗΣ: Ο στόχος είναι ο εξής: Από τη μία πλευρά να μειωθεί αυτό που λέμε μη μισθολογικό κόστος – και αυτό βοηθά την ανάπτυξη, άρα να φύγει αυτό το ποσοστό που έμπαινε στους μισθούς – και από την άλλη κάποιες λειτουργίες και θέσεις εργασίας να συνεχίσουν να υπάρχουν. Δηλαδή, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όλες αυτές οι εργασίες που έκανε και ουσιαστικά…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού θα υπάρχουν;

ΚΑΨΗΣ: Θα δούμε με ποιόν τρόπο, ποια απ’ όλα αυτά θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, το μεγαλύτερο πρόβλημα γι’ αυτούς τους Οργανισμούς ήταν η παρακράτηση των εσόδων τους. Για τον ΟΕΚ οι κρατήσεις οι δικές μας, των εργαζομένων, παρακρατήθηκαν. Είναι 2 δισεκατομμύρια 200 χιλιάδες.

ΚΑΨΗΣ: Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Ξέρετε πώς έγινε αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί σε ξένο αχυρώνα δηλαδή. Το κράτος δεν βάζει δραχμή γι’ αυτούς. Πιστέψτε με. Δραχμή δεν βάζει για τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία. Να είμαστε σαφείς.

ΚΑΨΗΣ: Ξέρετε πώς έγινε αυτό; Έγινε σε μία στιγμή όπου προσπαθούσαμε να βρούμε 300 εκατομμύρια, για να μπορέσουμε να κλείσουμε αυτή την τεράστια συμφωνία και υπήρχε τεράστια πίεση να μειώσουμε κάπως το ζήτημα του μη μισθολογικού κόστους. Είναι κάποια μέτρα που είναι δυσάρεστα και τα οποία κάτω από κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να πάρουμε, τα οποία όμως αναγκαζόμαστε να πάρουμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω ποια είναι η αναξιοπιστία του συστήματος; Οι πόροι του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας προερχόντουσαν από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Εσείς λέτε ότι για να απαλλάξουμε τον εργοδότη, του κόβουμε το ποσοστό που πλήρωνε. Δεν λέτε κουβέντα…

ΚΑΨΗΣ: Εμείς λέμε ότι έχουμε βρεθεί, ως Οικονομία, να εισάγουμε περισσότερα από όσα εξάγουμε. Το 10% του ΑΕΠ. Είναι πάνω από 20 δισεκατομμύρια. Και αυτό είναι έλλειψη ανταγωνιστικότητας και εάν δεν το λύσουμε αυτό, ό,τι και να κάνουμε, θα πηγαίνουμε χειρότερα. Και να μας έσβηναν όλα τα χρέη, θα τα ξαναδημιουργούσαμε αύριο το πρωί.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με οποιαδήποτε ιδιότητα, να δώσουμε ραντεβού μετά από ένα χρόνο; Να δούμε εάν οι τρομακτικές μειώσεις σε μισθούς, η ευκολία στην απόλυση, η κατάργηση όλων των ελευθεριών που έχουν παλέψει ο πατέρας μου, ο πατέρας σας, όλοι.

ΚΑΨΗΣ: Όλοι. Θα σας θυμίσω ότι η Γερμανία, που λέμε, είναι η μόνη χώρα αυτή τη στιγμή που στέκεται στην Ευρώπη και έχει πολύ μικρή ανεργία, έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κ.λπ., κ.λπ. …

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ας είναι καλά τα λεφτά που έφαγε.

ΚΑΨΗΣ: …Να σας θυμίσω ότι έκαναν συμφωνία τα συνδικάτα, μείωσης των μισθών. Το θυμόσαστε αυτό; Στην VolksWagen. Όταν εμείς παίρναμε αυξήσεις…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάγωμα έκαναν.

ΚΑΨΗΣ: Όχι. Μειώσεις έκαναν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και ποιών μισθών;

ΚΑΨΗΣ: Των μισθών.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλων των μισθών;

ΚΑΨΗΣ: Σε συγκεκριμένα εργοστάσια. Έκαναν συμφωνίες. Την ώρα που εμείς ανεβάζαμε τους μισθούς, αυτοί τους κρατούσαν παγωμένους.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποιος είναι ο βασικός μισθός στη Γερμανία, ποιος είναι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα; Δεν συγκρίνουμε μεγέθη.

ΚΑΨΗΣ: Μα, προφανώς γιατί είναι άλλη η παραγωγικότητα της οικονομίας. Θέλω να σας πω ότι αυτό που σήμερα είναι η Γερμανία, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι κατάφερε και συγκράτησε το κόστος της και έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εμείς αντίθετα, καταφέραμε και πέσαμε, δεν ξέρω πόσες θέσεις, στην ανταγωνιστικότητα, όλα αυτά τα χρόνια.

ΡΟΜΠΟΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό που λέτε, ως συμπέρασμα είναι σωστό, αλλά μείωσε το κόστος της από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και του κεφαλαίου. Αλλά επειδή έκανε επενδύσεις και μείωσε το κόστος αλλά από την αύξηση της παραγωγικότητας.

ΚΑΨΗΣ: Οι αυξήσεις στους μισθούς στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις αυξήσεις στη Γερμανία την τελευταία 10ετία και το γνωρίζετε.

ΡΟΜΠΟΛΗΣ: Επειδή έγινε μία 10ετία πάγωμα.

ΚΑΨΗΣ: Έ, λοιπόν, οι πραγματικοί μισθοί. Άρα μειώθηκαν πάρα πολύ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως, δεν μιλάμε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου, γιατί τώρα είπατε και κάτι άλλο. Φέρνετε σαν παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία στήριξε την ανάπτυξή της στα κλεμμένα που πήρε από τη χώρα και δεν τα επέστρεψε ποτέ, στις αποζημιώσεις, που είμαστε η μοναδική χώρα την οποία δεν αποζημίωσε, στα δάνεια τα οποία πήρε από πολλές χώρες…

ΚΑΨΗΣ: Νομίζω ότι αυτό προκαλεί μία σύγχυση πλέον.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί προκαλεί σύγχυση κύριε Υπουργέ;

ΚΑΨΗΣ: Διότι η γερμανική ανάπτυξη από το 2000 έως το 2010 δεν σχετίζεται με αυτά.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Όχι, κύριε Υπουργέ, εάν κάποια χώρα έχει πλεόνασμα, δεν θα υπάρχει μία χώρα που έχει έλλειμμα; Έτσι δεν είναι; Θα είναι κατ’ εσάς, όλες οι χώρες πλεονασματικές; Είναι αυτό στρατηγική για την Ευρώπη;

ΚΑΨΗΣ: Είναι στρατηγική για την Ελλάδα. Δεν μιλώ γενικά για την Ευρώπη, αλλά για την Ελλάδα.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Για να σας εξηγήσω, λοιπόν, την στρατηγική για την Ελλάδα, γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν έχετε καταλάβει τι λέει το οικονομικό σας επιτελείο.

ΚΑΨΗΣ: Έχω καταλάβει πολύ καλά, μην στενοχωριέστε.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Το οικονομικό σας επιτελείο λέει ότι το κράτος, οι κρατικές δαπάνες δεν είναι θέμα ελλειμμάτων. Δεν είναι η στρατηγική σας για τα ελλείμματα. Το επιτελείο λέει και το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2020 θα έχουμε 35% δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Άρα, θα έχουμε περιορισμένο κοινωνικό κράτος. Άρα, όλοι πρέπει να περιμένουμε ασχέτως με τα ελλείμματα, οι συντάξεις για τα παραπάνω 8 χρόνια, συνεχώς θα κατεβαίνουν. Και η στρατηγική του οικονομικού σας επιτελείου δεν είναι η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι μέσα από…

ΚΑΨΗΣ: Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Εάν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί κύριε Τσακαλώτε, δεν θα έχουμε ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν έρχεται από τα δανεικά. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ναι, αλλά η στρατηγική σας για την ανάπτυξη είναι οι χαμηλοί μισθοί, κανένα δικαίωμα στην εργασία… Διαβάστε το μνημόνιο, γιατί θα μας λέτε σε λίγο σαν τον κ. Χρυσοχοϊδη, ότι δεν το διαβάσατε.

ΚΑΨΗΣ: Όχι, κάνετε μεγάλο λάθος. Το έχω διαβάσει πολύ καλά το μνημόνιο. Έχουμε εξηγήσει ότι αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είμαστε, πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα. Η λογική είναι ότι θα αυξηθεί η παραγωγικότητα με το να μειώσουμε…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω για τα δάνεια των ιδιωτών στις Τράπεζες με στεγαστικά δάνεια, κάρτες, όπου μελετάται μία διευκόλυνση και πρωτοστατεί και η κυβέρνηση, αλλά δια της επιμηκύνσεως της δυνατότητας αποπληρωμής του δανείου και όχι του κουρέματος και των ιδιωτικών.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Επικαλούμαι και τη δημοσιογραφική ιδιότητα του κ. Υπουργού, λέγοντας ότι πριν από 10 ημέρες είχαμε μία ταυτόχρονη διαρροή –και ξέρετε πολύ καλά πώς γίνονται αυτά- σε δύο εφημερίδες που μιλούσαν και για συγκεκριμένο ποσοστό κουρέματος στα ιδιωτικά στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια, κατά 30%.

ΚΑΨΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Στα πρότυπα της Ισλανδίας.

ΚΑΨΗΣ: Δεν γνωρίζω τι ήταν οι διαρροές. Εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχουν διαδικασίες. Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο και ξέρετε ότι υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν μειώσει ή και τελείως διαγράψει δάνεια.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα, δεν εξετάζει η κυβέρνηση θέμα κουρέματος στα ιδιωτικά δάνεια. Αυτό καταλαβαίνω;

ΚΑΨΗΣ: Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή που θα χρειαστούν οι Τράπεζες κεφάλαια για να μην κλείσουν, ότι υπάρχει τέτοιο μεγάλο περιθώριο. Νομίζω ότι όσοι δεν έχουν χρήματα, μπορούν να ρυθμιστούν τα δάνειά τους, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για γενικό κούρεμα.

ΡΟΜΠΟΛΗΣ: Αυτό που είπατε για το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με συγκράτηση, μείωση των μισθών, αυτή είναι μία άποψη. Ήθελα να σας πω ότι εμείς στο Ινστιτούτο έχουμε ξεκινήσει να εκπονήσουμε μία ποσοτική προσέγγιση, ένα οικονομικό μοντέλο για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Είμαστε στην κατασκευή του μοντέλου, εάν όμως αποδειχθεί από αυτό το μοντέλο…

ΚΑΨΗΣ: Κύριε Ρομπόλη, δεν είναι θέμα μοντέλου. Είναι θέμα μίας πραγματικότητας. Όταν η παραγωγική μας βάση είναι τόσο μικρή, αν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί, δεν πρόκειται να σταθούμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εμείς ακούμε σε μόνιμη βάση, θέλουμε να ακούμε προτάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες. Εδώ έχετε τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη, γιατί δεν φωνάζετε να πείτε «πώς εσείς βλέπετε ανάπτυξη με αύξηση και εμείς βλέπουμε ανάπτυξη με μείωση;».

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και οι επιστήμονες έλεγαν ότι δεν θα έχετε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 και επέμενε ο υπουργός Οικονομικών ότι θα έχετε και δεν έχετε.

ΚΑΨΗΣ: Φοβάμαι ότι δεν είναι θέμα το ποιους επιστήμονες θα φωνάξουμε για να λύσουμε το πρόβλημά μας. Υπάρχει μία πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη για το θέμα της ύφεσης και της ανάπτυξης, όπου πράγματι η Ευρώπη μπορεί να πάρει τέτοια μέτρα. Η Ελλάδα είναι σε μία ιδιαίτερη θέση. Δεν μπορούμε μόνοι μας, ούτε να τυπώσουμε χρήμα, ούτε να διαγράψουμε τα χρέη μας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ που ήσασταν μαζί μας και ανεχθήκατε όλες τις ερωτήσεις.

http://ekprosopos.gov.gr...

0 σχόλια στο ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΝ ΟΕΚ

Δημοσίευση σχολίου